Joniškio verslininkai ir valdžia rinko prioritetines verslo kryptis

Joniškio verslininkai ir valdžia rinko prioritetines verslo kryptis

Jo­niš­kio vers­li­nin­kai ir val­džia rin­ko prio­ri­te­ti­nes vers­lo kryp­tis

Jo­niš­kio tu­riz­mo ir vers­lo in­for­ma­ci­jos cent­re su­si­ti­kę Jo­niš­kio ra­jo­no vers­li­nin­kų aso­cia­ci­jos ir sa­vi­val­dy­bės at­sto­vai ban­dė iš­rink­ti prio­ri­te­ti­nes ra­jo­no vers­lo kryp­tis, ku­rios atei­ty­je ga­lė­tų su­lauk­ti dau­giau in­ves­tuotojų dė­me­sio, ma­žin­tų so­cia­li­nę at­skir­tį. Mat val­džios vir­šū­nė­se dės­to­mas re­gio­nų ir ra­jo­nų spe­cia­li­za­ci­jos že­mė­la­pis, kas ir kuo ga­lė­tų bū­ti pa­trauk­lus ir la­biau­siai per­spek­ty­vus. Šiau­lių re­gio­no prio­ri­te­tai jau bu­vo ap­tar­ti, da­bar vi­si ra­jo­nai tu­ri pa­teik­ti sa­vo siū­ly­mus. Tie­sa, nei pa­tys sa­vi­val­dy­bės at­sto­vai, nei vers­li­nin­kai ne­sup­ran­ta, kaip ir kiek rea­liai pa­dės ra­jo­nui iš­rink­tos sri­tys, nes val­džios vir­šū­nė­se ne­ži­no­ma, kaip stra­te­gi­ja rea­liai bus įgy­ven­di­na­ma.

Lo­re­ta RIPS­KY­TĖ

loretar@skrastas.lt

Ne­sup­ran­ta at­ran­kos pri­va­lu­mų

Šiau­lių re­gio­nas ruo­šia­si reng­ti il­ga­lai­kę spe­cia­li­zuo­tą so­cia­li­nės ir eko­no­mi­nės plėt­ros pro­ver­žio stu­di­ją, ku­ri tap­tų Šiau­lių re­gio­no spe­cia­li­za­ci­jos pa­grin­du. Šiau­lių re­gio­no plėt­ros ta­ry­ba jau pa­tvir­ti­no to­kias re­gio­no spe­cia­li­za­ci­jos kryp­tis: bal­dų ga­my­ba, lo­gis­ti­ka, me­ta­lo ga­mi­nių ga­my­ba (įskai­tant dvi­ra­čių pra­mo­nę), plas­ti­ko ga­my­ba, sta­ty­ba (įskai­tant kal­na­ka­sy­bą), fi­nan­sų in­ži­ne­ri­ja, že­mės ūkio ga­my­ba ir pro­duk­ci­jos per­dir­bi­mas.

Da­bar kiek­vie­nas ra­jo­nas tu­ri pa­teik­ti sa­vo siū­ly­mus apie prio­ri­te­ti­nes jo vers­lo kryp­tis, pa­gal ku­rias bū­tų iden­ti­fi­kuo­tos ir su­for­mu­luo­tos Šiau­lių re­gio­no il­ga­lai­kės (2018–2030 me­tų) spe­cia­li­zuo­tos so­cia­li­nės ir eko­no­mi­nės plėt­ros pro­ver­žio sri­tys, ga­lin­čios duo­ti di­džiau­sią efek­tą so­cia­li­niam ir eko­no­mi­niam au­gi­mui re­gio­ne. Pre­li­mi­na­riai skai­čiuo­ja­ma ir kiek kiek­vie­nai sri­čiai reik­tų lė­šų.

