Bendruomenės įmonės pagardai keliauja į Londoną

Bendruomenės įmonės pagardai keliauja į Londoną

Bendruomenės įmonės pagardai keliauja į Londoną

Prieš penkerius metus Kelmės rajono Budraičių kaimo bendruomenės įkurtas cechas perdirba ekologišką žemės ūkio produkciją. Raugintus kopūstus, burokėlius, sultis, kompotus ir kitus cecho gaminius bendruomenė parduoda savo kaime ir didmiesčių turguose bei parduotuvėse. Šiemet per vieną parduotuvių mikroįmonės ceche gaminamas petražolių pagardas pasiekė Londoną.

Regina MUSNECKIENĖ

reginamus@skrastas.lt

Cechelio sėkmė

Į Budraičių kaimo bendruomenę susijungę Kuršių, Tolučių, Budraičių, Kleitiškių, Trainaičių, Pašakarnio ir Skogalio kaimų gyventojai kelis projektus parengusios mokytojos Virginijos Žurbenkienės dėka įkūrę ekologiškų produktų perdirbimo cechelį 2008–2009 metais išgarsėjo visoje šalyje.

Po poros metų, 2011-aisiais, bendruomenė išplėtė cecho veiklą. Prie „Trijų kartų bendruomenės namų“ pridūrė priestatą ir įrengė jame sulčių spaudyklą. Čia teikia sulčių spaudimo paslaugas.

Į Budraičius važiuodavo ekskursijos pažiūrėti, ką gali padaryti kaimo bendruomenė, ir iš jos pasimokyti.

Cechelis sėkmingai gyvuoja, plečia savo veiklą, ieško naujų rinkų savo produkcijai. Praėjusį penktadienį jų produkcija pristatyta Tauragėje, per Amatų namų atidarymo šventę. Skruzdėlynės vienkiemio ūkininkas Marijus Čekavičius Budraičių cechelio produkciją pristatė Aleksandro Stulginskio universitete.

Cechelyje raugintus kopūstus, obuolių sultyse konservuotus burokėlius, sultis, uogienes, kompotus, mišraines, žolių pagardus perka ekologiška produkcija prekiaujančios Kauno ir Vilniaus parduotuvės, agroturgeliai, agrokampeliai, kromeliai ir kitos prekybos vietos.

Viena jų produkciją pradėjo vežti į Londoną. Ten labai didelį pasisekimą turi Budraičių cechelyje pagamintas ekologiškas petražolių, morkų, svogūnų ir krapų mišinys, naudojamas kaip pagardas.

Asortimentas plečiamas

Už bendruomenės projektinę ir cecho veiklas atsakinga bendruomenės tarybos narė Virginija Žurbenkienė džiaugiasi, jog ekologiškų produktų poreikis auga. Todėl kasmet cechelio gaminių asortimentą papildo koks nors naujas produktas. Pavyzdžiui, šiemet gerai užderėjo svarainiai, todėl pradėtas gaminti svarainių kompotas.

Asortimentas – labai platus. Visa produkcija perdirbama pagal „Ekoagros“ pateiktas receptūras.

Miestiečiai gali nusipirkti Budraičių ceche sūdytų krapų, juodųjų serbentų, aviečių, aronijų, obuolių, obuolių ir kriaušių, obuolių ir moliūgų sulčių, trumpai virtų aviečių ir juodųjų serbentų uogienių, agurkų mišrainės ir kitokių ekologiškų produktų. Jų kiekis ir asortimentas priklauso nuo to, kokių vaisių ir daržovių labiau užderėjo. Pavyzdžiui, kai gerai uždera braškės, verdama ir braškių uogienė.

Ekologiška produkcija nėra pigi. Nes brangiai kainuoja jos paruošimas. Pavyzdžiui, uogienėms perkamas ekologiškas cukrus, kurio kaina 9 litai už kilogramą. Kainuoja ir įvairiausi sertifikatai, vanduo, elektra.

Kopūstai su kadugio uogomis

Šiemet Budraičių bendruomenės ekologiškų produktų perdirbimo ceche įdarbinta daugiavaikė mama Silva Minevičienė raugia kopūstus. Dideliame kubilą primenančiame inde juos paspaudžia mediniu muštuvu, kad atsirastų sulčių. Prideda kadugio uogų ir kmynų. Budraičių kaimo bendruomenės mikroįmonėje rauginti kopūstai tuo ir ypatingi, jog įraugti kaimiškai, namų sąlygomis, ekologiški ir paskaninti kadugio uogomis.

