Ūkininkas atvėrė že­mės pro­fi­lį

Ūkininkas atvėrė že­mės pro­fi­lį

Ūkininkas atvėrė že­mės pro­fi­lį

Per dvi die­nas Liau­diš­kių kai­me (Rad­vi­liš­kio ra­jo­nas), ūki­nin­ko Vy­tau­to Krikš­čiū­no ūky­je su­reng­to­je lau­ko die­no­je „Grū­do ke­lias“, ap­si­lan­kė be­maž tūks­tan­tis Lie­tu­vos bei užsienio ūki­nin­kų. Čia žem­dir­biai su­si­pa­ži­no su šiuo­lai­ki­nė­mis ja­vų au­gi­ni­mo tech­no­lo­gi­jo­mis bei su­lau­kė siurp­ri­zo – iš­kas­to­je tran­šė­jo­je ste­bė­jo dvie­jų met­rų gy­lio dir­vo­že­mio pro­fi­lį.

Lai­ma AGA­NAUS­KIE­NĖ

alaima@skrastas.lt

Ūki­nin­ko val­dos – 2000 hek­ta­rų

Į ūki­nin­ko Vy­tau­to Krikš­čiū­no ūkį su­va­žia­vęs gau­sus bū­rys ša­lies ir už­sie­nio žem­dir­bių do­mė­jo­si, kaip rad­vi­liš­kie­čiui se­ka­si dar­buo­tis 2000 hek­ta­rų uži­man­čia­me šei­mos ūky­je.

Pra­dė­jęs ūki­nin­kau­ti prieš 26-erius me­tus, V. Krikš­čiū­nas star­ta­vo 15 hek­ta­rų že­mės plo­te ir kū­rė­si tė­vų ir se­ne­lių so­dy­bo­je. Po de­šimt­me­čio su­gal­vo­jo, kad jau pa­ts lai­kas že­mės ūkiu už­siim­ti rim­čiau. Da­bar di­džiu­lia­me že­mės plo­te ūki­nin­kas dar­buo­ja­si kar­tu su sū­nu­mi Lau­ry­nu ir duk­ra Gied­re.

Šei­ma tu­ri 800 hek­ta­rų nuo­sa­vos že­mės. Li­ku­si yra nuo­mo­ja­ma Rad­vi­liš­kio bei ne­to­lie­se esan­čia­me Pak­ruo­jo ra­jo­ne.

Da­bar Krikš­čiū­nų ūky­je dir­ba trys ag­ro­no­mai – jis ir kar­tu ūki­nin­kau­jan­tys sū­nus ir duk­ra, ta­čiau ga­li bū­ti, kad šį ke­lią pa­si­rinks ir jau­niau­sias sū­nus Gab­rie­lius.

Di­džiau­sią Krikš­čiū­nų ūkio da­lį su­da­ro žie­mi­niai kvie­čiai (apie 1100 hek­ta­rų), 550 hek­ta­rų – žie­mi­niai rap­sai, taip pat au­gi­na­ma ir va­sa­ri­nių kvie­čių, pu­pų, šiek tiek mie­žių.

Der­lius tal­pi­na­mas 6000 to­nų tal­pos ele­va­to­riu­je, grū­dai džio­vi­na­mi nuo­sa­vo­je grū­dų džio­vyk­lo­je. Bet, to­ly­džio ge­rė­jant der­lin­gu­mui ir ne­par­duo­dant nu­kul­tų grū­dų tie­siai „nuo kom­bai­no“, tu­ri­mų tal­pų ne­beuž­ten­ka, to­dėl ūky­je šiuo me­tu yra sta­to­mas pa­pil­do­mas 5000 to­nų ele­va­to­rius ir pa­pil­do­ma mo­der­ni džio­vyk­la. V. Krikš­čiū­no ūky­je yra ir šiau­dų gra­nu­lių ga­my­bos li­ni­ja, jis tu­ri trans­por­to įmo­nę.

Gy­vu­li­nin­kys­te ūki­nin­kas nie­ka­da neuž­siė­mė. Kaip pa­ts juo­kau­ja, tik ne­se­niai, kad bū­tų tik­ras ūki­nin­kas, įsi­gi­jo tris hai­len­dų veis­lės kar­ves.

Ūki­nin­kau­ti pa­de­da mo­der­ni ir na­ši tech­ni­ka. Su tech­ni­kos nau­jo­vė­mis ga­lė­jo su­si­pa­žin­ti ir ket­vir­tą kar­tą or­ga­ni­zuo­to ren­gi­nio „Grū­do ke­lias“ da­ly­viai.

