Kavamalė – kavos ruošimo ritualo pagalbininkas

Tikri kavos mėgėjai žino, kad skaniausia kava – šviežiai malta. Akcentuojama, kad šviežiai malta kava džiugina ne tik sodresniu skoniu bei aromatu, bet ir kur kas geresne kokybe. Todėl kiekvieno kavos gurmano virtuvė neįsivaizduojama be funkcionalios kavamalės.

Šiuo metu kavamalių pasirinkimas – išties gausus. Galima rinktis rankinę arba elektrinę kavamalę, turinčią iš įvairių medžiagų pagamintas girnas – metalo ar keramikos. Kuo skiriasi skirtingų tipų kavamalės? Kaip pasirinkta kavamalė įtakoja kavos ruošimo procesą ir kavos skonį? Visa tai svarbu sužinoti visiems, nusprendusiems įsigyti kavamalę, kurios dėka būtų galima mėgautis paprastu bei maloniu kavos ruošimo ritualu bei pačios gardžiausios kavos puodeliu.

Kodėl reikalinga kavamalė?

Daugelis kavos gurmanų teigia, kad kavamalė yra lygiai tokia pat svarbi kaip ir kava. Būtent tinkamos kavamalės naudojimas – vienas iš svarbiausių veiksnių, padedančių pasigaminti nepriekaištingo skonio kavą. Taip yra todėl, nes iš anksto sumalta kava dėl oksidacijos palaipsniui netenka savo aromatinių ir skoninių savybių. Verta žinoti, kad oksidacija įvyksta, kai kavos pupelėse esantys junginiai sąveikauja su oru ir sukuria skirtingų tipų molekules. Taip atsitikus, prarandami kavos kvapai ir skoniai. Pažymėtina, kad oksidacijos procesas prasideda iškart, kai kavos pupeles sumalamos, tačiau jei kava yra gaminama vos tik sumalus pupeles, tuomet ji nepraranda nei savo skonių, nei kvapų. Taip pat svarbu išskirti ir kitas priežastis, dėl kurių reikalinga kavamalė:

• Geresnė kokybė. Įrodyta, kad šviežiai sumalus pupeles yra išsaugoma daugelis kavos pupelėse esančių aliejų, kas įtakoja geresnę kavos kokybę.

• Geresnė konsistencija. Naudojantis kavamale užtikrinama geresnė kavos konsistencija, išvengiama per mažai arba per daug išspaustų kavos tirščių, kurie suteikia kavai rūgštaus arba kartaus skonio.

• Maloni patirtis. Kavos gaminimo procesas – nuo pupelių malimo iki kavos užvirimo, yra atpalaiduojanti ir maloni patirtis, suteikianti geras emocijas ir leidžianti išmėginti įvairius kavos skonius.

Kavamalių tipai – ką svarbu žinoti?

Šiandieninėje rinkoje galima rasti daugybę skirtingų tipų kavamalių. Pagal poreikius pasirinkime gali būti rankinės ir elektrinės kavamalės, su plokščiomis ir kūginėmis girnomis, keraminėmis ir metalinėmis girnomis, skirtos įvairiems kavos ruošimo būdams, sukurtos namams ir kavinėms. Kaip iš šios gausos išsirinkti? Išties gali būti keblu, tad svarbu žinoti viską apie skirtingus kavamalių tipus.

Kavamalė su peiliukais ar su girnomis?

Akcentuotina, kad kavamalės gali būti su peiliukais ir su girnomis. Kyla klausimas: ką pasirinkti? Verta pastebėti, kad kavamalės su peiliukais pasižymi kompaktiškumu ir mažesnėmis kainomis, tačiau naudojantis tokia kavamale pastebima nemažai minusų – kavos pupelės skaldomos netolygiai, kava pasižymi nesubalansuotu, prastu skoniu.

Kavamalės su girnomis – geresnis pasirinkimas. Atkreipiamas dėmesys į tai, kad kavamalės su girnomis pupeles mala tolygiau. Be to, šios kavamalės siūlo galimybę reguliuoti malimo rupumą. Tad tik naudojantis tokio tipo kavamale galėsite nustatyti fiksuotą smulkesnį ar stambesnį rupumą, o tai leis eksperimentuoti ruošiant kavą ir pritaikyti malimo rupumą pasirinktam ruošimo būdui. Vis dėlto jums itin svarbu, kad kavamalė būtų kompaktiška? Pažymėtina, kad galima rasti kompaktiškų kavamalių su girnomis, kurios džiugina savo funkcionalumu, kokybe ir išties draugiškomis kainomis.
 

 

Rankinė ar elektrinė kavamalė?

