Ste­bi­no šei­mi­nin­kių iš­ra­din­gu­mas

Ste­bi­no šei­mi­nin­kių iš­ra­din­gu­mas

Stebino šeimininkių išradingumas

Dešimt Joniškio visuomenės sveikatos biuro sukviestų komandų dalyvavo sveiko maisto, pagaminto iš vaisių ir daržovių, varžytuvėse. Pagrindinį prizą komisija skyrė Kepalių kaimo bendruomenės išradingoms šeimininkėms.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Įvairios užduotys

Į vaisių ir daržovių fiestą suėjo, suvažiavo dešimt rajono kaimų bendruomenių, asociacijų komandų, kurių paruošti stalai tiesiog lūžo nuo valgių gausos ir įvairovės, o pačios šeimininkės buvo išmoningai pasipuošusios ir paruošusios prisistatymus.

Komandoms teko atlikti ir nemažai užduočių: kuo ploniau iškočioti tešlą bei išpjauti iš jos kuo daugiau paplotėlių, apsimovus virtuvinę pirštinę išrinkti pupas iš kruopų, iš kvapo atspėti, kokie prieskoniai slepiasi maišeliuose, išvardinti produktus, kuriuose daugiausia angliavandenių, riebalų arba baltymų.

Pagrindiniai apdovanojimai

Vertinimo komisija, susumavusi rezultatus, paskelbė, kad pagrindinę nominaciją laimėjo pirmą sykį šioje šventėje dalyvavusi Kepalių kaimo bendruomenė „Ašvinė“, pateikusi neįprastų patiekalų: morkų „zrazų“, raugintų, marinuotų ir šviežių agurkų salotų, cukinijų su pabarstukais, topinambų sulčių.

Išradingiausia pripažinta Daukšių kaimo bendruomenė, visus patiekalus skyrusi moliūgo garbei. Moterys prisistatydamos net suvaidino intermediją apie moliūgo sodinimą, auginimą. Iš moliūgo jos prikepė pyrago, prigamino mišrainių, kotletų.

Kūrybiškiausios komandos titulas atiteko Jauniūnų kaimo bendruomenei, pakvipinusiai salę gilių kavos su pienu aromatu, pateikusiai įvairių salotų, pašteto ir puikiai pasirodžiusiai per užduotis bei prisistačiusiai žemaičių tarme.

Prabilo netgi eilėmis

Nors išskirtos buvo šios trys komandos, kitos dalyvės, kurioms taip pat netrūko sumanumo, neliko neįvertintos.

Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos Joniškio skyriaus atstovės ne tik „reabilitavo“ pamirštą daržų augalą ropę, kurią įdarė sorų kruopomis bei išvirė ropių ir moliūgų sriubos, bet ir prisistatydamos prabilo eilėmis apie patiekalus iš Kristijono Donelaičio „Metų“.

Maldenių kaimo bendruomenė „Dermė“ prikepė sojų kotletų, paruošė pienių medaus, topinambų, obuolių salotų, o rajono Buhalterių asociacijos atstovės išvirė charčio šiupinio, paruošė gaivių morkų salotų.

Netikėta gitara

Medikių senjorių klubo „Ave vita“ narės sužavėjo ne tik želė tortu, vaisių medumi, kastiniu įdarytais pievagrybiais, bet ir iš kopūstų, ridikėlių ir kitų gėrybių sukurtomis gėlėmis bei obuoliais ir paskutinėmis rudens uogomis nusagstyta gitara.

„Bočių“ organizacija prigamino kepsnelių iš daržovių, prikepė obuolių, kuriuos patiekė su marinuotais grybais, priruošė gaivių mišrainių.

Rajono bibliotekininkų draugijos komanda siūlė paragauti bulvių su lupenomis ir kanapių sėklomis arba pasisotinti pupelių mišraine, užsigerti džiovintų obuolių arbata. Bibliotekininkes entuziastingai palaikė jų sirgaliai, atsinešę plakatą.

Šiaurietiško ėjimo klubo atstovės prikepė duonelės su vaisiais, lazanijos su pupelėmis, išspaudė moliūgo, cukinijos ir obuolių sulčių.

Autorės nuotr.

STALAS: Daukšių kaimo bendruomenės stalas buvo skirtas moliūgui.

NAUJOVĖ: Pagrindinę nominaciją laimėjusios Kepalių kaimo bendruomenės atstovė Genė Pociuvienė su neįprastu gaminiu – morkų „zrazais“.

KŪRYBINGUMAS: Kūrybiškiausios komandos titulas atiteko Jauniūnų kaimo bendruomenei.

GITARA: Prisistatymo užduotyje išsiskyrė medikių senjorių klubo „Ave vita“ pasirodymas su obuoliais ir uogomis nusagstyta gitara.

RUNGTIS: Komandų atstovės rungėsi, kas ploniau tešlą iškočios ir išpjaus iš jos daugiau apvalių paplotėlių.

PALAIKYMAS: Bibliotekininkių komandą palaikė sirgaliai.

KOMISIJA: Vertinimo komisija ragauja Pagyvenusių žmonių asociacijos atstovių patiekalus, kuriais „reabilitavo“ nepelnytai pamirštą lietuvių mėgtą daržovę ropę.