Aviečių keksiukai

Asmeninė nuotr.
Šiaulietė Simona SIMONAVIČĖ, „SimSim foto“ fotografė, dalijasi ne tik receptu, bet ir žinia apie Ukrainos palaikymo akciją. Ją inicijavo Šiaulių lopšelis-darželis „Klevelis“, kurį lanko Simonos trejų metų dukra Upė.

 

„Darželio pedagogai surengė vaikų Kaziuko mugę ir surinktas lėšas už šventėje nupirktas gėrybes skyrė Ukrainai, – pasakoja Simona. – Nors įvairius kepinius gaminu gana retai, išgirdusi šią idėją labai norėjau prisidėti. Su dukra kepėme ir dekoravome aviečių keksiukus. Kepdama juos galvojau, jog norėčiau, kad vaikai Ukrainoje kuo greičiau galėtų taip nerūpestingai leisti laiką su savo tėvais, valgydami cukrines žvaigždes ir laižydami glajų.

Nors mūsų šeima tik viena iš daugelio, kuri labai palaiko ir jautriai išgyvena karo Ukrainoje situaciją, manau, net mažas palaikymas svarbus. Kaip sakė poetas Rumi: „Tu nesi lašas vandenyne. Tu esi visas vandenynas viename laše.“

Aviečių keksiukai

Reikės (12 keksiukų): 80 g minkšto sviesto, 80 ml (arba 1/3 puodelio), riebaus pieno (puodelis 250 ml), vieno didelio kiaušinio, vieno didelio kiaušinio trynio, šaukštelio cukraus su vanile, 200 g miltų, 150 g cukraus,1,5 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos,puodelio šviežių arba šaldytų aviečių (apie 130 g), 12 šaukštelių (arba tiek, kiek keksiukų) aviečių uogienės (nebūtina).

Trupiniams: 50 g sviesto, 80 g miltų, 3,5 šaukšto cukraus. Paprastai kepu trupinių kepures, bet šį kartą keksiukus dekoravome.

Minkštą sviestą ištrinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Įmuškite kiaušinį ir trynį, gerai išmaišykite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Pakaitomis su pienu įmaišykite į tešlą. Suberkite uogas ir švelniai permaišykite.

Trupiniams sviestą išlydykite ir sumaišykite su miltais ir cukrumi. Trinkite pirštais, kol suformuosite trupinius.

Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių kaitros.

Į keksiukų kepimo formeles, išklotas popierinėmis formelėmis, sukrėskite tešlą. Jei dėsite trupinių kepures, pripildykite vos daugiau nei puse formelių tūrio. Tešlos paviršių išlyginkite šaukšteliu ir, jei norite dar saldumo, uždėkite po kupiną šaukštelį uogienės. Paviršių pabarstykite trupiniais. Kepkite apie pusvalandį. Iškepa minkšti, saldžiarūgščiai keksiukai!

Mes su Upe iškepusių keksiukų viršų dekoravome spalvotais cukriniais pabarstukais, migdolų drožlėmis, šilauogėmis. Šis procesas nesudėtingas, žaismingas ir kūrybingas, virtuvėje kepant su vaikais. Upė, norėdama, kad keksiukai dar labiau patiktų vaikams ir būtų labiau perkami, papuošė juos savo mėgstamiausiais guminukais.

1