
Naujausios
Sveikuolė netiki, jog Lietuvoje nėra ko valgyti
Garbaus amžiaus sulaukusi, bet vis dar energijos nestokojanti kelmiškė Genovaitė Urbonavičienė Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną nusprendė pasitikti kartu su bendraminčiais kelmiškiams surengdama popietę „Moliūgas – skonio improvizacijos“.
Regina MUSNECKIENĖ
reginamus@skrastas.lt
Nuo sulčių baro iki sveikuoliškų patiekalų pristatymo
Amžiumi su Genovaite Urbonavičiene galėtų varžytis ne kiekvienas kelmiškis. Energija ji pralenkia ir gerokai jaunesnius. „Žmogus kaip ir automobilis. Kuo geresnius degalus į jį pili, tuo jis geriau eina“, – savo aktyvumą paprastai aiškina ponia Genovaitė, kasdien besirūpinanti savo kūno mankšta ir sveika mityba.
Kelmiškė pasitraukusi iš aktyvios darbinės veiklos, tačiau jau keli dešimtmečiai ji puikiai matoma ir žinoma Kelmėje, nes aktyviai dalyvauja įvairiuose renginiuose.
Daugelį metų G. Urbonavičienė Kelmėje buvo žinoma kaip unikalaus sulčių baro savininkė. Atgautoje tėvų žemėje Bulavėnuose augindavo ekologiškas daržoves, iš jų spausdavo sultis ir vaišindavo kelmiškius. Miesto inteligentai neretai jau iš pat ryto užsukdavo čia stiklinaitės vitaminų. Neretai čia galėdavo suvalgyti ir vegetariškų patiekalų.
Dabar moteris tenkinasi netoli Kelmės esančiu kolektyvinio sodo sklypu, kuriame augina daržoves savo poreikiams ir „Gamtos akademijos“ veiklai.
Neseniai ponia Genovaitė sužibėjo rajono pasakotojų konkurse, komisijai pristačiusi ne tik savo istoriją apie laumes, bet ir laumių tortą. O šį penktadienį drauge su savo bendraminčiais iš nevyriausybinės organizacijos „Gamtos akademija“ Vaida ir Zigmu Filipavičiais, Joana Miliauskiene, Romu Atkočaičiu ir kitais sveikuoliais kelmiškiams rengia staigmeną – kultūros centre paminės Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną pristatydama nemirtingą daržovę moliūgą.
Kai moliūgai mėtosi, skauda širdis
Surengti tokią popietę garbaus amžiaus kelmiškę paskatino dažnos lietuvių dejonės dėl brangaus maisto. Ji nori parodyti, jog gamta ir žemė labai daug gėrybių žmogui duoda veltui arba tik šiek tiek pajudinus rankas.
„Žmonės sako: nėra ko valgyti. O aš rudenį nė nesuspėju visko suvalgyti. Per tą gausą kartais nė nežinai ką pirmiausia kišti į burną“, – svarsto moteris.
Antai kad ir moliūgas – didelė ir geltona kaip saulė daržovė. Dažnas lietuvis jo neįvertina. Skaudu žiūrėti, kai jie mėtosi kur nors patvoriais ar pakelėse. Pastudijavusi šiek tiek literatūros G. Urbonavičienė sužinojo, jog šiuos oranžinius milžinus galima suvartoti visus iki galo: nuo žievės iki sėklyčių.
Iš šios daržovės, sumaišius jos kubelius su kitais prieskoniais ir pakepinus, galima pagaminti puikius pagardus ryžiams ir makaronams.
Iš moliūgo žievės galima pasidaryti gardžią kavą. Su obuolių ir apelsinų sultimis sumaišytos moliūgų sultys atgaivins karštą popietę ir bus puikus ingridientas moliūgų pyragui. Sudžiovinto moliūgo miltai bus pagrindas pusryčių blyneliams.
Gruzdintos moliūgo riekelės papuoš svečių stalą. Iš moliūgo sėklų galima pagaminti skanius saldainius batonėlius.
O iš paties moliūgo, pridėjus šiek tiek imbiero, cinamono, medaus ir citrinos, galima išvirti puikią uogienę, pagaminti įvairiausių desertų su razinomis ir obuoliais, cukatų.
Įdomiausias poniai Genovaitei moliūgų su lašinukais receptas. Pasirodo, pasūdytas, rozmarinu ir pipirais pagardintas moliūgo riekeles pakepus orkaitėje galima valgyti su rūkytais lašinukais.
Kelių bendraminčių suburta „Gamtos akademija“ ketina surengti ne vieną popietę, kurioje mokys žmones kuo daugiau energijos, vitaminų ir gyvybės syvų pasiimti iš gamtos.
„Žmogus iš saulės ir žemės gauna energijos. Tad ir maistą kūnui privalo imti iš gamtos“, – įsitikinusi G. Urbonavičienė.
Autorės nuotr.
Garbaus amžiaus kelmiškė Genovaitė Urbonavičienė dar nesiskundžia sveikata, gyvena aktyviai ir kūrybingai. Sveikuoliško gyvenimo paslapčių nori pamokyti ir jaunesnius kelmiškius.