V. Krikš­čiū­nas pri­pa­ži­no, jog ne­si­do­mint šiuo­lai­ki­nė­mis tech­no­lo­gi­jo­mis, šian­dien na­šiai ūki­nin­kau­ti ne­ga­li­ma. Į ūki­nin­ko kom­bai­nus iš hek­ta­ro by­ra vi­du­ti­niš­kai po 7-8 to­nas kvie­čių, 4 to­nas rap­sų ir tai – ne­men­kas mo­der­ni­za­ci­jos nuo­pel­nas.

Vie­nas iš ren­gi­nio or­ga­ni­za­to­rių, „KG Group“ įmo­nių va­do­vas Taut­vy­das Barš­tys pa­ste­bė­jo, kad ket­ve­ri pa­sta­rie­ji me­tai grū­di­nin­kams bu­vo „auk­si­niai“. Grū­di­nin­kai, skir­tin­gai nuo gy­vu­li­nin­kys­tės sek­to­riaus, ga­lė­jo da­lį gau­to pel­no skir­ti įdie­giant pa­žan­gias tech­no­lo­gi­jas, įsi­gy­jant nau­jos tech­ni­kos, mo­der­ni­zuo­jant ūkius.

T. Barš­tys pa­si­džiau­gė ūki­nin­ku V. Krikš­čiū­nu, lei­du­siu sa­vo val­do­se or­ga­ni­zuo­ti to­kį di­de­lį ren­gi­nį – esą ne kiek­vie­nas lei­džia min­džio­ti sa­vo lau­kus to­kiai mi­niai žmo­nių. Pats ūki­nin­kas pri­si­pa­ži­no, kad jo ūky­je or­ga­ni­zuo­tas to­kio mas­to ren­gi­nys pa­rei­ka­la­vo ne­ma­žai pa­stan­gų – „Grū­do ke­liui“ jis ėmė ruoš­tis jau nuo ru­dens.

Pa­ma­tė že­mės pro­fi­lį

Su­si­pa­žin­ti su pa­žan­gio­mis tech­no­lo­gi­jo­mis žem­dir­biai ren­gi­ny­je ga­lė­jo į va­lias – vi­si au­to­bu­sais bu­vo ve­žio­ja­mi po V. Krikš­čiū­no ūkio lau­kus, kur jų jau lauk­da­vo įvai­rių že­mės ūkio sri­čių kon­sul­tan­tai.

Dau­ge­lį su­do­mi­no pir­mą kar­tą ša­ly­je pri­sta­ty­tas „Grū­do guo­lis“, ku­rį pa­ren­gė UAB „Chem­ce­men­tas“. Bend­ro­vės spe­cia­lis­tai pa­si­rū­pi­no, kad lau­ko die­nos da­ly­viai aki­vaiz­džiai pa­ma­ty­tų dir­vo­že­mio pro­fi­lį ir vi­sus že­mės sluoks­nius.

Tam žie­mi­nių rap­sų lau­ke bu­vo iš­kas­ta 18 met­rų il­gio tran­šė­ja, į ku­rią nu­si­lei­dę žem­dir­biai ga­lė­jo pa­ma­ty­ti tai, ko pa­pras­tai jų akys ne­ma­to: vi­sus 2 met­rų gy­ly­je esan­čius že­mės sluoks­nius.

Lau­ko die­nos da­ly­viai čia pat ga­lė­jo su­si­pa­žin­ti su dir­vo­je vyks­tan­čiais pro­ce­sais, pa­ma­ty­ti rap­sų šak­nų sis­te­mą, ste­bė­ti, ko­kią įta­ką dir­vo­že­miui pa­da­rė nau­do­tos įvai­rios bio­lo­gi­nės bei che­mi­nės jo ge­ri­ni­mo prie­mo­nės.

Ro­dy­da­ma V. Krikš­čiū­no ūky­je esan­čio dir­vo­že­mio san­da­rą, „Chem­ce­men­to“ at­sto­vė pa­ti­ki­no, jog ūki­nin­kas ga­li džiaug­tis der­lin­ga šios vie­to­vės že­me, ku­rios hu­mu­sin­gas sluoks­nis sie­kia iki 30 cen­ti­met­rų. Esą ki­to­se vie­to­vė­se to­kių že­mių ūki­nin­kai ne­tu­ri.

Anot „Chem­cemento“ spe­cia­lis­tų, pa­vir­ši­nis dir­vos sluoks­nis ir po­dir­vis pri­klau­so nuo įvai­rių veiks­nių, ku­rie kei­čia dir­vos pH, kin­ta au­ga­lų mi­ty­bai svar­bi šak­nų sis­te­mos ma­sė, dir­vos pu­ru­mas. To­dėl ne vi­sur pa­sė­liai dygs­ta to­ly­giai.

