
Naujausios
Augalų sukaupta galia saugo sveikatą
Artėja Žolinė – atsisveikinimo su želmenimis ir gėlėmis diena, tačiau kai kurių žolelių, augalų lapų, sėklų ar uogų dar galime rinkti dabar ir rudenį. Džiovintų augalų sukauptos galios saugos sveikatą visus metus. Joniškietė sveikuolė ir žolininkė Danutė Ožalienė siūlo nepamiršti prisiskinti juodųjų serbentų lapų, šalavijų, gysločių žiedų, dilgėlių ir krapų sėklų, pelynų. Rudenį galėsime džiovinti pienių šaknis, skinti ir džiovinti šermukšnių, aronijų uogas.
Loreta RIPSKYTĖ
loretar@skrastas.lt
Išganingasis šalavijas ir juodieji serbentai
Žolininkė Danutė Ožalienė į puodelį įpila skaidrios geltonos šalavijų ir juodųjų serbentų lapų arbatos. Serbentų aromatas ypač stiprus. Po pusvalandžio jų lapai gėrimą nudažo intensyviu rausvu atspalviu.
„Vaikystėje šalavijo duodavo užkimusiai gerklei gydyti. Jis taip pat turi virškinimą gerinančių medžiagų, gelbėja nuo pilvo pūtimo, reguliuoja hormonų pusiausvyrą, taigi – padeda esant skydliaukės veiklos sutrikimams, pasižymi antibakterinėmis, raminančiomis savybėmis. Rekomenduojama žolelė kiekvieniems namams, – sako žolininkė. – Galima naudoti lapelius ir kotelius. Kai kas geria ne tik arbatą, bet ir žiedų užpiltinę.“
O šalavijo „brolis“ aromatingoje arbatoje – juodasis serbentas – turi daug vitamino C, gerina kraujo struktūrą. Puiki ir juodųjų serbentų bei vyšnių lapų, šalavijų, ramunėlių arbata. Šis derinys stiprina imuninę sistemą, gerina virškinimą.
Joniškietė pasakoja, kad juodųjų serbentų lapai tinka prieskonių mišiniams. Ji ima keturias sudedamąsias dalis: dilgėlių lapų, čiobrelių, raudonėlių ir juodųjų serbentų lapų. Pastarųjų deda šiek tiek mažiau nei kitų augalų, nes jie labai aromatingi. Sudžiovintus augalų lapus, žiedus sutrina rankiniu malūnėliu pipirams malti ir beria į troškinius, sriubas, kitus patiekalus. Tačiau rekomenduojama šiais prieskoniais gardinti jau paruoštą patiekalą lėkštėje, o ne berti į bebaigiantį virti maistą, nes taip žolelės praranda didelę dalį savo galių.
Pelynas gali būti visai nekartus
Dilgėlių lapai, anot D. Ožalienės, svarbūs tuo, kad stiprina kraują, tačiau turi ir jį tirštinančių savybių, todėl arbatą rekomenduojama gerti kartu su kraują skystinančiomis pienėmis. Taip pat derėtų prisirinkti dilgėlių sėklų, kuriose gausi veikliųjų medžiagų koncentracija. Sėklas patariama sumaišyti su medumi tiek, kad jos apsiveltų ir kas rytą po šaukštelį suvalgyti. Organizmas gaus labai daug vitaminų.
Šiuo metu dar pats laikas skinti pelyną, kuris iš organizmo varo parazitus. Arbatą reikia gerti 12 dienų iš eilės, tada padaryti 12 dienų pertrauką ir vėl gerti 12 dienų. Poveikis bus pakankamas visiems metams. Kad jis būtų dar geresnis, po pirmųjų 12 parų darant pertrauką galima kasdien sukramtyti po vieną ar du gvazdikėlius.
Daugelis skundžiasi, kad pelynas labai kartus, bet yra būdas išvengti šio nemalonaus skonio. Reikia susmulkinto pelyno trečdalį arbatinio šaukštelio išgerti nekramčius, užgeriant trimis gurkšniais šalto arba šilto, bet ne karšto, vandens.
Pelynas gelbėja nuo vidurių pūtimo, gerina kasos veiklą.
Pasak žolininkės, pelyną, kad neišgaruotų eteriniai aliejai, sudžiovintą reikia laikyti uždarytame stiklainyje. Kitos žolelės geriausiai išsilaiko medžiaginiuose maišeliuose.
Rinkime gysločius ir mėlynes
Rugpjūtį tinka rinkti ir gysločių lapus bei žiedelius. Žiedeliai padeda nuo vidurių užkietėjimo, o lapų arbata gerina skrandžio darbą.
Dar galima priskabyti mėlynių stiebelių su lapeliais. Jų arbata padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Danutė Ožalienė pataria šios arbatos gerti ir profilaktiškai, jeigu cukraus kiekis kraujyje ir nėra padidėjęs, kadangi gyvename tokiu laikmečiu, kai valgome parduotuvėse pirktą maistą su visokiais E priedais ir organizmas pamažu ima išsiderinti.
O štai džiovintos mėlynių uogos stabdo viduriavimą.
Laikas pradėti rinkti ir apynių spurgus, kurių arbata ramina nervinę sistemą. Darže galima pasiskinti morkų lapelių, kurie skystina kraują, naudingi esant venų problemoms.
Rudenį bus raunamos ir džiovinamos pienių šaknys, kurių arbata mažina blogąjį cholesterolį ir, kaip jau minėta apie šį augalą, skystina kraują. Pienių šaknų labai skani arbata, jei palaikoma užpylus apie 4 valandas termose.
Taip pat skinsime šermukšnius, kurie gerina skydliaukės veiklą. Ypač dera tarpusavyje džiovintos šermukšnių ir aronijų uogos. Pirmosios skystina kraują, antrosios – tirština, o ir skoniai papildo vienas kitą – šermukšniai rūgštoki ir kartoki, aronijos gerokai saldesnės. Puikus užkandis vietoje džiovintų vaisių iš prekybos centro.
Krapų sėklos
Artėjat rudeniui pradėsime džiovinti obuolius. Žolininkė pataria neišmesti jų žievelių, kuriose gausu aminorūgščių. D. Ožalienė iš obuolių žievelių susuka rožytes. Sudžiūvusios jos gražiai atrodo ir galima tokią roželę užpylus karštu vandeniu pasidaryti skanios arbatos.
Dabar daržuose tarpsta krapai. Daugelis džiovina arba šaldo juos, o D. Ožalienė kaip prieskonį vartoja krapų sėklas. Tiesiog nuskina prinokusius sėklojus, sukarpo atskirais žiedynėliais ir tokius kelis įmeta virdama sriubą ar bulves. Baigus virti, sėklojai išimami, o aromatas ir maistinės medžiagos lieka. Tik reikia stebėti, kad sėklojai nebūtų jau nurudavę, juos reikia skinti pribrendusius, bet dar žalius.
Autorės nuotr.
Danutė Ožalienė įpila šalavijų ir juodųjų serbentų lapų arbatos, kuri turi ir daug vitamino C, ir padeda esant skydliaukės veiklos, virškinimo sutrikimams, pasižymi antibakterinėmis, raminančiomis savybėmis.
Pelynas gali būti visai nekartus, tik reikia gerti ne arbatą, o trečdalį šaukštelio smulkinto augalo tiesiog nuryti, užgeriant trimis gurkšniais vandens.
Ypač tarpusavyje dera džiovintos šermukšnių ir aronijų uogos.