Ką paruošti iš rudens gėrybių? Patarimai ir lengvi receptai

Autorių nuotr.
Nusprendėte su šeima pagrybauti ir netikėtai prisirinkote didžiulį krepšį baravykų? O gal šiemet jūsų darže tiesiog „klesti“ cukinijos, moliūgai, pomidorai ir kitos daržovės? Tarytum reikėtų džiaugtis, bet kankina galvos skausmas – kur tiek rudens gėrybių dėti? Nervintis tikrai nereikia: štai keli patarimai ir lengvi receptai, ką pasigaminti iš sezoninių daržovių, vaisių ir grybų.

Pasigaminkite naminių padažų – galėsite mėgautis visus metus

Tokios daržovės kaip pomidorai ar paprikos – genda. Todėl jas reikia suvartoti greitai. Arba... Galima pasigaminti skanių naminių padažų ir jais mėgautis visus metus. Štai keli lengvi receptai:

Keptas pomidorų padažas. Į skardą sudėkite pomidorus, česnaką, aitrųjį pipirą, rozmarino ir raudonėlio šakeles. Apibarstykite cukrumi, druska, maltais pipirais. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite orkaitėje (įkaitintoje iki 160 laipsnių) dvi valandas. Iškepus, išimkite žoleles, aitrųjį pipirą. Likusias daržoves sutrinkite trintuvu iki padažo konsistencijos. Supilstykite į švarius, iškaitinus stiklainėlius.

Paprikų ir baklažanų padažas. Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių temperatūros. Išklokite kepimo skardą popieriumi, ant jo sudėkite perpus perpjautas paprikas ir baklažanus (subadytus šakute). Kepkite 30 min, kol baklažanai bus minkšti, o paprikų žievelė pajuoduos. Kai daržovės iškeps, palikite jas atvėsti – tada nulupkite odeles. Daržoves be odelių sudėkite į trintuvą ir sutrinkite (gumuliukų dar turėtų likti). Tada masę supilkite į puodą, taip pat įpilkite acto, druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite. Pavirkite apie 1 val. Viskas – padažas pagamintas, galite pilstyti į sandarius stiklainėlius.

Džiovinti vaisiai – puikus užkandis

Parduotuvėse galima įsigyti įvairiausių džiovintų vaisių. Vis dėlto, dauguma jų – pasaldinti cukraus sirupu, todėl nėra itin sveiki. Ką daryti? Susidžiovinti vaisių namuose! Puikiai išnaudosite tokias rudens gėrybės kaip obuoliai ar slyvos, o taip pat galėsite mėgautis sveiku ir skaniu užkandžiu visus metus!

Receptų, šiuo atveju, net nereikia. Pasinaudokite savo orkaite ar specialia elektrine džiovykle ir... Mėgaukitės!

Gurmanams: lengvi receptai su miško grybais

Šių metų grybų sezonas išties džiugina. Vis dėlto, parsinešus namo pilnas pintines natūraliai kyla klausimas – o ką daryti dabar? Marinuokite, šaldykite, džiovinkite, o taip pat – pasigaminkite skanių gurmaniškų patiekalų. Štai lengvi receptai:

Baravykų carpaccio. Pirmiausia, baravykus nuvalykite šepetėliu arba sausu skudurėliu. Tada, itin aštriu peiliu atsargiai supjaustykite grybus plonytėmis skiltelėmis. Į lėkštę įdėkite saują gražgarščių. Ant viršaus – baravykų skilteles. Atskiroje stiklinėje lygiomis dalimis sumaišykite alyvuogių aliejų, sojų padažą ir balzaminį actą. Apšlakstykite grybus. Ant viršaus pabarstykite rupios druskos ir šviežiai maltų pipirų. Galite ragauti!

Pasta su miško grybų padažu. Keptuvėje įkaitinkite sviestą. Kai šis ims tirpti, suberkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir kepkite, kol šie taps švelniai gelsvi. Tada suberkite vidutinio dydžio gabalėliais supjaustytus miško grybus. Kepkite kelias minutes. Grybus pasūdykite, pagardinkite pipirais ir čiobreliais. Supilkite grietinėlę. Sumažinkite ugnį ir viską kaitinkite šiek tiek pamaišydami. Jei norite tirštesnio padažo, įberkite šiek tiek miltų ir gerai viską išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Viskas, padažas pagamintas – pilkite jį ant ką tik išvirtos pastos. Ant viršaus pabarstykite tarkuoto kietojo sūrio. Skanaus!

    Ir tai – tik keli lengvi receptai. Idėjų, ką daryti su rudens gėrybėmis, galima sugalvoti kur kas daugiau: įvairios sriubos, troškiniai, pyragai, džemai, marinuotos gėrybės – svarbiausia netingėti ir po truputį ruoštis žiemai!