Pa­žin­tis su nau­jo­vė­mis

Nu­ma­ty­to­se sto­te­lė­se žem­dir­biai ap­žiū­rė­jo vis ki­tus ban­dy­mi­nius lau­kus – žie­mi­nius bei va­sa­ri­nius kvie­čius, ankš­ti­nius, žie­mi­nius rap­sus, ku­ku­rū­zus. Ūki­nin­kai ga­lė­jo pa­ly­gin­ti sa­vo ir vie­no stam­biau­sių Rad­vi­liš­kio ra­jo­no ūki­nin­ko lau­kus.

Vie­no­je iš sto­te­lių bu­vo pri­sta­to­ma ir nau­jau­sia tech­ni­ka.

Ūki­nin­kai ga­lė­jo su­si­pa­žin­ti ir su iš­ma­nio­sio­mis tech­no­lo­gi­jomis, kai iš­ma­niuoju te­le­fo­nu, įsi­ve­dus tam tik­rą pro­gra­mė­lę, ūki­nin­kas ga­li kont­ro­liuo­ti ūkio dar­bus, tech­ni­kos par­ką, „on­li­ne“ re­ži­mu iš­si­kvies­ti ag­ro­no­mo pa­gal­bą.

Įsi­ve­dę ja­vų au­gin­to­jams skir­tą pro­gra­mą, ūki­nin­kai bū­da­mi lau­kuo­se ga­li gau­ti pa­ta­ri­mą, ko­kius įmo­nės pro­duk­tus pa­nau­do­ti ja­vų lau­kuo­se.

Iš­ma­nią­sias nau­jo­ves pri­sta­tė UAB „ADA­MA Nort­hern Eu­ro­pe“ ge­ne­ra­li­nė di­rek­to­rė Eri­ka Po­vi­lio­nie­nė.

„Džiau­giuo­si, kad to­kie ren­gi­niai vyks­ta ir yra ga­li­my­bės pa­si­kon­sul­tuo­ti su spe­cia­lis­tais, su­ži­no­ti, ko­kios yra nau­jo­vės. Be abe­jo, tai lei­džia mums spar­čiau to­bu­lė­ti“, – sa­kė ūki­nin­kas V. Krikš­čiū­nas.

Ren­gi­nio me­tu jo da­ly­viai ga­lė­jo da­ly­vau­ti auk­cio­ne, ku­rio me­tu su­rink­tos lė­šos bus skir­tos sun­kiai be­si­ver­čian­čioms ra­jo­no šei­moms. Šie­met šiam kil­niam tiks­lui bu­vo paau­ko­ta per 7,3 tūks­tan­čio eu­rų.

Dar vie­nas siurp­ri­zas su­va­žia­vu­siems ūki­nin­kams – avia­ci­jos spor­to vir­tuo­zo Jur­gio Kai­rio pa­si­ro­dy­mas.

Au­to­rės nuo­tr.

PRO­FI­LIS: Nau­jo­vė lau­ko die­nos da­ly­viams – iš­kas­to­je tran­šė­jo­je „at­riek­tas“ įpras­tai ne­ma­to­mas že­mės dir­vo­že­mio pro­fi­lis.

VED­LIAI: Rad­vi­liš­kio ra­jo­ne ūki­nin­kau­jan­tis Vy­tau­tas Krikš­čiū­nas: „Mo­der­ni tech­ni­ka, nau­jo­sios ag­ro­no­mi­nės prie­mo­nės, iš­ma­nio­sios tech­no­lo­gi­jos – tai tie ved­liai, ku­rie ve­da ūkį į prie­kį“.

„AUK­SAS": Vie­nas iš lau­ko die­nos or­ga­ni­za­to­rių, „KG Group“ įmo­nių va­do­vas Taut­vy­das Barš­tys: „Jau ket­vir­ti me­tai au­ga­li­nin­kys­tės sek­to­rius iš­gy­ve­na auk­so am­žių“.

VAIZ­DAS: „At­riek­tas“ žie­mi­nių rap­sų lau­ko pro­fi­lis pa­ro­dė: šio­je vie­to­vė­je že­mė der­lin­ga.

MO­DER­NU­MAS: Ūki­nin­kus do­mi­no nau­jau­sia – mo­der­ni, na­ši ir, aiš­ku, ne­pi­gi der­liaus nuė­mi­mo tech­ni­ka.

ŽIN­GEI­DU­MAS: Be tech­ni­kos šiuo­lai­ki­nis ūkis – lyg be ran­kų. To­dėl pa­sta­ro­ji itin trau­kė ūki­nin­kų akį.