Gyvenimas užsienyje išmokė naujų receptų virtuvėje

Gyvenimas užsienyje išmokė naujų receptų virtuvėje

Gy­ve­ni­mas už­sie­ny­je iš­mo­kė nau­jų re­cep­tų vir­tu­vė­je

Iš Pak­ruo­jo ki­lęs pa­sta­rai­siais me­tais Ang­li­jo­je gy­ve­nan­tis Al­gir­das Pi­li­pa­vi­čius laik­raš­čio skai­ty­to­jų bu­vo iš­rink­tas rub­ri­kos „Die­nos re­cep­tas“ sau­sio mė­ne­sio nu­ga­lė­to­ju. Jo pa­siū­ly­tas ko­pūs­tų troš­ki­nio re­cep­tas su­lau­kė dau­giau­siai in­ter­nau­tų bal­sų.

Ja­ni­na ŠA­PAR­NIE­NĖ

janina@skrastas.lt

A. Pi­li­pa­vi­čius ir nu­ste­bo, ir juo­kė­si, su­lau­kęs to­kios staig­me­nos – ga­lės po­kštau­ti, esan­tis „ne ma­žiau kie­tas“ vi­rė­jas, nei kai ku­rie drau­gai – pro­fe­sio­na­lūs ku­li­na­rai. Al­gir­das spė­jo, kad už jį dau­giau­siai ir bal­sa­vo drau­gai ar ge­ri pa­žįs­ta­mi.

„Iš­si­kep­ti kiau­ši­nie­nę iš­mo­kau dar bū­da­mas moks­lei­vis. Iš­va­žia­vus stu­den­tau­ti į Vil­nių, te­ko iš­mok­ti ir dau­giau mais­to ruo­ši­mo gud­ry­bių. O dau­giau­siai ži­nių įgi­jau prieš ke­le­tą me­tų, už­dar­biau­da­mas Vo­kie­ti­jo­je, – pa­sa­ko­jo mė­ne­sio ku­li­na­ras. – Su bend­ra­dar­biais iš įvai­rių Lie­tu­vos vie­tų poil­sio die­no­mis trauk­da­vo­me į bend­ras vir­tu­ves. Ga­min­da­vo­me, ra­gau­da­vo­me vie­ni ki­tų pa­tie­ka­lus, da­li­jo­mės re­cep­tais. Ruoš­ti ko­pūs­tų troš­ki­nį ir iš­mo­kau Vo­kie­ti­jo­je“.

Jis ver­ti­na val­gius, ku­rių ga­li­ma pa­si­ga­min­ti di­des­nį kie­kį, o vė­liau pa­si­šil­dy­ti, ir jie bū­na ne ma­žiau ska­nūs, nei ką tik nu­kel­ti nuo ug­nies ar iš­trauk­ti iš or­kai­tės.

Al­gir­das lai­mė­tą­ją kny­gą „Ga­mi­na­me kar­tu. Ma­žo­jo vi­rė­jo pa­slap­tys“ pa­siims grį­žęs pa­si­sve­čiuo­ti Pak­ruo­jy­je. „Atei­ty­je ji man pra­vers, o kol kas, kol ne­tu­riu šei­mos – pa­lauks len­ty­no­je. Ne­bent at­va­žia­vus pa­si­sve­čiuo­ti drau­gams su šei­mo­mis, su­reng­siu at­rak­ci­ją vir­tu­vė­je jų vai­kams“, – sa­ko Al­gir­das.

Nu­ga­lė­to­jo nau­jas re­cep­tas

A. Pi­li­pa­vi­čius siū­lo pa­si­ga­min­ti dar vie­ną Vo­kie­ti­jo­je pa­mėg­tą pa­tie­ka­lą – su mor­ko­mis ir sū­riu kep­tą šo­ni­nę.

Rei­kės: ne­rie­bios kiau­lie­nos šo­ni­nės, ke­lių mor­kų, svo­gū­nų, fer­men­ti­nio sū­rio, drus­kos ir prie­sko­nių pa­gal sko­nį, tru­pu­čio rie­ba­lų iš­tep­ti ke­pi­mo skar­dą. Pro­duk­tų kie­kiai – pa­gal tai, kiek po­rci­jų ruo­šia­ma­si ga­min­ti.

Šo­ni­nė iš­mu­ša­ma, pa­bars­to­ma drus­ka ir prie­sko­niais, su­de­da­ma į rie­ba­lais iš­tep­tą skar­dą, ga­ba­liu­kus pri­spau­džiant vie­ną prie ki­to. Mor­kos ir sū­ris su­tar­kuo­ja­mi stam­bia trin­tu­ve, svo­gū­nai su­pjaus­to­mi. Sluoks­niais ant šo­ni­nės de­da­mos mor­kos, svo­gū­nai, vir­šu­ti­nis sluoks­nis – sū­rio. Pa­šau­na­ma į iki 180 laips­nių įkai­tin­tą or­kai­tę ir ke­pa­ma apie pu­sant­ros va­lan­dos. Ke­pi­mo lai­kas pri­klau­so nuo to, dau­giau ar ma­žiau bu­vo su­glaus­ti šo­ni­nės ga­ba­liu­kai, to­dėl rei­kia kar­tas nuo kar­to pa­tik­rin­ti, ar mė­sa jau iš­ke­pė.

J. Ša­par­nie­nės nuo­tr.

„Šiau­lių kraš­to“ pri­zą Al­gir­das Pi­li­pa­vi­čius va­di­na kny­ga atei­čiai.