Dienos receptas

Asmeninė nuotr.

Šiaulietė Birutė ŽYMANTIENĖ, knygų autorė, dalijasi kelionių sumuštinių ir mėgstamo padažo, kurį užderėjus pomidorams gamina, receptais.

Kelionių sumuštiniai

Taip juos vadinu dėl to, kad jie idealiai tinka kelionėse, be tinka ir visur kitur. Reikės: 1 ilgo prancūziško batono, 300 g „Medžiotojų“ sūrio, 4 kiaušinių, aliejaus (pagal poreikį) kepti.

Batoną aštriu peiliu supjaustykite 1 cm storumo riekelėmis, sutarkuokite sūrį smulkiai (sūrio trintuve). Suplakite kiaušinius ir į plakinį sudėkite sutarkuotą sūrį, išmaišykite. Turite gauti tirštos grietinės konsistencijos masę. Užtepkite apie 0,5 cm masės ant kiekvienos riekelės.

Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus tiek, kad jis dengtų visą dugną, ir sudėkite paruoštus sumuštinukus užteptąja puse žemyn į karštą aliejų, kurio teks vis papildyti, kad keptuvė nebūtų sausa. Kai sūrio masė apkeps iki rusvumo, apverskite ir skubiai nuimkite nuo keptuvės, nes neužteptoji pusė apkepa labai greitai.

Galima batono riekeles apskrudinti skrudintuvėje, tuomet aliejuje reikės apkepti tik vieną, užteptąją, pusę. Sumuštinukai nebus pernelyg riebūs.

Patogu juos pasiruošti iš anksto, o sulaukus svečio ar viešnios apkepti bebendraujant. Karšti jie itin skanūs. Galima dar paskaninti sūrio masę smulkiai pjaustytu kumpiu ar vytinta mėsa, išpjova.

Pomidorų padažas

Prieš kelis metus man jo tarp kitų lauktuvių atvežė pusseserė iš Klaipėdos. Nuo to laiko kasmet pasidarau bent po kelis stiklainiukus ir niekada jis neužsistovi.

Reikės: 3 kilogramų pomidorų, 10 didelių svogūnų, 1 stiklinės cukraus, 2 šaukštų druskos (su kaupu), 1 stiklinės 9 proc. acto, 1 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų, 1 šaukštelio maltų gvazdikėlių, 1 šaukštelio cinamono. Galima dėti česnakų arba saldžiosios paprikos, bet čia jau skonio reikalas.

Kruopščiai nuplautus pomidorus ir nuluptas svogūnų roputes sumalti mėsmale ir sumaišyti. Užkaitus virti (geriausia metalo puode su storu dugnu), sudėti cukrų ir druską. Virti pamaišant 1,5–2 valandas (kad sutirštėtų), tada sudėti prieskonius (išskyrus actą) ir dar pavirti apie 0,5 valandos. Po to supilti actą, pavirti dar 10 minučių, išpilstyti į sterilius stiklainius ir sandariai uždaryti. Viskas! Žiemą tiks prie dešrelių, keptos mėsos, į barščius, kopūstų sriubą ir daug kur kitur.

Skanaus!