DIENOS RECEPTAS

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
Joniškiečių draugijos „Sidabra“, įsikūrusios Vilniuje, prezidentė Giedrė LASTAUSKIENĖ Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus leidžiamam etninės kultūros kalendoriui „Nauji gaspadoriai –- švieži kalendoriai“ parinko ne vieną receptą iš Benignos Rudytės–Jankevičienės–Tumienės, gimusios 1912 metais. Porą senovinių patiekalų receptų siūlome išmėginti ir „Šiaulių krašto“ skaitytojams.

 

Makaronai, kepti su varške

Patiekalui reikės: makaronų, varškės, druskos, cukraus, cinamono, poros kiaušinių, džiūvėsėlių, sviesto.

Varškę pertriname, beriame druskos, cinamono, cukraus pagal skonį ir sumaišome su išvirtais bei atsvėsintais makaronais. Trynius atskiriame ir sumaišome su makaronais, paskui dedame išplaktus baltymus, lengvai išmaišome ir išverčiame į skardą arba torto formą, kurią patepame riebalais ir pabarstome džiūvėsėliais.

Prieš kepdami išlyginame paviršių, uždedame ant viršaus gabaliuką sviesto.

Iškepę orkaitėje išverčiame į pusdubenį. Patiekiame su tirpinto sviesto padažu.

Bulvių kotletai

Kotletams reikės: kelių virtų bulvių, poros kiaušinių, svogūno, druskos, pipirų, miltų, šiek tiek sviesto.

Bulves nulupame, sugrūdame, viską gerai išminkome, pavoliojame miltuose ir kepame riebaluose. Tinka su grybų padažu. Skanaus!