Kokybiškos rytinės kavos ritualas: kas jį sudaro?

Autorių nuotr.
Kavos virimas – tai veikla, kurią dažniausiai atliekame ryte, namuose, kur jaučiamės patogiai. Kavos paruošimas yra puikus ritualas. O ritualai į mūsų gyvenimą atneša ramybę, harmoniją ir saugumo jausmą. Kava nustato ritmą likusiai dienos daliai. Tai tarsi saulė, nušviečianti dieną, o daugeliui jos mylėtojų – sėkmingo ryto receptas!

 

Iš kur atkeliavo kavos gėrimo ritualas?

Legenda pasakoja, kad kavą atrado piemuo, stebėjęs savo ožkų elgesį, kai jos susijaudinusios šokinėjo ganykloje. Susirūpinęs dėl padėties, jis nuėjo patarimo į netoliese esantį vienuolyną, manydamas, kad ožkos yra apsėstos. Dvasininkai atidžiau apžiūrėjo gyvūnus ir nustatė, kad jos valgė raudonus vaisius nuo netoliese esančio medžio. Jie nusprendė patys jų paragauti, tačiau jiems pasirodė neskanūs, todėl įmetė į ugnį. Po akimirkos jie atrado, kad skrudinti vaisiai skleidžia išskirtinai įdomų, intensyvų aromatą. Jie paėmė apdegusius vaisius nuo ugnies ir įmetė į vandens katilą. Taip paruoštas gėrimas pasirodė labai skanus.

Kai kuriose šalyse kava yra nepakeičiamas pusryčių elementas, kitose – desertas, dar kitose ji atlieka socialinę-edukacinę funkciją. Kava apkeliavo pasaulį, kol pasiekė Lietuvą. Laikui bėgant tai tapo savotiška mūsų kasdieninio meniu tradicija. Savo namų sąlygomis su malta kava galime išburti išskirtinai skanius juodus gėrimus. Taigi, kaip paruošti gerą aromatingą kavą? Aiškaus atsakymo nėra, kavos skonis priklausys nuo skirtingų kavos ruošimo būdų ir žinoma pasirinktų ir jūsų pamėgtų kavos pupelių.

Ar yra geriausias kavos paruošimo būdas?

Kartu su augančia kavos imperija atsirado vis daugiau šio gėrimo paruošimo idėjų. Puikiai paruoštoje kavoje jaučiame natūralų saldumą, balansą, subtilų rūgštumą ir daugiasluoksniškumą. Alternatyvūs kavos ruošimo būdai leidžia susikurti savo skonį. Pupelių pasirinkimas, malimo smulkumo, vandens temperatūros ir ištraukimo laiko tikrinimas – gali net atrodyti, kad pats kavos ruošimo procesas yra vertingesnis nei mėgavimasis gėrimu.

Galutinį kavos kokybės jutiminį profilį sudaro daug tarpusavyje susijusių veiksnių, visų pirma kavos rūšis, kilmės šalis, klimato sąlygos, kavos auginimo aukštis, auginimo būdas, grūdų apdorojimas (skrudinimo laipsnis). Remdamiesi žiniomis, patirtimi ir aistra, skrudiname įvairius kavos pupelių mišinius. Galite greitai ir profesionaliai kavą pasiruošti namuose, nustebinti draugus ir eilinį susitikimą paversti atmosferiniu ritualu.