Tie­sa, pa­tys sa­vi­val­dy­bės at­sto­vai pri­pa­žįs­ta ne­la­bai su­pran­tan­tys, kaip to­ji stra­te­gi­ja rea­liai pa­dės pri­trauk­ti lė­šų. Be to, jai duo­me­nis iš ra­jo­no, pa­sak Jo­niš­kio ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Eko­no­mi­nės plėt­ros ir in­ves­ti­ci­jų sky­riaus ve­dė­jos Vi­li­jos Alek­sie­nės, rei­kia pa­teik­ti la­bai grei­tai – per sa­vai­tę, o juk bū­ti­na ap­tar­ti su pa­čiais vers­li­nin­kais.

Ra­jo­no me­ras Ge­di­mi­nas Če­pu­lis sa­kė, kad da­bar Eu­ro­pos Są­jun­gos lė­šos Lie­tu­vai ski­ra­mos kaip vie­ne­tui, o tik ta­da iš­da­li­na­mos re­gio­nams. Sie­kia­ma, kad pi­ni­gai re­gio­nus pa­siek­tų tie­sio­giai, bet ta­da pa­gal rei­ka­la­vi­mus juo­se tu­rė­tų gy­ven­ti ne ma­žiau kaip po 950 tūks­tan­čių gy­ven­to­jų. Klai­pė­da ban­do kur­ti Šiau­rės Va­ka­rų re­gio­ną, ku­riam pri­klau­sy­tų ir Šiau­lių, Tel­šių ap­skri­tys, me­rai jau pa­si­ra­šė tam pri­ta­rian­tys, bet to­liau nie­kas ne­vyks­ta.

Tarp prio­ri­te­tų pa­si­ge­do mais­to pra­mo­nės

Jo­niš­kio ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės spe­cia­lis­tai pa­gal vers­li­nin­kų ap­klau­sos duo­me­nis pa­ren­gė pre­li­mi­na­rius ap­skai­čia­vi­mus Šiau­lių re­gio­no plėt­ros pro­ver­žio prie­mo­nių pla­nui.

Pa­gal juos, inf­rast­ruk­tū­rai ge­rin­ti ar­ba ki­taip – ke­liams ties­ti, juo re­mon­tuo­ti iki 2030 me­tų ra­jo­nui reik­tų 15 mi­li­jo­nų eu­rų, in­ži­ne­ri­niams tink­lams ir ko­mu­ni­ka­ci­joms įreng­ti su­for­muo­tuo­se 15 ko­mer­ci­nių skly­pų, ku­rie su­da­ro apie 67 hek­ta­rus, – 10 mi­li­jo­nų, taip pat 10 mi­li­jo­nų – paukš­ti­nin­kys­tės ūkiams mo­der­ni­zuoti, sker­dyk­loms ir dvie­jų paukš­ty­nų sta­ty­bai, gy­vu­li­nin­kys­tės ūkių plėt­rai, įren­giant fer­mas (7 vie­ne­tai) – 4,5 mi­li­jo­nų. Mais­to pra­mo­nės sek­to­riaus plėt­rai – 400 tūks­tan­čių eu­rų, že­mės ūkio ir me­džio ap­dir­bi­mo spe­cia­lis­tams reng­ti, mo­ky­mo ba­zei iš­lai­ky­ti – 800 tūks­tan­čių eu­rų. Skai­čia­vi­mai dar bus tiks­li­na­mi.

Jo­niš­kio ra­jo­no vers­li­nin­kų aso­cia­ci­jos pre­zi­den­tė Aud­ro­nė Bud­rec­kie­nė su­si­ti­ki­me su sa­vi­val­dy­bės at­sto­vais tarp prio­ri­te­ti­nių ra­jo­no kryp­čių pa­si­ge­do mais­to pra­mo­nės, nes į jau mi­ni­mą že­mės ūkio ga­my­bą ir pro­duk­ci­jos per­dir­bi­mą pa­ten­ka tik pir­mo­sios že­mės ūkio užau­gi­na­mos ža­lia­vos per­dir­bi­mo gran­dies at­sto­vai, tai yra, pa­vyz­džiui, grū­dų įmo­nė, ga­mi­nan­ti mil­tus ar le­sa­lus. Tuo tar­pu, jos pa­čios va­do­vau­ja­mas UAB „Mil­ti­nu­kas“, ga­mi­nan­tis šal­dy­tus pus­ga­mi­nius – kol­dū­nus, vir­ti­nu­kus, lie­ti­nius, ce­pe­li­nus ir ki­ta – ar­ba duo­nos ke­pyk­la iš ga­lin­čių­jų pre­ten­duo­ti są­ra­šo iš­kren­ta.

Jai pri­ta­rė UAB „Jo­niš­kio duo­na“ di­rek­to­rė Edi­ta Čal­na­rie­nė, pa­žymėjusi, kad ūki­nin­kų ūkiuo­se, tai yra – že­mės ūky­je dir­ba ke­li kom­bai­ni­nin­kai, dar­bi­nin­kai, tuo tar­pu, ke­pyk­lo­je – 60 žmo­nių, čia su­telk­ta kur kas dau­giau žmo­giš­kų­jų iš­tek­lių, tad gal to­kias sri­tis ver­tė­tų rem­ti.

Mais­to pra­mo­nė­je ap­skri­tai su­telk­ta daug žmo­nių, ra­jo­ne trūks­ta mais­to tech­no­lo­gų, vi­rė­jų. Jo­niš­kio že­mės ūkio mo­kyk­la to­kių pro­fe­si­jų kol kas ne­ruo­šia.

„Be to, mes nau­do­ja­me la­bai daug vie­ti­nių ža­lia­vų, jų kon­cent­ra­ci­ja mū­sų ra­jo­ne ge­ra, ne kiek­vie­nas ra­jo­nas ga­li pa­si­gir­ti tu­rin­tis ke­lias pie­no per­dir­bi­mo įmo­nes (Ža­ga­rės pie­ni­nė, Ba­riū­nų že­mės ūkio bend­ro­vės pie­ni­nė – aut. pa­st.). Dar su­dė­tin­ga ras­ti eko­lo­giš­kos ža­lia­vos, šio­je sri­ty­je ra­jo­ne bū­tų di­de­lis po­ten­cia­las“, – var­di­jo A. Bud­rec­kie­nė.

Prie prio­ri­te­ti­nių ša­kų ra­jo­ne įra­šy­ta ir sta­ty­ba.

Mo­ty­va­vi­mas dėl mo­ty­va­vi­mo?..

Su­si­rin­kę ver­sli­nin­kai ne­pa­mir­šo ir ki­tos ak­tua­li­jos – dar­buo­to­jų trū­ku­mo. Vi­ce­me­rė Vai­da Alek­na­vi­čie­nė, ne­se­niai grį­žu­si iš po­li­ti­kų fo­ru­mo Bel­gi­jo­je, sa­kė, kad Va­ka­rų ša­lys, taip pat su­si­du­rian­čios su ta pa­čia pro­ble­ma, no­riai prii­ma pa­bė­gė­lius, imig­ran­tus, net pa­tys vie­ti­niai žmo­nės ima steig­ti mo­kyk­lė­les, ži­no, kad taip kai­mas ar mies­te­lis gy­vuos, jei­gu ja­me bus jau­ni­mo, žmo­nių. Tai vyks­ta Bel­gi­jo­je, Olan­di­jo­je.

Pran­cū­zi­ja, kur trūks­ta gy­dy­to­jų, no­riai prii­ma me­di­kus iš bu­vu­sių ko­lo­ni­jų Af­ri­ko­je. Lie­tu­vai bū­tų tin­ka­mas ke­lias sku­biau pa­leng­vin­ti ša­lių iš bu­vu­sios So­vie­tų są­jun­gos, pa­vyz­džiui, Uk­rai­nos žmo­nėms, at­vyk­ti gy­ven­ti ir dirb­ti. Len­ki­ja ne­del­sia ir į sa­vo dar­bo rin­ką in­teg­ra­vo jau mi­li­jo­ną uk­rai­nie­čių.

