Panaši į dilgėlę, bet nedilgina

Panaši į dilgėlę, bet nedilgina

Panaši į dilgėlę, bet nedilgina

Žydi iki rudens

Baltažiedė notrelė – daugiametis, iki 30–70 centimetrų užaugantis žolinis augalas. Šakniastiebis šliaužiantis. Stiebas status, keturbriaunis, apaugęs retais plaukeliais, kartais būna šakotas. Žiedai balti arba gelsvi, po 8–9 susitelkę viršutinių lapų pažastyse. Notrelės auga miškuose, krūmuose, patvoriuose, pakelėse, daržuose, šiukšlynuose.

Pradeda žydėti gegužę ir žydi iki vėlyvo rudens. Liaudyje notrelės turi bent kelis pavadinimus: baltoji dilgėlė, aklynai, akloji notra, karčioji dilgėlė. Nors notrelė kai kur vadinama dilgėle, tačiau ji yra notrelinių šeimos atstovė.

Vertė

Notrelėse daug kalcio, kurio gana retai būna kituose augaluose. Yra magnio, fosforo, kalio geležies. Notrelės – karotino, vitamino C ir B grupės vitaminų šaltinis. Be to, notrelės skaniai kvepia ir skanios. Tai vaistingieji, prieskoniniai ir medingieji augalai.

Vertingiausia baltažiedžių notrelių žaliava – žiedai. Jie renkami giedrą dieną. Pirštais nubraukiami sveiki neapvytę žiedai. Surinkti kuo skubiau paskleidžiami pavėsyje plonu sluoksniu. Džiovinami, kol palieka standūs. Sudžiūvę būna balti arba gelsvai balti, nestipraus kvapo, saldoki.

Dažniausiai vaistinei žaliavai renkami žiedai, galima arbatoms ar prieskoniams susidžiovinti visą augalą.

Jauni augalo lapai valgomi švieži arba verdami, naudojami salotoms. Iš išspaustų sulčių galima pasidaryti energijos teikiantį gėrimą. Iš džiovintos notrelės žolės gaminami naminiai saldainiai.

Gydymas

Augale esančios medžiagos slopina šlapimo takų uždegimą, lengvina atsikosėjimą, gerina širdies veiklą, ramina skrandžio bei galvos skausmus, mažina temperatūrą, stiprina ir tonizuoja organizmą, naikina bakterijas.

Notrelė plačiai vartojama kaip kraują stabdanti priemonė, ypač kraujuojant iš plaučių ar gimdos.

Spiritinė augalo šaknų ištrauka ankstesniais metais liaudyje buvo vartojama nuo dantų skausmo ir nemigos. Jei vargina šlapimo takų negalavimai, reikia pasidaryti notrelės žiedų ir viršutinės augalo dalies nuovirą.

Tam šaukštas džiovintų baltažiedės notrelės žiedų arba žolės užpilama stikline verdančio vandens. Maždaug po valandos nukošiama. Nuoviro geriama po pusę stiklinės 3 kartus per dieną. Liaudies medicinoje baltažiedės notrelės žiedų arba žolės nuoviras vartojamas ir kaip atsikosėjimą lengvinantis vaistas. Nepatariama baltažiedės notrelės vartoti žmonėms, kurių kraujo spaudimas yra sumažėjęs.

Nereikia nei notrelių, nei kitų vaistažolių gėrimais piktnaudžiauti ar tikėtis staigaus pagerėjimo.

Saldainiai

Saldainiams reikia stiklinės maltos notrelių žolės, stiklinės maltų razinų, pusės stiklinės skrudintų susmulkintų žemės riešutų, pusės stiklinės sutrupintų sausainių, pusės arbatinio šaukštelio malto imbiero, dviejų šaukštų citrinos sulčių, 3–5 šaukštų kokoso drožlių, žiupsnelio cinamono.

Visus produktus sumaišome, kad pasidarytų vientisa masė, palaukiame maždaug pusvalandį, kol išbrinks, tada formuojame norimos formos saldainėlius ir apvoliojame juos kokoso drožlėmis. Kad būtų patrauklesni, galima juos apvolioti trintais džiovintais bijūnų ar medetkų žiedlapiais.

Gėrimas

Reikia dviejų saujų notrelės stiebų su visais lapais ir žiedais, pusės citrinos sulčių, dviejų šaukštų medaus.

Augalo lapai ir stiebai nuplaunami, nusausinami ant rankšluosčio ir sumalami mėsmale. Iš gautos masės per marlę išspaudžiamos sultys. Galima ir greičiau – sulčiaspaude.

20 gramų notrelės sulčių praskiedžiame litru vandens, parūgštiname citrinos sultimis, išmaišome medų. Kai kurie žolininkai tvirtina, kad per mėnulio pilnatį nuskintos notrelės yra sultingesnės nei esant kitoms mėnulio fazėms.

Galima iš notrelės lapų ir žiedų išspaustų sulčių neskiesti, tris kartus per dieną gerti po 2–3 šauktus grynų sulčių. Gerti vienas sultis arba paskanintas medumi.

Arbatos

Žolininkai aiškina, kad sudžiovintos baltažiedės notrelės arbatą būtinai reikėtų gerti pavasarį, nes ji gerai išvalo per žiemą užterštą organizmą. Notrelės arbata be minėtų ligų dar padeda esant inkstų, prostatos sutrikimams. Notrelės arbata nuvaiko depresiją ir nerimą.

Prieskonis

Sudžiovintus notrelės žiedus patariama sumalti ir laikyti sandariame inde. Tada galima po 2–3 gramus notrelės miltelių įberti į įvairius valgius. Galima kelis notrelės kerus auginti sodyboje.

Notrelės žiedai tiks kepant kiaušinienę, darant salotas, gaiviuosius gėrimus. Valgių puošybai ir pagardui reikės tik nueiti ir prisiskinti šviežių notrelės žiedų. Ne tik šviežius žiedus, bet ir lapus kiaurą vasarą galima vartoti kaip priedą salotoms, sriuboms, padažams, mėsos ir žuvies patiekalams.

Parengė Feliksas GRUNSKIS

Felikso GDRUNSKIO nuotr.

AUGALAS: Notrelė panaši į didžiąją dilgėlę, tik daug draugiškesnė – nedilgina.