
Naujausios
Natūralius oro gaiviklius galime pasigaminti patys
Vietoje sintetinių ir neretai kenksmingų medžiagų turinčių oro gaiviklių, įsigyjamų parduotuvėse, galime naudoti kur kas sveikesnius natūralius, kurie savo kvapais niekuo nenusileidžia. Jų gamybos procesą pačios išbandė Žagarės gimnazijos moksleivės.
Loreta RIPSKYTĖ
loretar@skrastas.lt
Spiritinis gaminys gali alergizuoti
Joniškio Mato Slančiausko progimnazijos kartu su Ekologinio švietimo centru surengtoje rajoninėje moksleivių konferencijoje Žagarės gimnazijos mokinės Odeta Šležaitė, Gabija Nechaj ir Brigita Mitrikaitė pasakojo bandžiusios natūralius kvapiklius gaminti trimis būdais. Įvairias žoleles, vaisių žieveles, prieskonius tiesiog užplikė verdančiu vandeniu, užpylė spiritu arba gamino hidrolatą – distiliuotą vandenį.
Pirmieji du gamybos būdai pasirodė ne tokie geri. Po savaitės plikytos žolelės bei žievelės supelijo, maloniai dvelkė tik mėginys su cinamonu. Nuo spiritu užpiltų mėgintuvėlių sklido gana ryškus alkoholio kvapas. Tuo tarpu, skaidrūs hidrolatai skleidė malonų kvapą, ypač ruošti su mėtomis ir cinamonu.
Mokinių teigimu, pastarasis būdas geriausias dar ir tuo, kad yra ekologiškiausias. Spiritinis gaminys gali alergizuoti, būti per aštrus. Be to, pakeitę savo būvį hidrolatai yra labai stabilūs – kai kurie jų nekinta net iki 2 metų.
Distiliuoto kvapiojo vandens gamyba
Gimnazistės detaliai papasakojo hidrolatų arba kitaip – distiliuoto kvapnaus vandens – gamybos procesą.
Šiam darbui reikia gilaus puodo, keraminės plytelės, dviejų stiklinių indų, įprasto medžiaginio arba popierinio rankšluosčio, ledukų, pasirinktų žolelių, prieskonių arba vaisių žievelių, kurių kvapnaus vandens norėtume pasigaminti.
Į gilų puodą įdedame paaukštinimą – keramikinę plytelę ar kitą švarų ir karščiui atsparų daiktą. Paaukštinimas reikalingas, kad indas, kuriame rinksis hidrolatas, nesiliestų su puodo dugnu. Į puodą priberiame norimos žaliavos ir užpilame geriamuoju vandeniu, kad apsemtų.
Ant paaukštinimo uždedame neaukštą, bet kuo platesniais kraštais indelį. Jame rinksis hidrolatas.
Puodo kraštus gerai apsukame rankšluosčiu. Tada dedame antrą indą, kurio kraštai turi liestis su puodo kraštais, o rankšluostis – juos nepriekaištingai užsandarinti.
Užkaistą puodą šildome ant mažos ugnies. Į antrąjį indą nuolat dedame ledukus. Reikia stebėti, kai pildosi hidrolato indas ir kad puodo dugne vanduo visiškai neišgaruotų.
Ypač tiko cinamonas
Moksleivėms darbą atlikti pasiūliusi pedagogė Lina Martinkienė „Šiaulių kraštui“ pasakojo, kad geriausiai pavyko hidrolatas su cinamonu. Šiek tiek silpnesnį kvapą skleidė distiliatas su mėtomis. Tuo tarpu, hidrolatas su kava pasirodė specifinio skonio ir toli gražu ne kiekvienam priimtinas.
„Hidrolatus puikiai galima gaminti iš kvepiančių gėlių žiedų, kurių aromatas malonus daugeliui. Tačiau kadangi su mokiniais dirbome tuo metu, kai gėlių nebuvo, naudojomės tomis medžiagomis, kurios mus supa. Rudenį galėsime bandymus tęsti, – sakė L. Martinkienė. – Manau, kad norintieji galėtų pasigaminti gaivių ir stiprių aromatų iš pušų spyglių ar kadagių, nes jie patys turi eterinių aliejų ir pradrėskus skleidžia stiprų kvapą“.
Saugoma gamta
Nors hidrolatas yra antrinis eterinių aliejų gamybos produktas, jis turi puikių terapinių savybių. Hidrolatuose yra šiek tiek paties eterinio aliejaus, be to, distiliuojant iš augalo išgaunamos vandenyje tirpios medžiagos, kurių nerasime eteriniuose aliejuose – jos atiduodamos tik hidrolatui.
Hidrolatai – švelnios ir saugios medžiagos. Mokytojos teigimu, juos galima purkšti ant odos, naudoti inhaliacijoms, pilti į vonią, kvėpintis, mėgautis jų aromaterapija. Kadangi jie būna bespalviai, užpurkšti nenudažo rūbų.
„Patiems pasigaminti kvapiųjų vandenų ne tik įdomu. Tokiu būdu su mokiniais mes mokomės saugoti gamtą. Juk sintetiniuose kvapikliuose gausu cheminių medžiagų, kurios neigiamai veikia aplinką. Pavyzdžiui, aerozoliai, kurie naikina ozono sluoksnį“, – argumentus, kodėl patartina patiems pasigaminti gaiviklius ir kvapiklius, dėstė mokytoja Lina Martinkienė.
Autorės nuotr.
HIDROLATAI: Žagarės gimnazijos mokinių iš prieskonių bei žolelių pagaminti hidrolatai domino ne vieną mokytoją ir mokinį.