Kavinėms padeda išsilaikyti dienos pietūs

Kavinėms padeda išsilaikyti dienos pietūs

Kavinėms padeda išsilaikyti dienos pietūs

Pastaruoju metu vis daugiau kavinių, restoranų ir picerijų Šiauliuose ėmė siūlyti dienos arba tarnautojo pietus. Kainos daugiausia svyruoja nuo 7 iki 12 litų. Maitinimo įstaigų vadovai neslepia, kad tokį žingsnį padiktavo sunkmetis.

Jurgita JUŠKEVIČIENĖ

jurgita@skrastas.lt

Pigiausi pietūs už 7 litus

Vienus pigiausių pietų mieste siūlančios kavinės „Vėjūnė“ vadovė Irena Paulauskienė sako, kad be šios paslaugos neišsilaikytų.

Dienos pietus kavinė pradėjo siūlyti ne užgriuvus sunkmečiui. Čia ši paslauga teikiama beveik 10 metų.

Sriuba ir antras patiekalas (plovas, guliašas, cepelinai, kepta mėsa, balandėliai) čia kainuoja 7 litus. I. Paulauskienė sako, kad porcijų užtenka sočiai pavalgyti. O produktai maistui ruošti naudojami kokybiški.

„Norėtųsi, kad klientų ateitų daugiau. Tačiau jeigu ne dienos pietūs, jų būtų dar mažiau“, — įsitikinusi vadovė.

Picerija „Italija“ dienos pietų paslaugą pradėjo teikti kiek daugiau nei prieš mėnesį. Jų kaina taip pat 7 litai. Picerijos vedėja Rita Penikaitienė pateikia pavyzdį: “Užsisakant iš meniu karbonadas kainuoja 10 litų, o užsisakant dienos pietus tas pat patiekalas su sriuba kainuoja 7 litus.“

Tiesa, valgiaraštyje nerasite žemaičių blynų, cepelinų, kiaulienos troškinio su daržovėmis. Šie patiekalai gaminami tik specialiai dienos pietums.

R. Penikaitienė tvirtina, kad dienos pietų porcijos nėra mažesnės nei patiekalų iš meniu, o produktai naudojami tie patys, kaip ir kitiems patiekalams.

Paklausta, kodėl buvo pradėti virti dienos pietūs, vedėja sako, kad paveikė laikmetis: „Darome viską, kad prisiviliotume klientą ir išlaikytume darbo vietas.“

Vedėja neslepia, kad teikti pietus už tokią nedidelę kainą neapsimoka: „Tačiau lankytojai prie pietų dar užsisako kavos, sulčių ar alaus. Kartais deserto.“

Siūlyti dienos pietų už didesnę kainą, sako negalvoję, nes tikslas — pritraukti lankytojų, o tai įmanoma tik siūlant geriausią kainą.

Pietus siūlo ir netradicinės virtuvės

Graikų restoranas „Ikaras“ nuo pat pradžių ėmė lankytojams siūlyti dienos pietus, kurie kainuoja 9,90 lito. Šiuos pietus sudaro sriuba, karštas antras patiekalas ir gėrimas (sultys arba vanduo su citrina).

Dienos pietums pateikiami graikų virtuvės patiekalai iš bendro meniu. Specialių patiekalų dienos pietums restoranas negamina. Tik porcijos yra šiek tiek mažesnės.

„Iš dienos pietų neišsilaikytume. Juos duodame turėdami tikslą pritraukti lankytojų ir juos supažindinti su graikų virtuve“, — sako restorano savininkė Rasa Jany.

Kinų restoranas „Wanhua“ taip pat vmaitina dienos pietumis. Galima rinktis patiekalus už 8 arba 12 litų.

Dienos pietūs — greiti pietūs

Restorano „Fortas“ administratorė Vaida Varanavičiūtė sako, jog jų restoranas dienos pietų paslaugą pradėjęs teikti prieš maždaug metus visų pirma orientavosi į skubančius lankytojus, kurie pietums gali skirti pusvalandį ar net mažiau.

„Karštųjų patiekalų gaminimas užtrunka, o dienos pietus galima pateikti greitai. Kita priežastis — pritraukti klientų“, — pažymi V. Varanavičiūtė.

Restorane dienos pietūs (sriuba ir antras patiekalas) kainuoja 11,90 lito. Dienos pietums ruošiami įvairūs troškiniai su kiauliena, vištiena, taip pat kepsneliai, maltinukai, žuvies patiekalai.

„Ruošiame kitokius patiekalus, nei bendrajam meniu, paprastesnius“, — sako V. Varanavičiūtė.

IŠNAŠA: „Darome viską, kad prisiviliotume klientą ir išlaikytume darbo vietas.“

PIETŪS: Pietūs už 7 litus. Tiesa, sultys į šią kainą neįeina.

Alvydo JANUŠEVIČIAUS nuotr.

KVIETIMAS: Užsukti pavalgyti dienos (arba kompleksinių) pietų Šiauliuose kviečia vis daugiau restoranų ir kavinių.

 

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.