
Naujausios
Datulės: atrandama naujų žmogui vertingų medžiagų
Daugelis mitybos specialistų, liaudies medikų į padanges datules kelia. Tvirtinama: vien datulėmis ir vandeniu maitinantis galima kelerius metus be lašinių, duonos ir kitų produktų ištverti. Sakoma, jog net viena datulė, suvalgyta per dieną, duoda didelės naudos žmogui. Stiprina sveikatą, ilgina gyvenimą. Manoma, jog Kinijoje ilgaamžių daug todėl, kad kinai valgo daug datulių. Sunku paneigti tokį teiginį. Tarp daugiau kaip milijardo Kinijos gyventojų tikrai turi būti daug šimtamečių.
Datulės auga ant finikų
Datulė, kaip ir bet koks gamtos stebuklas – sudėtingas vaisius. Tad mokslininkai datules ir toliau tyrinėja. Suranda jose vis naujų vertingų medžiagų. Skelbia tyrimų rezultatus.
Datulė dar vadinama finiku. Mat datulės užauga ant datulinio finiko arba finikinės palmės. Finikinės palmės paplitusios Šiaurės Afrikoje, Pietų Azijoje, Egipte, Irane, Saudo Arabijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Pakistane, Alžyre Vidutiniškai palmės užauga iki 25 metrų, tačiau būna tokių medžių, kurie pasiekia ir 30 metrų aukštį. Plunksniniai palmių lapai užauga iki 6 metrų ilgio. Ant vienos palmės gegužę–birželį išsiskleidžia iki 2000 žiedų. Nuo vieno medžio paprastai surenkama apie 80 kg vaisių.
Dabar auginama keliolikos veislių finikinių palmių. Visų jų vaisiai panašūs ir valgomi, tik būna įvairių spalvų, nuo baltų iki juodų.
Finikines palmės gyvena iki 100 metų. Palmės ištveria didelius karščius, tačiau joms reikia, kad gruntiniai vandenys nebūtų giliai. Finikinių palmių augimvietės dykumose – oazės.
Datulės – žiloje senovėje
Žinoma, kad datules valgė arabų protėviai daugiau kaip prie 7000 metų. Vytinti, džiovinti ir švieži vaisiai buvo pagrindinis beduinų maistas, vadintas dykumų duona. Archeologų duomenimis, datules brandinančios palmės buvo augintos Senovės Egipte, Asirijoje, Babilone.
Datulių medžiai buvo laikomi kone šventais, vadinti palaimintaisiais. Palmės buvo senovės judėjų emblemoje, jų vaizdus kaldino ant monetų. Senovės Graikijos architektūroje buvo statomos palmes primenančios kolonos. Nuo seniausių laikų daugelyje valstybių draudžiama nukirsti finikinę palmę. Todėl dažnai statybininkai palmes palikdavo net pastatų viduje. Arba namą statydavo kitoje vietoje, kad tik palmė nenukentėtų.
Vaisių vertė
Datulių vaisiuose yra net iki 70 procentų cukraus – sacharozės, fruktozės, gliukozės. Vaisiai turi sukaupę apie 9 procentus baltymų, 2 procentus riebalų, daug A, B, E ir kitų vitaminų. Tyrinėtojai sako, jog datulėse jau radę visus vitaminus, išskyrus E ir H. Ypač daug yra vitamino B5, kuris skatina darbštumą, stiprina dėmesį. Be vitaminų datulėse atrasta medžiagų, kurios chemine sudėtimi panašios į aspiriną. Datulėse yra eterinių aliejų, kurie skystina kraują, o šis aprūpina smegenis deguonimi. Todėl labai sveika datules valgyti protinį ir kūrybinį darbą dirbantiems žmonėms. Datules, tiek džiovintas, tiek žalias, sveiko gyvenimo būdo pasekėjai vertina dėl jose esančio didelio kiekio vitaminų, skaidulų.
Skanūs ir įvairūs valgiai
Vidutinio dydžio datulė turi 23 kalorijas. Todėl šiuos vaisius vietoj saldainių patariama valgyti net besilaikantiems dietos žmonėms. Mat datulės saldžios ir sočios. Vos kelias suvalgius, ateina sotumo jausmas. Nors perspėjama, kad datulių neturėtų valgyti sergantys diabetu ar turintys daug antsvorio žmonės.
