Kas yra tikrasis barbekiu?

barbekiu
Big Green Egg lauko kepsninės visame pasaulyje žinomos ir mėgstamos ne tik dėl išskirtinio patiekalams suteikiamo skonio, bet ir dėl aukštos kepsninių kokybės, visapusiškumo ir patikimumo. Šioje kamado kepsninėje paruošite įvairiausius patiekalus, pradedant troškiniais ir namine duona ir baigiant klasikiniais barbekiu kepsniais.

Svarbiausios barbekiu taisyklės

Beveik visi griliaus mėgėjai žino, kad didžioji dalis klasikinių barbekiu patiekalų yra gaminami ant grotelių. Jei pažvelgtume į pačius pirmuosius grilius pamatytume, kad tai buvo paprasti įrenginiai, kuriuose ant grotelių virš anglių kepti įvairūs produktai – dažniausiai mėsa.

Big Green Egg Inc. įkūrėjas Japonijoje atradęs šio šalies tradicinius kamado indus ir įkvėptas amerikietiškos barbekiu kultūros juos sujungė į vieną ir sukūrė universalų prietaisą. Šis BBQ yra tinkamas gaminti įvairiausiais būdais – kepti ant grotelių, gruzdinti, virti, troškinti, rūkinti, kepti žemoje temperatūroje ir t.t. Bėgant laikui šis unikalus atradimas buvo nuolat tobulinamas ir galiausiai iš pačių geriausių medžiagų buvo sukurta šiuolaikinė Big Green Egg kepsninė.

big green

Uždengiamas dangtis

Jei norite paruošti klasikinių barbekiu patiekalų – nerasite geresnio būdo nei Big Green Egg kepsninė. Ji pranoksta visas kitas. Kadangi Big Green Egg grilyje gaminant maistą reikia uždengti dangtį, produktai taip išlieka sultingesni. Jiems taip pat nekyla grėsmė pridegti, nes nulašėję riebalai neužsiliepsnoja.

Nepamirškite, kad gaminant šiame lauko BBQ, puikiai pravers įvairūs priedai. Štai, pavyzdžiui, kad vištienos pjausnių mėsa būtų gražiai apskrudusi, naudokite convEGGtor laikiklį.

Jei ruošite tradicinius sultingus mėsainius, taikykite klasikinį kepimo būdą, tačiau norėdami nustebinti svečius mėsos paplotėlį įdarykite įdomiu įdaru. Kad jūsų įnoringa ir išsausėti linkusi jautienos krūtininė pavyktų kuo geriausiai, rekomenduojame ją kepti žemoje temperatūroje. Taip EGG lauko kepsninėje kepta mėsa išliks nuostabiai minkšta ir sultinga.

Taigi, savo Big Green Egg grilyje visada lengvai pasigaminsite gardžių klasikinių barbekiu patiekalų ir jų interpretacijų!

Kaip Big Green Egg kepsninę paversti rūkykla?

Big Green Egg keraminės kepsninės yra itin visapusiškos, nes maistą čia galite ne tik kepti ant grotelių, bet ir troškinti, virti, kepti kaip orkaitėje bei jas labai lengva paversti rūkyklomis. Tam prireiks tik kelių priedų ir rūkinimui skirtos medienos.

Nesijaudinkite, kad savo Big Green Egg kepsninėje išsirūkytumėte pačių nuostabiausių patiekalų, jokių ypatingų triukų ar įgūdžių neprireiks.

Tiesiog sukraukite medžio anglis į ugniadėžę, į kepsninę dėkite convEGGtor laikiklį ir uždengę dangtį palaukite, kol kamado kepsninė įkais iki tinkamos temperatūros. Paskutinis žingsnis – ant anglių išdėliokite medienos skiedras arba kaladėles.

Nors nėra būtina, skiedras prieš rūkinimą galite pamirkyti vandenyje, tik atminkite, kad šiuo atveju jas išdėliojus ant anglių temperatūra kepsninėje nukris. Vis dėlto, jei mėgstate stipresnį dūmų aromatą mirkyti skiedras rekomenduojame. Kaladėlių mirkyti nereikia bet kuriuo atveju.

Taigi, kepsninė jau paruošta, tad tiesiog dėkite paruoštą rūkinti patiekalą ar produktą ir kantriai laukite, kol jis bus tinkamas valgyti.

rukykla

Įvairios medienos rūšys

Prieš rūkinant savo Big Green Egg kepsninės lauko rūkykloje būtinai atsižvelkite ne tik į rūkymui skirtos medienos tipą (skiedros, kaladėlės ar lentos), bet ir į rūšį. Medienos rūšis yra tai, kas nulemia galutinį patiekalo skonį ir aromatą.

Subtiliu ir švelniu dūmų aromatu pasižymi alksnio ir kedro lentos, taip vaismedžių – obels ir vyšnios mediena.

Jei pageidaujate stipresnio ir ryškesnio dūmų skonio ir aromato, rinkitės algarobą ir kariją.

Taigi, kai ateis laikas rinktis medieną rūkinimui jūsų Big Green Egg bbq kepsninėje, vadovaukitės paprastu principu – švelnaus skonio produktų rūkinimui geriausia naudoti švelnaus aromato medieną, o  ryškesnio skonio maistui (pvz. marinuotiems pjausniams) geriau tiks intensyvesnio aromato mediena.

Būtina paminėti, kad yra ir universalių medienos rūšių, tokių kaip pekaninė karija, bukas ir vyšnia, kurie tiks visiems patiekalams ir produktams rūkinti.

Kad išvengtumėte per intensyvaus dūmų skonio, rinkdamiesi intensyvią medieną jos nepadauginkite.

Iki pusvalandžio trunkančiai rūkinimo sesijai visiškai užteks saujos medienos skiedrų, o ilgesnę pradėkite dviem kaladėlėmis. Net jeigu skonis tą kartą pasirodys per silpnas, kitą kartą savo Big Green lauko rūkyklos kepsninėje tiesiog naudosite daugiau medienos.


Užs. Nr. 477528