
Naujausios
Vynuogių sodas žagariečių šiltnamyje
Žagarėje (Joniškio rajonas) gyvenantys Danutė ir Aleksandras Laukučiai prieš gerą dešimtmetį šiltnamyje pasodino pirmąją vynuogę. Dabar po polietileno plėvele ant stovų vyniojasi jau dvidešimties veislių vynuogės, o dar dalis jų, atsparesnių, veši lauke. Vynuogių bei įvairių vaiskrūmių ir vaismedžių augintojai sako, kad tai tikrai ne pabaiga.
Loreta RIPSKYTĖ
loretar@skrastas.lt
Dėmesį užkariavo vynuogės
Danutė ir Aleksandras Laukučiai vaismedžių ir vaiskrūmių auginimu užsiima jau daug metų. Pamažu jų akiratyje greta įvairių rūšių obelų, kriaušių, vyšnių, serbentų bei kitų sodo medžių bei krūmų išskirtinę vietą užėmė vijoklės vynuogės, kurioms didžiausia erdvė buvo paskirta šiltnamyje. Jų nuošalioje sodinukų augintojų sodyboje stūkso bent keli.
Po trijų metrų arkomis, dengtomis polietilenu šiais metais derlių brandina jau dvidešimt veislių vynuogių, kurių šakas svarina žalios, geltonos, mėlynos, juodos skirtingo dydžio kekės.
Šeimininkė praskleidžia pirmą sodriai žalių lapų uždangą, po kuria slepiasi pailgos, tamsiai mėlynos „Viktorijos“ uogos. Greta – žalios, iki 1, o kartais – net iki 2 kilogramų svorio kekes užauginanti „Aliosenka“, ją nukonkuruoti mėgina labai gausiai deranti veislės „Novyj pod Zaporožje“ atstovė, tik šiemet jos žalios uogos dėl prastokų orų vėluoja, ankstesniais metais, pasak D. Laukutienės, prinokdavo anksčiau.
Serbentų, aronijų, muskatinis skoniai
Muskatinį skonį ir kvapą skleidža rugpjūčio pabaigoje pradedanti derėti ankstyva, geltonomis uogomis apsipylusi vynuogė „Dovga“, netoliese glaudžiasi irgi geltonauogis „Kristalas“, kurį dar anksti valgyti.
Vynuogė „Veronika“ sodinta tik praėjusį rudenį, tad dar neaišku, kokia ji bus. Dar viena vijoklė, neturinti vardo, tik kodinę skaičių ir raidžių kombinaciją „FVR-7-9“, – šiek tiek sausoka, su aronijos prieskoniu.
„Flora“ dar manęs nenustebino, ant jos auga ir didelės, ir mažos kekės. „Natalija“ žiemą pašalo, bet atsigavo. Serbentų skonio uogų vynuogę kadaise parsivežėme iš Rokiškio rajone gyvenusios savamokslio selekcininko, šviesaus atminimo Antano Gailiūno. Iš Joniškėlio (Pasvalio rajonas) vynuogių augintojo Algirdo Lungio pirkome mėlyną „Širvintą“, – toliau dėsto Danutė Laukutienė.
Šiltnamyje augina dešimt metų
17 metrų ilgio šiltnamyje suskaičiuojame dvidešimt veislių. Dar gal dešimt jų, atsparesnių, vyniojasi ant stovų lauke.
„Vynuogių auginimu susidomėjome gal prieš dvidešimt metų. O prieš dešimtmetį perskaičiau straipsnį viename sodininkams ir daržininkams skirtame žurnale, kaip jas auginti šiltnamyje. Įsigijome pirmą sodinuką, kitą iš Kauno atvežė žentas. Taip pamažu ir ėmėme plėsti asortimentą. Ne viskas pasitvirtino, kai kurių vynuogių teko atsisakyti, kai kurios išnyko. Pavyzdžiui, vynuogė „Rusbol“ – besėklė, būdavo kasmet labai pilna uogų, tačiau kažkodėl neišgyveno“, – sako D. Laukutienė. Tad šiltnamyje, kur neliko vynuogių, noksta pomidorai. Vieni kitiems augti netrukdo.
Sodininkų šeima pasakoja, kad vynuogėms reikia drėgmės ir saulės. Be to, norint, kad geriau derėtų, būtina genėti, kitaip augalas nusilpsta. Šiemet vynuogių derlius vėlavo maždaug dvi savaites, pavasaris buvo vėsus, ilgai nesprogo pumpurai. Šeimininkai jau buvo sunerimę, kad apšalo, bet nuogąstavimai nepasitvirtino.
Vynuogės dauginamos ūgliais. D. ir A. Laukučiai jais prekiauja mugėse, turguose, parduoda iš namų. Stengiasi parduoti tai, kas pačių išbandyta.
„Jei pačiam nepatinka, nedauginame“, – teigia D. Laukutienė.
Gamina ir vyną
Sodininkai yra pardavę ir uogų, bet sako, kad didžiąją dalį kol kas patys su vaikais ir anūkais išragauja. Be to, abu jie – pripažinti Žagarės krašto vynininkai, gavę tautinio paveldo sertifikatus. Vyras ir žmona gamina įvairių rūšių vyną: juodųjų serbentų, aviečių, obuolių, šermukšnių, agrastų. Taip pat – ir vynuogių, tik šio augalo vynas nepripažįstamas paveldo produktu, nes vynuogė nėra tradicinis mūsų krašto augalas.
Beveik prieš 20 metų Žagarės pakraštyje nupirktoje 30 arų sodyboje šeima augina ir daug kitų vaismedžių, vaiskrūmių. Čia rikiuojasi kelios eilės serbentų, vien juodųjų yra apie 100 krūmų, dera obelys, vyšnios.
Erdviame sklype auga ir abrikosai, persikai, slyvos, aktinidijos. Šeimininkai įveisė kelis spanguolynų laukelius. Šilauogių kerelių parsivežė iš sodininkystės ūkio Latvijoje, kitą dalį jų nusipirko prekybos centre.
„Augalėliai buvo nupiepę, silpnučiai, bet pardavė labai pigiai, nupirkau keturis. Parvežusi namo parai pamerkiau į vonią. O kai pasodinome, jie puikiai įsišaknijo ir sukerojo, gausiai dera“, – juokiasi sodininkė.
Aleksandras Laukutis priduria, kad judėjimas, darbas sodyboje turbūt suteikia sveikatos, nereikia jokių vaistų.
Autorės nuotr.
Danutė ir Aleksandras Laukučiai šiltnamyje jau skina vynuogių derlių.
Danutė ir Aleksandras Laukučiai savo sode augina ir įvairių vaismedžių ir vaiskrūmių, taip pat ir kriaušių.
Veislė „Aliosenka“ – derlinga, kekės sveria iki 1–2 kilogramų.
Gausiai derančią vynuogę „Varduva“ žagariečiai parsivežė iš šviesaus atminimo Joniškio rajono selekcininko Antano Gailiūno.
Mėlyna „Širvinta“ dera apie rugsėjo vidurį.
Laukučių auginamas „Nigeris“ brandina labai saldžias uogas, nors pirkėjai dažnai iš pradžių neparagavę abejoja, ar pirkti, nes mano, kad kad juodos uogos būtinai bus rūgščios.
Dalį vynuogių žagariečiai augina ir lauke.
Sode gerai dera ne tik vynuogės, bet ir šilauogės, kurių dalį kerelių šeimininkai nusipirko tiesiog prekybos centre per akciją.