Tačiau fiziškai išsekusiam organizmui datulės tiesiog stebuklus daro. Teigiama, jog suvalgius datulių saujelę, pajuntama, kad grįžta jėgos, atsiranda energijos. Ir vėl galima kibti į darbą. Vos ne dopingas?!
Pasakojama, kad senovės Egipto piramidžių statytojų kasdieniame valgiaraštyje buvo trys būtini produktai: alus, česnakai ir datulės. Alus suteikdavo organizmui reikalingų skysčių. Česnakai saugodavo nuo infekcijų. O džiovintos datulės duodavo energijos sunkiam darbui.
Arabų šalyse ir beveik į visus patiekalus dedama datulių. Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose iš datulių ir ruginių miltų kepama duona. Iš datulių sulčių daromas datulių medus. Iš datulių palmių sulos verdamas cukrus. Jungtiniuose Arabų Emyratuose iš palmių sulos daromas nealkoholinis datulių šampanas.
Kai kuriose šalyse neišmetami net datulių kauliukai. Jie sumalami ir vartojami kaip kavos pakaitalas.
Kiti gerumai
Minėjome, kad datulėse yra įvairių medžiagų. Suvalgius 10–15 datulių, patenkinama paros magnio, vario, sieros poreikis organizme. Šiame kiekyje yra pusė žmogaus organizmui per parą reikalingo kalcio ir geležies kiekio.
Datulės turi daug angliavandenių, kuriuose esama natūralaus cukraus. Jis ir aprūpina mus energija. Yra riebalų, baltymų, druskų, minėtų vitaminų, niacino, pantoteninės rūgšties, kuri dalyvauja angliavandenių apykaitoje, reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje. Yra pektinų, daug maistinių skaidulų, mineralų. Amino rūgščių kiekiu datulės nenusileidžia bananams, obuoliams, apelsinams. Datulėse yra seleno, kuris stiprina imuninę sistemą bei sumažina širdies ligų riziką. Datulėse jau atrastos net 23 įvairios amino rūgštys, kurių nėra daugelyje kitų vaisių. Datulėse yra medžiagų, saugančių dantis nuo ėduonies. Datulės turi eterinių aliejų, skystinančių kraują, kuris aprūpina smegenis deguonimi. Tik perspėjama: visas šias geroves datulės suteikia, jeigu žmogus laikosi sveikos gyvensenos principų.
Ajurvedos pasekėjai datules vartoja tuberkuliozei, anemijai, diabetui ir hepatitui gydyti, gleivėms iš organizmo valyti esant skausmams krūtinėje ir kosuliui. Datulės naudingos esant blužnies, širdies ir seksualiniam silpnumui.
Jų nepersivalgysi
Datulės lengvai virškinamos, todėl ir vartojamos kaip greitas bei veiksmingas energijos šaltinis Pienas su jame virtomis datulėmis – labai maistingas gėrimas. Tokio gėrimo patariama gerti nusilpusiems ligoniams, vaikams, seniems žmonėms. Piene virtas datules geria kai kurie sportininkai, norintys greitai atgauti jėgas. Pieno, avižų košės ir datulių derinys – puikūs pusryčiai sergantiems anemija ar norintiems sustiprėti fiziškai. Datulės – puikus maistas kūrybinių profesijų atstovams. Yra žinių, jog datulėmis kosmose pasistiprina ir astronautai. Gerai būtų kokį pažįstamą astronautą ar kosmonautą apie valgius kosmose pakamantinėti.
Datules dėl gausybės vertingų medžiagų, didelio kiekio skaidulų ir nedidelio kalorijų kiekio rekomenduojama valgyti vietoj saldumynų, ypač besilaikantiems dietos. Datulėse nėra cholesterolio.
Parengė Feliksas GRUNSKIS
Felikso Grunskio nuotr.
DATULĖS: nors ir saldūs šie palmių vaisiai, tačiau net besilaikantiesiems dietos jie neturėtų būti baisūs.