
Naujausios
Atradusi savo pašaukimą
Kelmės rajone, Užvenčio pašonėje prisiglaudusiame Girnikų kaime gyvenanti Modesta Lukšienė Užvenčio apylinkėse pašaukta šeimininkė. Šeimininkavo nuo pat jaunystės, kai atsikėlė gyventi pas dėdę – kolūkio agronomą. Paskui savo gebėjimus tobulino Užvenčio valgykloje ir restorane, šeimininkaudavo vestuvėse ir kituose pobūviuose.
Regina MUSNECKIENĖ
reginamus@skrastas.lt
Pietūs dėdei agronomui
Telšių rajone, Viekšneliuose, pas tėvus gyvenusią Modestą į tuometinį Užvenčio rajoną parsiviliojo dėdė. Jo žmona gyveno Lenkijoje. Vienišam agronomui turėjo kas nors virti valgį.
Šeimininkavimas pas dėdę truko tik keletą metų, kol Modesta sukūrė šeimą. Užventyje sutiko savo vyrą Liudą, dirbusį ūkyje traktorininku.
Jo tėvas darbavosi nacionalizuotoje Užvenčio dvaro spirito varykloje. Spiritą supilstydavo į statines ir arkliais veždavo į Tryškių geležinkelio stotį. Ten iš statinių perpildavo į cisternas ir gabendavo į didmiesčių krautuves.
Užventyje buvo „Šatrijos“ restoranas
Ištekėjusi jauna moteris nemokėjo kito darbo – tik šeimininkauti. Todėl nusprendė baigti virėjos kursus. Įsidarbino valgykloje. Vėliau – Užventyje veikusiame „Šatrijos“ restorane.
„Buvo normalus, gražus restoranas name su gonkomis, – prisimena ponia Modesta. – Kadangi Užventis buvo rajono centras, čia gyveno labai daug žmonių. Buvo daug darboviečių: rajkomas, kooperatyvas, darželis, mokykla, ligoninė, tarybinis ūkis, siuvimo cechas, visos rajono centrui reikalingos įstaigos. Valgytojų netrūko.“
Kasdien, dirbdamos pamainomis, darbo restorane turėjo kelios virėjos. O švenčių dienoms staliukus lankytojai užsisakydavo iš anksto, nes spontaniškai sumąstęs nueiti švęsti į restoraną, nebūtum patekęs.
Ypač populiaru būdavo restorane švęsti Naujuosius metus. Staliukus užsisakydavo būrelis giminaičių, kaimynai, jaunimas.
Už šventinį vakarą reikėdavo mokėti tik apie 15 rublių vienam žmogui. O eiliniai pietūs restorane kainuodavo apie 70 kapeikų – iki rublio.
Patiekalų pasirinkimas būdavo gana įvairus. Kaip šaltus užkandžius valgytojai galėdavo rinktis žuvį drebučiuose, paukštieną, vyniotinius, kaip karštus patiekalus – guliašą, šnicelį, bifstrogeną, kepsnius, įvairiausių sriubų.
Modestos vyras Liudas sako taip pat eidavo pietauti į restoraną. Kas ten virs namuose pietus, jeigu galima pavalgyti už kapeikas.
Prieš sovietines spalio šventes ir Naujuosius Metus į restorano bufetą atveždavo mandarinų. Tuomet, pasakoja Modesta, negalėdavusi atsiginti žmonių. Išsirikiuodavo ilgiausios eilės. Visi norėdavo egzotiškų vaisių šventėms.
Virėjų kursuose M. Lukšienė mokėsi gaminti karštus patiekalus ir šaltus užkandžius. O konditerijos meno sako išmokusi iš restorano konditerės Šuros. Ji išmokė kepti biskvitą, puošti tortus, gaminti įvairiausius saldumynus. Gaminti skanėstus poniai Modestai patiko labiau negu rimtus valgius.
Per vestuves suvalgydavo visą kiaulę
Nuo pat jaunystės ponia Modesta šeimininkaudavo ir vestuvėse. Iš pradžių būdavo tik šeimininkės padėjėja. Vėliau pati vadovaudavo visai šeimininkių komandai.
„Reikėjo įsikurti, auginti vaikus, atlyginimai – nedideli, trūkdavo pinigų. O mano darbas būdavo pamainomis, per laisvas dienas galėdavau šeimininkauti vestuvėse, – mena M. Lukšienė. – Per vienas vestuves uždirbdavau po 120 rublių, o mėnesio atlyginimas siekdavo tik šimtą.“
Valgius vestuvėms šeimininkės anuomet pradėdavo ruošti prieš savaitę. Pirmadienį ir antradienį gamindavo saldumynus. Trečiadienį, ketvirtadienį ir penktadienį palikdavo gaminti mėsos patiekalus.
Paprastai vestuvėms paskersdavo maždaug 200 kilogramų svorio kiaulę. Beveik visą sunaudodavo ir dar papildomai pirkdavo liežuvių ar kitokių priedų, kurių reikėdavo, kad pagamintų šaltus užkandžius ir karštus patiekalus.
Šeštadienį šeimininkės pradėdavo suktis virtuvėje jau nuo ryto. Kai kurie svečiai suvažiuodavo anksti, kad išlydėtų jaunuosius į Metrikacijos biurą. Prieš išvykstant jauniesiems svečius sodindavo prie stalo. Vaišindavo paprastais patiekalais – kraujiniais arba bulviniais vėdarais, šaltais užkandžiais.
Kai jaunieji išvykdavo, šeimininkės ruošdavo stalus jų sutiktuvėms. Svečiai persirengdavo jaunikiu, jaunąja, svočia, piršliu ir pulko dalyviais. Užsėsdavo stalus. Pramogų ir pajuokavimų susigalvodavo patys, nes anuomet nebūdavo vestuvių vedėjų. Juos atstodavo svočia ir piršlys. Anuomet niekas nesamdydavo floristų ir dekoratorių, kad papuoštų stalą. Puota dažniausia vykdavo namuose.
Šeimininkės ant stalų pamerkdavo svečių dovanotas gėles. Stalus nukraudavo šaltais užkandžiais. