Bulvienė

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus muziejininkė Vilma STULGIENĖ žino senoviškų receptų, kurių keletą sudėjo ir į muziejaus leidžiamą kalendorių „Nauji gaspadoriai – švieži kalendoriai“. Ji papasakojo, kaip nuo seno verdama bulvienė, vadinta „bulbiene“. Receptą siūlome ir „Šiaulių krašto“ skaitytojams.

Bulvienei reikės: 4 didelių bulvių, 2 vidutinio dydžio morkų, 1 stiklinės miežinių kruopų, 2–2,5 litro sultinio, 1–2 stiklinių pieno, 1–2 kvapiųjų ir karčiųjų pipirų žirnelių, lauro lapelio, druskos.

Bulves nulupame ir supjaustome kubeliais, o nuskustas morkas sutarkuojame burokine tarka. Viską sudedame į puodą, kuriame virs bulvienė. Taip pat suberiame nuplautas miežines kruopas, įdedame kvapiųjų ir karčiųjų pipirų, lauro lapelį, pagal skonį – druskos. Viską užpilame mėgstamu sultiniu. Jei norisi tirštesnės sriubos, sultinio reikia mažiau – 2 litrų, jei skystesnės – 2,5 litro. Per tirštą bulvienę baigiant virti galima praskiesti ir pienu.

Kai bulvienė užverda, sumažiname ugnį ir verdame 30 minučių, dažnai pamaišydami. Sriubai baigiant virti supilame pieną. Palaukiame, kol vėl užvirs, ir dar kelias minutes paverdame ant silpnos ugnies.

Skanaus!