Dar vienas dažnai kylantis klausimas: kuri kavamalė geresnė – rankinė ar elektrinė? Verta žinoti, kad rankinės kavamalės labiau tinka tiems kavos mėgėjams, kurie ruošia kavą įvairiais filtriniais kavos ruošimo prietaisais arba tiems, kurie tiesiog pliko kavą puodelyje. Elektrinės kavamalės idealiai tinka tiems, kurie ieško didžiausio komforto ir kavos ruošia daugiau bei geria ją dažniau. Tad trumpai apžvelgsime pagrindiniu šių kavamalių skirtumus:

Jei jums svarbu, kad kavamalė būtų kompaktiška bei lengva, tuomet derėtų dairytis į rankines kavamales. Nuo elektrinių kavamalių jos skiriaisi savo kompaktiškais dizainais, tuo tarpu elektrinės kavamalės yra didesnės bei sunkesnės.

Jei kavos geriate daug ir dažnai geriausia būtų rinktis elektrinę kavamalę. Elektrinės kavamalės dėka nepriekaištingo skonio kavą pasigaminsite greitai ir lengvai, tuo tarpu naudojantis rankine kavamale prireiks daugiau laiko ir pastangų.

Jei vienas iš prioritetų – tylus kavamalės darbas, tuomet liksite patenkinti rankinės kavamalės veikimu. Rankinės kavamalės skleidžia gerokai mažiau triukšmo nei elektrinės.

Jei neįsivaizduojate savo dienos be espresso kavos, tuomet neišsiversite be elektrinės kavamalės. Pasirinkus elektrinę kavamalę ir espresso ruošimo būdui tinkamą malūną be vargo pasigaminsite skanią ir aromatingą espresso. Kalbant apie rankines kavamales reikia žinoti, jog reta rankinė kavamalė geba malti kavą tokiu rupumu, kokio reikia espresso ruošimo būdui.

Kavamalė su metalinėmis ar su keramikinėmis girnomis?

Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad kavamalėje esančios girnos gali būti metalinės arba keramikinės. Ar medžiaga, iš kurios pagamintos kavamalės girnos įtakoja kavos skonį? O gal kavos pupelių malimo procesą? Apie metalines ir keramikines girnas reikia žinoti šiuos dalykus:

• Metalinės girnos. Susiduriama su nuomone, jog malant pupeles metalinėmis girnomis, paruošta kava yra "švaresnė", labiau išryškinamos atskiros skoninės natos. Tokia kava žavi modernaus stiliaus espresso mėgėjus, ypač tinka filtriniams ruošimo būdams bei rūšinėms kavoms. Taip pat akcentuojama, kad metalinės girnos yra ne tokios trapios kaip keramikinės, todėl nėra tokios jautrios svetimkūniams, kuriuos kartais galime sutikti kavoje.

• Keramikinės girnos. Pažymėtina, kad malant pupeles keramikinėmis girnomis kava bus tirštesnė, nes susidaro šiek tiek daugiau kavos dulkių. Tokiai kavai nelieka abejingi tradicinio espresso gerbėjai. Nors keramikinės girnos yra trapesnės nei metalinės, tačiau jos yra kietesnės, tad tarnauja dukart ilgiau. Verta atkreipti dėmesį ir į tai, kad keramikinės girnos pigesnės už tos pačios klasės metalines.

Kavamalė su plokščiomis ar su kūginėmis girnomis?

Kavamalės girnos taip pat pasižymi skirtinga konstrukcija. Išskiriamos kavamalės su plokščiomis ir su kūginėmis girnomis. Vėl kyla klausimas: kuris pasirinkimas – geresnis? Svarbu žinoti pagrindinius šių girnų skirtumus ir tai, kaip jos įtakoja kavos skonį:

• Malimo tolygumas. Plokščios girnos pupeles mala labai tolygiai ir kavos granulės būna beveik identiškos, tad tai įtakoja, jog paruošta kava yra "švaresnė". Kūginėmis girnomis maltų pupelių granulės būna dviejų skirtingų dydžių – smulkesnės ir šiek tiek stambesnės.

• Kavos skonis. Plokščiomis girnomis malta kava labiau patiks modernaus stiliaus espresso gerbėjams, mėgstantiems aiškiai išreikštas skonių natas. Kūginėmis girnomis malta kava yra tirštesnė, šiek tiek intensyvesnė, tad puikiai tinka tradicinio espresso mėgėjams.

Nepamirškite pasidomėti funkcionalumu

Renkantis kavamalę labai svarbu atkreipti dėmesį ne tik į jos tipą, bet ir į funkcionalumą. Pasidomėkite kavamalės valdymu ir įsitikinkite, ar jums bus patogu ją valdyti – kaip reguliuojasi malimo rupumas, ar programuojamas malimo laikas, ar integruota funkcija iš karto pasverti maltą kavą. Nuo kavamalės funkcionalumo bei patogumo priklausys visas kavos gaminimo procesas, todėl verta skirti laiko ir dėmesio geriausiai poreikius pateisinančios kavamalės pasirinkimui tam, kad mėgautumėtės ruošimo procesu ir gardžios kavos puodeliu.

Užs. Nr. 528335