Tobula Nespresso kava namuose – misija įmanoma!

Nuorodos šaltinis: canva.com
nespreso
Turint kavos aparatą, paruošti tobulą kavos puodelį namuose – ne tokia sudėtinga užduotis. Nespresso kava kiekvienam net ir savoje virtuvėje gali leisti pasijusti tikru barista. Tereikia žinoti keletą svarbių patarimų, kurie žymiai pagerins ruošiamų karštųjų gėrimų kokybę ir leis mėgautis profesionaliu skoniu neišeinant iš namų.

Teisingas pasiruošimas

Nors atrodo, kad norint paruošti Nespresso kavą užtenka vieno kavos aparato mygtuko paspaudimo, siekiant geriausio rezultato, reikėtų skirti bent šiek tiek laiko pasiruošimui ir tinkam aparato nustatymui.

Programavimas

Įsigijus Nespresso kavos aparatą, jis bus automatiškai užprogramuotas tiekti konkretų kiekį gėrimo, atsižvelgiant į pasirinktą kavos rūšį (ristretto (25 ml), espresso (40 ml) ar lungo (110 ml)). Ne paslaptis, kad kavos ir vandens santykis naudojant bet kokį kavos virimo būdą yra pagrindinis raktas į tobulą skonį. O tobulumą visi suprantame skirtingai. Todėl vietoje to, kad naudotumėtės gamykliniais nustatymais, galite aparatą susikalibruoti pagal savo norus ir išsirinkti jums tinkamiausią vandens kiekį puodelyje. Tai padaryti – visai nesudėtinga:

1. Po aparato snapeliu padėkite puodelį.

2. Įdėkite norimą kapsulę.

3. Paspauskite ir palaikykite virimo mygtuką (ristretto, espresso arba lungo).

4. Kai į puodelį pribėgs norimas kiekis kavos, atleiskite mygtuką.

5. Nuo šiol kiekvieną kartą paspaudus šį virimo mygtuką, bus paruoštas būtent toks kiekis kavos, kokį ir pasirinkote.

Tiesa, kol rasite patį geriausią variantą, gali tekti keletą kartų paeksperimentuoti. Tačiau vėliau mėgstama kava kiekvieną rytą galėsite mėgautis be papildomų rūpesčių.

Periodiškas aparato valymas

Nepamiršti reguliariai pasirūpinti aparato švara – vienas paprasčiausių, tačiau tuo pačiu ir bene svarbiausių patarimų, padėsiančių, jog Nespresso kava būtų tobula.

Bėgant laikui ir reguliariai naudojant kavos aparatą, jo mechanizme gali susidaryti kavos nuosėdų ir riebalų likučių. Nevalomi jie pradeda blokuoti purkštuką, todėl kavos skonis tampa kartus ir darosi vis silpnesnis. Beje, kiekvieną kartą naudojant naują kapsulę paliekamas plonas riebalų sluoksnis, kuris taip paprastai – nenusiplauna. Susikaupę nešvarumai gali lemti ir tai, kad pro kapsulę tekantis vanduo gali prasisunkti į išorę. O besidauginančios bakterijos ir pelėsio kvapas – tikrai ne patys tinkamiausi priedai gerai Nespresso kavai. Taigi, reguliarus aparato valymas ne tik padės palaikyti švarą, bet ir pagerins ruošiamos kavos skonį.

Įprastą kavos aparato valymą reikėtų atlikti kasdien, neleidžiant įrenginyje užsistovėti kavos likučiams, o bent jau kas porą mėnesių vertėtų atlikti nuodugnesnį valymą, naudojant specialiai tam skirtą kapsulę.

nespreso

Nuorodos šaltinis: canva.com

Slaptas ,,ingredientas’’ – tinkama temperatūra

Vos du nesudėtingi ir iš pirmo žvilgsnio neypatingai svarbiais atrodantys įpročiai gali stipriai pakelti mėgavimosi Nespresso kava lygį. Abu jie susiję su šiluma.

Vandens karštis aparate

Paprastai ideali espresso virimo temperatūra svyruoja nuo 92 iki 95°C. Nespresso aparatai dažniausiai užprogramuoti įkaisti iki 93°C. Tai – ideali temperatūra kavos gamybai. Tačiau vanduo, vėsiais vamzdeliais keliaudamas iš šildymo mechanizmo link kapsulės, gali šiek tiek atvėsti.

