Velykės pyragas

Velykės pyragas

Velykės pyragas

Ant šiaulietės Laimutės Kančauskienės šventinio stalo visada yra vietos kelių rūšių Velykiniam pyragui. Vienu receptu ji dalijasi su skaitytojais.

Tešlai reikės:

500 g a/r kvietinių miltų, 150 g sviesto, 150 g razinų ar kitų džiovintų vaisių, 125 g pieno, 150 g cukraus, 6 kiaušinių trynių, 50 g mielių, trupučio druskos, 5 g vanilinio cukraus.

Glajui reikės:

200 g cukraus pudros, 15 g virinto vandens, 5 g citrinos sulčių, 15 g aliejaus formai ištepti, papuošimui spalvotų žirnelių ir cukatų.

Eiga

15 minučių šiltame piene su cukrumi kildinamos mielės.

Kol jos kyla, ištirpinamas sviestas, įberiama druska, sudedami išsukti kiaušinių tryniai, vanilinis cukrus, suberiami nuplauti džiovinti vaisiai, supilami miltai ir viskas išmaišoma.

Masė pilama į aliejumi išteptą kekso formos kepimo indą (tešla turi užimti pusę formos) ir 40-45 minutėms padedama šiltai kildinimui. Prieš kepant mediniu iešmuku pabadoma keliose vietose, kad kepant iš tešlos išeitų garai.

Kepama 190-200 laipsnių temperatūroje apie 40-45 minutes. Ar iškepė, patikrinama mediniu iešmuku (jei jis ištrauktas iš pyrago yra neaplipęs tešla, kepinys iškepė).

Iškepus formoje palikti, kol atvės. Tada puošti cukraus pudros glajumi: išsijota cukraus pudra supilama į virintą šiltą vandenį, supilamos citrinos sultys ir paplakama. Glajus tepamas keliais sluoksniais.

Pyrago viršus puošiamas morkų cukatais ir džiovinto meliono skiltelėmis. Morkų cukatai verdami cukraus-vandens sirupe: į verdantį sirupą įdedamos lapo formos išpjaustytos morkos skiltelės, jos paverdamos vieną minutę ir puodas atitraukiamas nuo ugnies. Tai pakartojama keletą kartų, kol morkų lapeliai sukietėja. Tame pačiame sirupe atlaidiname ir džiovintą melioną (kai jis suminkštėja, jį galima išformuoti).

VAIŠĖS: Laimutė Kančauskienė velykinį stalą siūlo pagardinti tradiciniu šiai šventei tinkančiu pyragu ir kiaušinio formos jogurtu.

Jono TAMULIO nuotr.

PYRAGAS: Velykinė boba „aprengta“ šventiniam stalui.

 

 

Žemuoginis kiaušinis

L. Kančauskienė stalą puošia ir pačios sugalvotu jogurtiniu kiaušiniu. Jam reikia 1 litro žemuoginio jogurto (galima rinktis kitus patinkančius skonius), 30 g želatinos, 50 g virinto šalto vandens, 100-150 g cukraus.

Šaltame virintame vandenyje želatiną brinkiname apie 1 valandą, po to ant silpnos ugnies (vandens vonelėje) pašildoma, kol išsileidžia želatinos grūdeliai.

Jogurtas sumaišomas su atlaidinta želatina ir cukrumi, masė supilama į patogų indą. Tam tinka 2 litrų butelis nuo vaisvandenių.

Ant butelio užmaunamas gerai išskalauto ir prieš tai išminkštinto baliono kaklelis ir supilama jogurtinė masė. Balionas lengvai pakratomas (atsargumo dėlei pakišamas dubuo), užrišamas ir panardinamas į indą su šaltu vandeniu. Kad gautųsi kiaušinio forma, jis vandenyje turi plūduriuoti, pakabintas ant mentelės.

Paliekamas stingti nakčiai. Jogurtas „išlukštenamas“, balioną trumpam panardinus į drungną vandenį ir tiesiog prakirpus.

KIAUŠINIS: Jogurto kiaušinį galima papuošti.

Jono TAMULIO nuotr.