Rusiški pyragėliai ne tik šventėms

Rusiški pyragėliai ne tik šventėms

Rusiški pyragėliai ne tik šventėms

Rusų sentikiai ir stačiatikiai šiandien pradeda švęsti Kalėdas. Ant kalėdinio stalo senu papročiu būna pyragėlių su bulvių ar kopūstų įdaru. Juos kepti moko ir kulinarines rusų švenčių tradicijas prisimena Liudmila Barkauskienė.

Angelė MOCKUTĖ

angele@skrastas.lt

Vietoje kūčiukų — kutja

Liudmilai, kaip ir daugeliui Šiaulių rusų bendruomenės narių, tenka laimė švęsti dvigubas Kalėdas — katalikų ir stačiatikių. Antrosios prasideda Trijų Karalių dieną, sausio 6 dieną.

„Kalėdų išvakarėse mes taip pat pasnikaujame, o ant vakarienės stalo dedame liesą maistą — salotas, žuvį, kopūstus, vaisius, uogienę. Patiekalų taip pat būna dvylika. Asketai iki vakarienės badauja“, — pasakojo moteris.

Prie stalo sėdama įsižiebus pirmai vakarinei žvaigždei, tėvas arba vyriausias šeimos narys sukalba maldą, padalija po duonos gabaliuką su druska.

Vakarienė prasideda saldžiu patiekalu, vadinamu kutja. Jis pakeičia mūsiškius kūčiukus.

Kutja tadiciškai gaminama iš grūdų, riešutų, razinų, įvairų cukatų ir medaus. Grūdai, simboliuozuojantys gyvybės pradžių pradžią, neretai keičiami ryžiais.

Kutją pagaminti, mokė L. Barkauskienė, reikia 200 gramų razinų (be kauliukų), 2 stiklinių ryžių ir 200 gramų medaus.

Ryžiai ir razinos išverdami atskirai, atvėsinami, užpilami medumi, skiestu trupučiu verdančio vandens, ir sumaišomi.

Kutja statoma ir garbingiausioje namų vietoje, prie ikonos, kaip pagarbos ženklas protėviams.

Per Kalėdas valgoma sočiai

Kalėdų dieną valgomi blynai, koldūnai, pyragai, pyragėliai su įvairiu įdaru. Pas L. Barkauskienę skanavome tradicinius pyragėlius su bulvių ir kopūstų įdaru, kuriuos ruošti į kompaniją ji pasikvietė kaimynę Danutę Slobodenik.

Nuo Kalėdų, pasakojo kaimynė, prasideda dvylika dienų trunkančios linksmiausios šventės — kalėdojimas. Persirengus panašiai kaip per Užgavėnes, einama į svečius, persirengėliams atveriamos ir namų durys.

„Jei žmogaus nepavaišinsi, neparodysi širdies, jis nebus laimingas. Pamenu, kai vyras tarnavo Čekoslovakijoje, eidavome į svečius, kur lange pamatydavome degant šviesą“, — prisiminė L. Barkauskienė ir vis ragino skanauti pyragėlių.

Juos, sotų ir nebrangų maistą, sakė moterys, galima valgyti ne tik per šventes, tik yra viena bėda — miltiniai patiekalai greitai „apveja“ taliją.

Pyragėlių receptas

* Mielinei tešlai reikės 0,5 litro šilto pieno, 40-50 gramų mielių, 3 šaukštų cukraus, 1 arbatinio šaukštelio druskos, 2 kiaušinių, 120 gramų margarino, 6 stiklinių miltų.

* Piene ištirpintos mielės, cukrus ir šaukštas miltų pastatomos šiltai, indas uždengiamas. Pakilus raugui sudedami likę produktai, tešla gerai išmaišoma, 20-25 minutes dar pakumščiuojama ir valandai-pusantros pastatoma šiltai.

*Kai tešlos pasidaro trigubai daugiau, ji verčiama ant stalo, pabarstoma miltais ir formuojami pyragėliai.

* Bulvių įdaras: bulvių košė, paskaninta keptu svogūnu. Galima dėti ir virtų kaiušinių.

* Kopūstų įdaras: troškinti švieži kopūstai su svogūnu ir morkomis. Įdarą galima paskaninti virtais grybais.

ŠEIMININKĖ: Liudmila Barkauskienė labai jaudinosi laukdama svečių, bet garuojantys ir kvepiantys pyragėliai pavyko.

PYRAGĖLIAI: Baigiančius kepti pyragėlius reikia aptepti kiaušinio trynio plakiniu, tada jie gražiai paruduoja.

ĮDARAS: Pyragėlius galima įdaryti įvairiausių įdaru, bet kopūstų pamiršti nevalia.

KUTJA: Saldus ryžių ir razinų patieklas rusiškų Kalėdų išvakarėse pakeičia kūčiukus.

STALAS: Šventinis stalas nebūtiniai turi būti prabangus. Svarbiausia, kad visko būtų daug.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.