Andalūzijos paelija su jūros gėrybėmis

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
Veršių kaime (Joniškio rajonas) gyvenanti Akvilė MASIULYTĖ Vyšnių festivalio viename iš renginių kartu su žagariete Elena Matintalo gamino ispanišką paeliją. Pati gyvenusi Ispanijoje Akvilė sakė, kad šis troškinys gali būti ir su vištiena, ir su triušiena bei čiorizo dešra, bet ji pasirinko Andalūzijos regionui būdingą paeliją su jūros gėrybėmis – midijomis, krevetėmis ir kalmarais. Receptą siūlome išmėginti ir „Šiaulių krašto“ skaitytojams.

Andalūzijos paelija su jūros gėrybėmis

Patiekalui reikės: jūros gėrybių – kalmarų, midijų ir krevečių, morkų, svogūnų, šviežių žaliųjų žirnelių, česnako, raudonos ir žalios paprikų, pomidorų, apvaliųjų ryžių, kurie yra krakmolingesni, bei druskos, šafrano, aliejaus ir žuvies sultinio. Kadangi moterys produktus atsivežė jau paruoštus – smulkiai supjaustytus, gaminimas užtruko apie valandą, o paprastai tam prireikia dviejų valandų. Produktų proporcijų Akvilė negalėjo pasakyti, viską deda iš akies pagal skonį, tad taip ir reiktų kiekvienam orientuotis, ką labiausiai mėgsta, to daugiau, ką nelabai – mažiau.

Pirmiausia, jei imame dar neparuoštus produktus, visas daržoves reikia smulkiai supjaustyti kubeliais. Tada pirmiausia aliejuje pakepiname morkas, po to į keptuvę verčiame kitas daržoves, tik pasiliekame žirnelius. Joms apkepus jau beriame ryžius, po truputį pilame sultinį. Dar kiek pakepinus suberiame žirnelius, o pabaigoje dedame jūros gėrybes, šafraną ir druską. Maždaug reikia žiūrėti, kokio minkštumo ryžiai. Jūros gėrybėms troškinti reikia nedaug laiko, maždaug 5 minučių, nes kitaip kalmarai sukietėja.

Skanaus!