Dienos receptas

Asmeninė nuotr.

Šiaulietė mokytoja senjorė Birutė LAURINAITIENĖ, mokiusi moksleivius matematikos Stasio Šalkauskio gimnazijoje, yra puiki kulinarė. Pedagogų kolektyve ne vienas jos receptus yra išbandęs, nes gyvavo tradicija dalytis patiekalų receptais kaip kalėdine dovana. Ponia Birutė „Šiaulių krašto“ skaitytojams siūlo pasigaminti salotų pagal receptą iš Sicilijos, ir ryžių su daržovėmis, kai nesinori mėsos.

Salotos iš Sicilijos salos

Reikės: salotų lapų, ananaso, meliono, braškių, kivio, kumpio.

Lėkštę išklojame, salotų lapais, ant jų dedame kelis gabalėlius kubeliais supjaustytų ananasų, keletą gabalėlių meliono, 2 per pusę perpjautas braškes, vieną kivį (supjaustytą į 4 dalis), o ant viršaus 3 plonai pjaustyto kumpio juostelės.

Trijų grūdų ryžiai su daržovėmis

Reikės: 1 pakelio trijų grūdų ryžių (350 g Buon Gusto), 1 kg morkų, 2 paprikų – žalios ir raudonos ar geltonos, po pusę brokolio ir žiedinio kopūsto, 2 šviežių aitriųjų paprikų, 1 didelio česnako, 2 šaukštų kečupo (geriau naminio su česnakais), truputį kvapiųjų pipirų, žiupsnelio druskos, 0,5 stiklinės vandens, aliejaus.

Kol gaminsime daržoves, išvirs ir ryžiai.

Sutarkuojame burokine tarka morkas ir apkepame aliejuje (keptuvė turi būti gili, skirta troškiniams). Kad morkos gerai išsitroškintų, kai apkeps, įpilame truputį vandens (jų tūris sumažėja per pusę). Sudedame supjaustytas paprikas, brokolį. Įberiame susmulkintą česnaką, kai daržovės suminkštės, sudedame supjaustytus žiedinį kopūstą ir aitriąją papriką.

Daržovės turi būti minkštos, bet neištižusios. Įdedame kečupą (galima ir be jo), druską, pipirus.

Sudedame išvirtus ryžius, išmaišome ir skanaus!