Duona iš savo raugo pavyko

Duona iš savo raugo pavyko

Prieš mėnesį („Šiaulių kraštas“, kovo 5 diena, “Duona iš savo raugo“) spausdinome šiaulietės Daivos atsiųstą raugo receptą. Dabar moteris parašė, kad raugą pagaminti pavyko, o duona iš jo išėjo labai gardi.

Siūlome Daivos duonos iš savo raugo receptą.

Imate raugo tiek, kad jis sudarytų 1/4-1/3 visos ruošiamos tešlos, pridėkite miltų,vandens, druskos ir cukraus. Jei imsite kvietinius miltus, iškepsite baltą duoną, jei ruginius — juodą.

Duonos maišymo proporcijos: 1/2 -2/3 stiklinėms raugo reikia 2 stiklinių miltų, 1/2 stiklinės vandens, 3/4 arbatinio šaukštelio druskos, 1,5 valgomojo šaukšto cukraus, pagal skonį kmynų, kalendros, riešutų, džiovintų vaisių, avižų dribsnių, cinamono ir kita.

Dubenyje maišykite viską šaukštu, kol neliks miltų rutuliukų — iki tąsios mielinės tešlos konsistencijos (kad nebūtų nei per skysta, nei per kieta).

Storasienį indą ištepkite sviestu ar aliejumi, sukrėskite tešlą, paviršių sulyginkite šaukštu ir glostykite šlapia ranka. Galima aptepti sviestu. Forma turi būti gana didelė, kad dvigubai iškilusi tešla neišliptų per kraštus.

Indą pastatykite šiltai 2-3 valandom, kad pakiltų.

Kai tešla pakyla, kiškite į orkaitę ir kepkite ant mažiausios ugnies 2-2,5 valandas. Jei forma gili ir aukšta, duona gali kepti 3 valandas, jei negili ir plati — apie 1,5 valandos. Tikrinkite mediniu pagaliuku.

Iškepusią duoną palikite aušti orkaitėje, tada geriau išimsite iš formos.

Jei skubate, galite išimti formą iš orkaitės, uždengti drėgnu rankšluosčiu ir palikti 20-30 minučių. Tada išimkite, prapjaukite, padėkokite Dievui ir valgykite tai, ką jis atsiuntė.

Daiva