Vis dėlto yra nesudėtingas būdas, kaip to išvengti. Įjungus aparatą, dar prieš įstatant naują kapsulę ir įsitikinus, kad sistemoje nebėra senosios, spustelėkite lungo ruošimo mygtuką – taip tekantis vanduo ne tik sušildys aparato vamzdelius, bet ir išvalys užsistovėjusius kavos likučius, todėl po tokio žingsnio ruošiama kava bus tobulos temperatūros ir dar geresnio skonio. Viskas, ko reikia, – išsiugdyti šį nesudėtingą įprotį.

Šiltas puodelis

Dar vienas žingsnis, priartinantis jus prie profesionalaus baristos – niekada negaminti kavos į šaltą puodelį. Norint jį sušildyti namų sąlygomis, prieš ruošiant kavą į tuščią puodelį galima įpilti arbatinuke užkaisto vandens. Palaikius keletą minučių, puodelis sušis ir bus pasiruošęs priimti kavą. Norint sutaupyti laiko, šį veiksmą galima suderinti su anksčiau minėtu aparato šildymu. Pirmąjį virimą be kavos kapsulės atlikite į kavai skirtą puodelį. Vėliau vandenį išpilkite, puodelį praskalaukite ir naudokite tikrosios kavos gaminimui.

Toks veiksmas ne tik pagerins kavos gėrimo patirtį, bet ir leis mėgautis gardesniu skoniu. Greičiausiai ne kartą pastebėjote, kad pusvalandžiui užmiršta ir palikta kava niekada nebebus tokia pati skani kaip prieš šias 30 minučių. Tiesa, vėstant keičiasi ne pats kavos skonis, o mūsų suvokimas apie jį. Žmogaus skonio receptoriai palankiausiai reaguoja į kambario temperatūros maistą ar gėrimus, todėl karštesni ar šaltesni produktai gali būti suvokiami kaip ne tokie skanūs.

Beje, kartumas yra vienas iš tokių skonių, kuris esant aukštesnei temperatūrai silpnėja. Tai reiškia, kad geriant šiltesnę kavą bus mažiau juntamas kartumas, o tikrasis skonis ir aromatas tik dar labiau išryškės. Tad tinkamai paruoštas aparatas ir puodelis padės mėgautis dar gardesne Nespresso kava.

Tinkamas vanduo

Vanduo – viena pagrindinių kavos sudedamųjų dalių, todėl natūralu, kad nuo jo priklauso ir dalis gėrimo skonio. Tiesa, apie jo įtaką kavos kokybei susimąstoma gana retai.

filtruotas

Nuorodos šaltinis: canva.com

Naudokite tik filtruotą

Siekiant, kad namuose verdama Nespresso kava būtų tokia pati skani kaip ir pagaminta baristos, būtina atkreipti dėmesį į vandens kokybę. Kokybės sinonimu paprastai galima laikyti filtruotą vandenį. Tiesa, jei kaskart pirkti vandenį iš parduotuvės atrodo nepatogu ar per brangu, galima įsigyti daugkartinį filtrą ir vandenį filtruoti patiems. Toks žingsnis ne tik padeda pašalinti kalkes, kvapus ar nuosėdas, bet ir mažina vandens kietumą. Jei jūsų namuose iš čiaupo teka kietas vanduo, naudojant jį ilgainiui aparate taip pat prisikaups kalkių, kurios gadins kavos skonį ir kenks aparatui. Filtravimas šią problemą gali nesudėtingai išspręsti.

Reguliarus kavos aparato nukalkinimas

Vis dėlto nuolat naudojant kavos aparatą, tikėtina, kad jame anksčiau ar vėliau kalkių prisikaupia. Tam, kad aparatas nepradėtų veikti prasčiau, reikalingas reguliarus nukalkinimas. Beje, vandens kietumas žalingas ne tik įrenginiui, bet ir žmogaus sveikatai bei kavos skoniui. Tam, kad taip nenutiktų, kas mėnesį ar du vertėtų nukalkinti kavos aparatą. Daugelyje Nespresso kavos aparatų yra nukalkinimo režimas, todėl tai atlikti – visiškai nesudėtinga. Tereikia įsigyti specialaus tam skirto nukalkinimo skysčio. Už tokią reguliarią priežiūrą aparatas atsilygins kokybiška kava.

Užs. Nr. 477190