Dienos receptasPovilo nuostabusis kepsnys

Redakcijos nuotr.
Lietuvos barbekių asociacijos narys, virtuvės šefas Povilas MIKALAJŪNAS, Joniškio rajono Kalnelio kaime kviečiantis valgių skanauti į „Povilo virtuvę“, dalijasi firminio kepsnio receptu, kurį vadina „čiuji“ arba nuostabiuoju. „Galima jį kepti ant grilio ar keptuvėje, – sako virtuvės šefas. – O jo esmė – mėsos brandinimas.“

 

Povilo nuostabusis kepsnys

Reikės: 1 kilogramo avienos ar žvėrienos, 2 galvų svogūnų, juodųjų ir kvepiančiųjų pipirų, druskos.

Šį kepsnį aš gaminu iš avienos, avių patys auginame. Galima imti avienos mentės gabalą arba kumpio. Mėsą reikia rupiai sumalti arba tiesiog supjaustyti, sukapoti gabaliukais peiliu ir būtinai kokias tris paras brandinti. Išminkyti, pabadyti pirštais ir dėti į šaldytuvą. Brandinant kasdien perminkyti ir subadyti.

Po 3 dienų dėti prieskonių – du nedidelius susmulkintus svogūnus, juodųjų ir kvepiančiųjų pipirų, druskos. Nededu daugiau jokių kitų prieskonių, kad išliktų natūralus mėsos skonis. Su prieskoniais permaišius mėsą, dar pusę paros ar parą reikia pabrandinti.

Prieš kepdami, mėsą kelias valandas palaikykite kambario temperatūroje, tada ji kepant neišsausės. Formuokite kepsnius su formele ar rankomis norimos formos, piršto storio. Kepkite ant grilio vieną pusę 3 minutes, o apvertę kitą pusę – 2 minutes. Nereikia mėsos perkepti, kitaip nebus sultinga.

Keptuvėje – taip pat ir tiek pat laiko kepkite. Tik dėkite į gerai įkaitintą – iki 180–200 laipsnių.

Kepsnį dėkite ant bandelės ar batono su įvairiausiomis daržovėmis, padažu – bus mėsainis ar valgykite su bulvytėmis – kaip kam patinka. Aš ir daržoves grilinu – pomidorus, paprikas ir kitas. Tinka ir grilinti apelsinai, vynuogės.

Skanaus!