Mėnesio kulinarė – iš Vokietijos

Mėnesio kulinarė – iš Vokietijos

Mėnesio kulinarė – iš Vokietijos

Vokietijoje gyvenanti kuršėniškė Deimantė Danikauskienė tapo geriausia balandžio mėnesio kulinare. Skaitytojai įvertino jos pasiūlytą varškės sūrio receptą.

Redakcija laimėtoją apdovanojo knyga „Šiuolaikinė lietuvių virtuvė. Tradicijos ir dabartis“.

Vytautas RUŠKYS

vytautas@skrastas.lt

D. Danikauskienės tvirtinimu, pasiūlytas varškės sūris nėra naujiena Lietuvoje. Tačiau Vokietijoje šis maisto produktas lyg ypatingas, kadangi ten niekur tokio nenusipirksi.

Kulinarė iki šiol prisimena vyro močiutės spaustus varškės sūrius, kurie buvo pasakiško skonio. Ji mielai pamokydavo ir kitų kaimiškų, naminių patiekalų receptų. Remdamasi jais kuršėniškė ieškojo alternatyvos.

Savo krašte jautė pomėgį dirbti virtuvėje. Jis tapo hobiu, kai išsikėlė gyventi į Vokietiją ir gimė sūnus.

„Šis užsiėmimas yra išskirtinis, nes patiriu malonumą neišeidama iš namų“, – sakė Deimantė.

Jos vyras pasiilgsta lietuviško maisto. Todėl žmona gana dažnai pagamina tradicinių patiekalų. Prekybos centruose galima rasti beveik tokių pat produktų kaip Lietuvoje, bet mažokai.

Vienintele savo virtuvės paslaptimi moteris pavadino valgio gaminimą su meile.

„Kaip kiekvienoje šalyje, taip ir Vokietijoje yra mėgstančių gaminti naminį maistą ir nemėgstančių, kurie mieliau renkasi kavines ar daug laiko nereikalaujančių pusfabrikačių gamybą“, – sakė Deimantė.

Ji pastebėjo, kad pažįstami vokiečiai puikiai išmano skanėstų meną, todėl kepa pyragus, tortus, bandeles. Kai kurie tokio namų maisto įspūdį susikuria, pasirinkdami kepyklėles, kuriose įsigyja šviežių produktų.

D. Danikauskienė daugumą savo receptų kaupia atmintyje. Tik patiekalų nuotraukas saugo kompiuteryje.

Užrašo tuos receptus, kuriuos paskelbia savo internetiniame tinklaraštyje.

Mėgsta sekti internetinius forumus, kai jaunos mamos, moterys dalijasi receptais. Pastebėjo, kad dauguma jų bijo gaminti. Argumentuoja, jog nepavyks, nes stokoja patirties, o receptai sudėtingi ir sunkiai šifruojami.

„Nusprendžiau įrodyti, kad pomėgis kulinarijai priklauso ir nuo recepto pateikimo, – sakė Deimantė. – Todėl keičiu receptus taip, kad net pirmą kartą gaminant atrodytų paprasta ir nesudėtinga.“

Svajoja išleisti savo receptų knygą. Planas – per penkerius metus. Svarsto, kokią versiją pasirinkti – elektroninę ar spausdintą popieriuje. Norėtų priimtinesnės jaunimui.

Buvusi šiaulietė, o nuo 14 metų gyvenusi Kuršėnuose, labai džiaugiasi čia sutikusi begalę nuoširdžių žmonių.

„Jie padėjo suprasti, kad paprastumas – vertybė“, – sakė D. Danikauskienė.

Asmeninio albumo nuotr.

KULINARĖ: Vokietijoje gyvenanti kuršėniškė Deimantė Danikauskienė, tapusi balandžio mėnesio geriausia kulinare, apdovanota knyga „Šiuolaikinė lietuvių virtuvė. Tradicijos ir dabartis“.