Broliai sukūrė sezoninį verslą

Broliai sukūrė sezoninį verslą

Broliai sukūrė sezoninį verslą

Joniškyje šį rudenį duris atvėrusi sulčių spaudykla „Brolių sultys“ pasiteisino. Vienas iš savininkų Julius Sapka sako, kad maždaug mėnesį teko dirbti ne tik dieną, bet ir naktimis. Nepaisant itin trumpo sezono, vyras tikisi, jog verslas atsipirks per trejus metus. Sudėtingiausia broliams buvo rasti patalpas.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Dirbo ir naktimis

Joniškyje, netoli autobusų stoties, šių metų rugpjūtį duris atvėrusi sulčių spaudykla tapo miesto įvykiu. Į specialius maišelius pilstomų sulčių norėjo ne tik vietos žmonės, reklama iš lūpų į lūpas pasiekė ir Pasvalio, Šiaulių, Akmenės gyventojus, klientai atvažiuodavo iš Latvijos.

Maždaug mėnesį savininkams ir penkiems darbininkams, kuriems sukūrė darbo vietas, teko plušėti ne tik visą dieną, bet ir naktimis, kol visi užsakymai būdavo baigti.

Plastikiniuose penkių litrų maišeliuose supilstytos karštos pasterizuotos sultys gali būti laikomos 12 mėnesių.

Įvairus klientų skonis

Pasak pagrindinio šio verslo idėjų generatoriaus Juliaus Sapkos, klientų skonis netikėtai įvairus. Nors maždaug pusė jų pageidauja vien obuolių sulčių, kita pusė mėgsta eksperimentus. Tad obuolių sultys spaustos su priedais: apelsinais, moliūgais, morkomis, aronijomis.

Su aronijomis sultys labai vertingos sveikatai, taip pat ir maišytos su morkomis. Moliūgus su obuoliais maišo daugiausia tie, kas mėgsta švelnesnį skonį, nes moliūgai obuolių rūgštumą „nugesina“. Sezono pabaigoje atėjo vynuogių ir obuolių sulčių era.

Pačiam Juliui atradimu tapo itin skanios obuolių ir aviečių sultys.

„Kai kurie žmonės teiravosi, ar nespaudžiame sulčių iš pomidorų. Ne, tam nepritaikyta mūsų įranga. Lygiai taip pat negaminame vien morkų sulčių, nes kietas daržoves irgi sunku apdoroti“, – aiškina verslininkas.

Penkių litrų sulčių pakuotė kainuoja 2,3 euro. Paprastai klientas atveža obuolius iš ryto, o gatavą produkciją pasiima vakare arba kitą rytą, mat rekomenduojama sultis atiduoti ataušintas. Nespėjus atvėsti transportuojant maišeliuose gali atsirasti įtrūkimų.

Idėja brendo trejus metus

Šio verslo idėja vyriškio galvoje brendo trejus metus, kai Kairiuose (Šiaulių rajonas) pamatė panašią spaudyklą. Buvo abejonių, ar pavyks, ar išsilaikys, tad teko rizikuoti.

Dėvėtą austrišką įrangą išsimokėtinai broliai Julius ir Jonas Sapkos įsigijo iš tokį pat verslą išvysčiusių kolegų Vilkaviškio rajone, jie įsigijo naują sulčių spaudimo aparatą. Tie žmonės ir konsultavo, patarė, kaip ką daryti.

Jokia europine ar valstybės parama vyrai taip pat nesinaudojo. Sudėjo savo pinigus, kuriuos jau uždirba iš šešerius metus pačių įkurtos metalo apdirbimo įmonės.

Sudėtingiausia buvo rasti patalpas

Sudėtingiausia, anot Juliaus, buvo Joniškyje rasti tinkamas patalpas. Nedaug trūko, kad verslo gyslelė būtų nutekėjusi į Šiaulių priemiestį Rėkyvą, kur vyrams jau buvo pasiūlytas tinkamas pastatas.

„Ėjau per Joniškio miestą, klausinėjau. Matau, yra patalpos, teiraujuosi, gal išnuomoja. Taip ir atsidūrėme Stoties gatvėje“, – prisimena verslininkas.

Į buvusį sandėlį teko daug investuoti, nes rado tik sienas ir lubas. Reikėjo įvesti kanalizaciją, mažne pusmetriu pakelti pagrindą, nes pastate nebuvo grindų, betonuoti. Dabar čia yra sulčių spaudimo cechas, produkcijos sandėlis, kur laikomos išspaustos ir klientamas atiduoti paruoštos pakuotės, taip pat galima nusipirkti gatavų sulčių, jei žmogus neturi savo obuolių. Įrengtas poilsio kambarėlis darbuotojams.

Sukūrė penkias darbo vietas

Nors verslas – sezoniškas, J. Sapka skaičiuoja, kad investicijos, kurių sudėjo kelias dešimtis tūkstančių eurų, turėtų atsipirkti per trejus metus.

Julius ir Jonas Sapkos savo įmonėje sukūrė penkias darbo vietas, į kurias priėmė vietos gyventojus. Obuolių maišus nešioja, vaisius plauna, prie preso pluša jauni vyrukai, kuriuos savininkai samdė remontuodami patalpas.

Pamatė, kad netinginiauja, yra atsakingi ir pasiūlė prisijungti. Prie sulčių pilstymo aparato darbą gavo ką tik mokyklą baigusi mergina.

„Į Darbo biržą nesikreipiau, jokios paramos iš valstybės, sukuriant naujas darbo vietas, neieškojau“, – savo pasirinkimą dėstė verslininkas.

Birutės ČIŽIENĖS nuotr.

INVESTICIJOS: Julius Sapka skaičiuoja, kad investicijos, kurių sudėjo kelias dešimtis tūkstančių eurų, turėtų atsipirkti per trejus metus.

Autorės nuotr.

GAUSA: Gerą mėnesį sulčių spaudykloje darbo netrūko ir dieną, ir naktį.

ĮRANGA: Naudotą sulčių spaudimo ir fasavimo įrangą broliai įsigijo iš kolegų Vilkaviškio rajone, kurie suteikė ir naudingų verslo konsultacijų.

DARBUOTOJA: Prie sulčių pilstymo aparato darbą gavo ką tik mokyklą baigusi Martyna Ramonaitė.

PATOGUMAS: Joniškietei Ingridai Gulbinienei su dukrelėmis Žavinta ir Kamile šį rudenį obuolių, moliūgų, morkų jau nebereikėjo vežti į Šiaulius, nes sulčių žiemai galėjo pasigaminti Joniškyje.