Vers­li­nin­kai me­tė prie­kaiš­tus ir Dar­bo bir­žai, kal­bė­da­mi apie pro­gra­mą „At­rask sa­ve“ ne­dir­ban­čiam, ne­si­mo­kan­čiam jau­ni­mui, ku­rį ban­do­ma mo­ty­vuo­ti, or­ga­ni­zuo­ja­mos iš­vy­kos į įmo­nes, su­si­ti­ki­mai su darb­da­viais, vyks­ta pra­kti­ka.

Pa­sak „Jo­niš­kio duo­nos“ di­rek­to­rės Edi­tos Čal­na­rie­nės, vie­nas toks „sa­vęs dar neat­ra­dęs“ 29-erių me­tų žmo­gus „at­ra­do ke­pyk­lą“. 12 va­lan­dą die­nos jam bu­vo at­vež­ti pie­tūs, nes pri­klau­so pa­gal pro­jek­tą. Juo rū­pi­na­ma­si, jam pa­de­da­ma. Ki­tiems darbuotojmas toks vals­ty­bės pi­ni­gų lei­di­mas, kai ma­ty­ti, kad tam jau­nuo­liui pa­ts dar­bas vi­sai ne­rū­pi, at­ro­do ei­li­nis pi­ni­gų švais­ty­mas.

Vers­li­nin­kai liūd­nai svars­tė, kiek šni­ce­lių reik­tų su­mai­tin­ti, kad tuos, ku­riems gy­ve­ni­mas iš pa­šal­pų at­ro­do nor­ma­lus, mo­ty­vuo­tų dar­bui.

Aud­ro­nė Bud­rec­kie­nė pa­tei­kė Švei­ca­ri­jos pa­vyz­dį. Ten jau anks­ty­vo­je vai­kys­tė­je pra­ti­na­ma prie dar­bo. Nuo ket­vir­tos kla­sės mo­ki­niai ei­na į ūkius, spau­džia sul­tis, ren­ka vai­sius, at­lie­ka ki­tas už­duo­tis, ir jiems nuo­lat pa­sa­ko­ja­ma, kaip ge­ra sa­vo­je ša­ly­je gy­ven­ti. Daug jau­nų žmo­nių Švei­ca­ri­jo­je ren­ka­si pro­fe­si­nį mo­ky­mą, nes to jiems vi­sai pa­kan­ka.

Lie­tu­vo­je dau­ge­lis mo­ki­nių pla­nuo­ja iš­va­žiuo­ti: stu­di­juo­ti ar dirb­ti už­sie­ny­je. Pa­sak Tu­riz­mo ir vers­lo in­for­ma­ci­jos cent­ro di­rek­to­rės J. Bu­čins­kie­nės, jei or­ga­ni­zuo­ja­mos kar­je­ros die­nos, pa­si­žiū­ri­ma, kaip pri­va­lo­mo­ji me­džia­ga, bet be su­si­do­mė­ji­mo.

Au­to­rės nuo­tr.

UAB „Jo­niš­kio duo­na“ va­do­vė Edi­ta Čal­na­rie­nė (ant­ra iš de­ši­nės) pei­kė Dar­bo bir­žos pro­gra­mą „At­rask sa­ve“, nes daž­niau­siai taip tik švais­to­mi pi­ni­gai, o pra­mo­gų cent­ro va­do­vas Hen­ri­kas Mi­kal­kė­nas (ant­ras iš kai­rės) ste­bė­jo­si, kiek rei­kės vals­ty­bei nu­pirk­ti šni­ce­lių, kad ne­mo­ty­vuo­tus ­mo­ty­vuo­tų.

Jo­niš­kio ra­jo­no vers­li­nin­kų aso­cia­ci­jos pre­zi­den­tė Aud­ro­nė Bud­rec­kie­nė su­si­ti­ki­me su sa­vi­val­dy­bės at­sto­vais tarp prio­ri­te­ti­nių ra­jo­no kryp­čių pa­si­ge­do mais­to pra­mo­nės.