KUO YPATINGOS JUODOSIOS PUPELĖS?

Autorių nuotr.
Dažniausiai juodosios pupelės yra mėgstamos ne tik už sodrią juodą spalvą, bet ir už malonų skonį ir švelnų aromatą. Jos kaip ir kitos pupelės pasižymi maistingumu.. Juodosios pupelės parduodamos įvairios būklės, jos gali būti įprastinės, gali būti džiovintos arba konservuotos ir supilstytos į skardines ar kitokią tarą.

Iš kokių kraštų pas mus atkeliavo juodosios pupelės?

Juodosios pupelės į mūsų gimtąjį kraštą atkeliavo iš Amerikos žemyno. Jų ištakos yra aptinkamos Meksikoje, Gvatemaloje, Hondūre, Venesueloje, Peru ir kitur. Juodąsias pupeles nuo senų laikų žino ir Kinija, kitos Azijos šalys. O dabartiniais laikais jos auginamos visame pasaulyje ir kuo puikiausiai yra pritaikomos pačiose skirtingiausiose nacionalinėse virtuvėse, tame tarpe ir Lietuvoje.

Kuo juodosios pupelės yra turtingos ir kokiais atvejais yra naudingos sveikatai?

Jose yra gausu baltymų ir skaidulinių medžiagų, kalcio. Todėl šios pupelės prisideda prie raumenų augimo ir turimos jų masės palaikymo, jų dėka tvirtai laikosi kaulai, plaukai ir nagai. Kadangi šios pupelės dar yra turtingos ir aminorūgštimis, dietologai pataria jas vartoti pagyvenusiems žmonėms ir sportininkams, moksleiviams, nėščiosioms ir norintiems neprarasti reprodukcinio pajėgumo vyrams.

Juodosios pupelės praverčia norintiems atsikratyti antsvorio bei turintiems virškinimo sistemos veiklos problemų. Jos reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje bei išlaiko angliavandenių pusiausvyrą organizme, dėl to organizmas šią veiklą išnaudoja energijos kūrimui, o ne riebalų kaupimui. Juodosios pupelės taip pat padeda pašalinti iš organizmo vandens perteklių ir apsaugo nuo kojų, kitų kūno vietų tinimo.

Kaip paruošti juodąsias pupeles ir su kuo jas vartoti?

Pupeles prieš pradedant virti verta pamerkti į vandenį jau iš vakaro. O išverda jos maždaug per 45 minutes. Išvirus ir nukošus jas galima pagardinti ciberžole, kmynais, pankoliu, kalendromis, imbieru ir kitokiais prieskoniais. Juodąsias pupeles galima naudoti kaip sudėtinę padažo, skirto makaronų patiekalams, dalį. Dėl to, kad išvirtos juodosios pupelės yra labai miltingos, jos tinka gana egzotiškiems ir ypatingu skoniu garsėjantiems patiekalams. Taip pat šios spalvos pupelės yra naudojamos įvairiems troškiniams, sriuboms, salotoms, kad praturtintų valgius naujais skoniais