S. Minevičienei padeda dar kelios viešuosius darbus arba už pašalpas atidirbančios moterys. Dalis bendruomenės narių tvarko aplinką, valo patalpas.

Penkios, turinčios higienos pasus ir leidimus šeimininkauti mėgstančios ir gebančios moterys pasikeisdamos darbuojasi ceche. Jos patenkintos, kad vietoje gali atidirbti už pašalpas arba viešuosius darbus. Niekur nereikia važiuoti. Darbo yra nuo rugpjūčio iki kovo mėnesio.

Šaltuoju periodu bendruomenės namuose dar įdarbinamas ir kūrikas.

Bendruomenės pirmininkė Virginija Umantienė pasakoja, jog jau mažai kas iš Budraičių kaimo gyventojų raugia kopūstus. Perka iš šalia bendruomenės pastato esančios kaimo parduotuvėlės.

Ekologiškų mikroįmonėje raugtų kopūstų labai pageidauja ir didmiesčių parduotuvės.

Šiemet laikinosios sostinės parduotuvėlės raugintų kopūstų pradėjo reikalauti anksčiau nei įprasta. Juos raugti pradėta jau nuo spalio 1 dienos.

Pernai mikroįmonėje perdirbta 12 tonų kopūstų. Kopūstai ir burokėliai – pagrindinės ir labiausiai perkamos prekės.

Cechelį propaguoja ir ūkininkas

Ne mažesnis poreikis ir šiemet. Mikroįmonėje dirbanti S. Minevičienė pasakoja vakar su talkininkėmis pridėjusi apie 120 indelių jau įrūgusių kopūstų. Šįryt juos ir daug kitų cecho gaminių į Kauną išvežė mikroįmonei talkinantis Kražių seniūnijos ūkininkas Marijus Čekavičius. Cechelis perka ekologiškas jo ūkyje išaugintas daržoves.

Pernai M. Čekavičius cechelyje turėjo ketvirtį vadybininko etato. Šiemet visuomeniniais pagrindais padeda bendruomenei, nes ir pats į didmiesčius veža ekologiškas savo ūkyje užaugintas daržoves.

Be to, Marijus įsitikinęs, jog lietuviai turi valgyti Lietuvoje išaugintas daržoves: „Lietuvoje išauginti maisto produktai mums tinkamesni. Juk čia gyvename tūkstančius metų. Mumyse užkoduota atitinkamų fermentų gamyba. Senovės lietuviams, gyvenusiems miškuose ir pelkėse, siekusiems išlikti savo žemėje kryžiuočių, mongolų ir rusų karų kryžkelėje reikėjo būti labai stipriems. Tik sveiki žmonės galėjo ištisas dienas sėdėdami balne mojuoti kalaviju ir atlaikyti priešų antpuolius. Jų stiprybei įtakos turėjo ir mityba.“

Tobulumui nėra ribų

Cechelyje dirbančios moterys džiaugiasi, jog ir pats darbo procesas patobulėjo. V. Žurbenkienė parašė projektą ir gavo iš Žemės ūkio ministerijos 25 tūkstančius litų.

Pridėjus keletą tūkstančių bendruomenės uždirbtų pinigų, nupirktas 25 litrų talpos elektrinis puodas ir konvencinė krosnelė.

Puode konservuojami burokėliai, sultys užverda per keliolika minučių. Per trumpesnį laiką galima paruošti daugiau ekologiškų produktų.

Konvencinėje krosnelėje be didesnio vargo greitai iškaitinami stiklainiai.

Šiemet į bendruomenės veiklą įsiliejo Budraičiuose apsigyvenusi dizainerė Lina Andrulienė. Ji sukūrė etiketes cechelio produkcijai.

„Anksčiau etiketes kurdavau pati. Tiesiog nufotografuodavau moliūgą ar kitą konservuojamą daržovę, sukurdavau užrašą, – pasakoja V. Žurbenkienė. – Dabar turime profesionalias etiketes.“

Autorės nuotr.

TOBULĖJIMAS: Budraičių bendruomenės pirmininkė Virginija Umantienė ir čia dirbanti Silva Minevičienė džiaugiasi, jog naujajame elektriniame puode sultys ir konservuojami burokėliai užkaista labai greitai.

PRODUKCIJA: Budraičių mikroįmonės cechelyje pagaminta produkcija laukia, kol bus išvežta į ekologiškais produktais prekiaujančias parduotuves.

PRISTATYMAS: Budraičiuose vykusioje Lino šventėje cechelio veikla besirūpinanti Virginija Žurbenkienė (kairėje) pristatė čia gaminamą ekologišką produkciją.