Patiekalai vasarai iš pievagrybių

Patiekalai vasarai iš pievagrybių

Patiekalai vasarai iš pievagrybių

Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus profesijos mokytojai su mokiniais išbandė receptus su baltaisiais pievagrybiais. Patiekalai pritaikyti vasaros sezonui — poilsiui gamtoje, iškyloms.

Pasak profesijos mokytojų Laimos Venckūnienės ir Nijolės Budraitienės, pievagrybiai — nekaprizingas bei skanus grybas, kurį galima valgyti ir žalią. Mokytojas ypač sudomino naujovė — grill vėrinukai iš pievagrybių, nes visi įpratę ant laužo kepti mėsą.

Pasak L. Venckūnienės, buvo stengiamasi gaminti patiekalus, kurie neatima daug laiko, yra nesudėtingi, o išeiga — nebrangi.

VIRĖJAI: Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus profesijos mokytojai su mokiniais iš pievagrybių gamino salotas, vėrė vėrinukus.

IŠMONĖ: Iš pievagrybių greitai ir nebrangiai galima pagaminti įvairių patiekalų.

PATIEKALAI

Grill vėrinukai

Paruošimas trunka 20 minučių, marinavimas — 1— 3 valandas, kepimas — 5— 10 minučių. Sudėtis apskaičiuota 6 porcijoms.

12 vienetų Champs grill pievagrybių (500 gramų), 2 skirtingų spalvų saldžiosios paprikos, supjaustytos 3 centimetrų dydžio gabalėliais, 2 vidutinio dydžio obuoliai, supjaustyti skiltelėmis.

Marinatui: 15 valgomųjų šaukštų alyvuogių arba rapsų aliejaus, 1 vidutinio dydžio smulkiai supjaustyta česnako galvutė, 1 vidutinio dydžio citrinos sultys, 1 valgomasis šaukštas prieskoninių žolelių (čiobrelis, bazilikas arba mairūnas), 1 arbatinis šaukštelis druskos.

Į indą sudėkite nuplautus grybus, supjaustytas saldžiąsias paprikas ir obuolius. Supilkite visas marinato sudedamąsias dalis, gerai išmaišykite ir uždenkite. Marinuokite 1— 3 valandas.

Pakaitomis ant bambukinių ar metalinių iešmelių, sumaukite grybus, paprikas ir obuolius. Vėrinukus, kartkartėmis apversdami, kepkite ant gerai įkaitusio griliaus 5— 10 minučių.

Prieš kepimą bambukinius iešmelius 20— 30 minučių pamirkykite vandenyje.

Grill pievagrybių vėrinukai

Paruošimas trunka 10 minučių, kepimas — 5— 10 minučių. Sudėtis apskaičiuota 6 porcijoms.

12 vienetų Champs Grill pievagrybių (500 gramų), 2 skirtingų spalvų saldžiosios paprikos, supjaustytos 3 centimetrų griežinėliais, sojų padažas (rekomenduojamas Teriyaki — saldus sojų padažas, naudojamas japonų virtuvėje).

Nuplautus ir nusausintus grybus bei saldžiosios paprikos gabalėlius pakaitomis suverkite ant bambukinių iešmelių. Vėrinuką pradėkite ir užbaikite paprikos gabalėliu. Kepkite ant gerai įkaitusio grilio 5— 10 minučių, kartkartėmis apversdami ir apšlakstydami sojos padažu.

Paruošimas trunka 10 minučių (plius marinavimas). Sudėtis apskaičiuota 4— 6 porcijoms.

1 valgomas šaukštas alyvuogių aliejaus, 1 valgomasis šaukštas rupių garstyčių, 1 valgomasis šaukštas medaus, 250 gramų Champs grill pievagrybių, 1 didelė geltonoji paprika, supjaustyta gabalėliais, 6 griežinėliai rūkytos kiaulienos šoninės su raumenukais, druskos ir juodųjų pipirų.

Dideliame dubenyje sumaišome aliejų, garstyčias ir medų, įdedame truputį garstyčių ir gana daug trintų juodųjų pipirų. Sudedame grybus ir papriką, pakratome ir gerai išmaišome. Paliekame 10-iai minučių marinuotis.

Suveriame papriką, grybus ir šoninę ant iešmelių. Šoninės gabalėlius veriame susuktus. Likusi marinatą užtepame ant vėrinukų.

Kepti ant gerai įkaitusio griliaus apie 10 minučių, kartkartėmis apversti.

Pagaminimas trunka apie 15 minučių. Sudėtis apskaičiuota 4 asmenims.

Mažais gabalėliais supjaustytos garbanotosios salotos, 2 saliero stiebai bei sukapoti salierų lapai, 225 gramai Čederio arba kitokio sūrio, supjaustyto nedideliais gabalėliais, 350 gramų baltųjų pievagrybių, supjaustytų išilgai, 8 marinuoti svogūnėliai, padalinti pusiau.

Sudėkite visus salotų ingridientus į didelį, salotoms ruošti skirtą indą. Įpilkite aliejų ir actą. Viską išmaišykite ir keletą kartų krustelkite, kad tolygiai pasiskirstytų.

Padažui reikia 4 arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus, 2 arbatiniai šaukšteliai vyno acto.

Salotas patiekite su traškia skrudinta duona ir česnakiniu pomidorų padažu.

Jono TAMULIO nuotr.