Aguonų pyragas su karameliniu glaistu

Asmeninė nuotr.
Kirnaičiuose (Joniškio rajonas) gyvenanti Aigustė ANDRAŠIŪNAITĖ vis mėgsta išbandyti ką nors naujo virtuvėje. Vieną tokį kartą ji artimiesiems pagamino aguonų pyragą be miltų. Receptą siūlome išmėginti ir „Šiaulių krašto“ skaitytojams.

 

Pyragui reikės: 4 kiaušinių, 350 gramų cukraus, 150 gramų aguonų, 100 gramų džiūvėsėlių, 0,5 šaukštelio cinamono, 330 mililitrų 35 procentų riebumo grietinėlės.

Aguonas užpilame karštu vandeniu ir paliekame keletą valandų. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius išplakame su 150 gramų cukraus iki baltumo. Tada sukrečiame nusunktas aguonas, beriame džiūvėsėlius, cinamoną ir vėl išmaišome. Tešla bus kieta.

Iki standžių putų išplaktus baltymus per kelis kartus įmaišome į tešlą. Tada ją sukrečiamei į riebalais pateptą formą ir kepame 35 minutes 180 laipsnių orkaitėje, kol įsmeigus peilį į centrą ir ištraukus jis liks švarus.

Kol pyragas kepa, ruošiame glaistą. Į dubenėlį supilame grietinėlę ir likusį cukrų. Viriname ant vidutinės ugnies 15–20 minučių, kol grietinėlė šiek tiek sutirštės. Ištraukiame pyragą, gausiai subadome mediniu iešmeliu ir sulaistome pusę sirupo. Likusį sirupą paverdame dar 15 minučių, kol spalva šiek tiek patamsėja ir kremas tampa pakankamai tirštas. Užpilame ant pyrago ir paliekame atvėsti.

Skanaus!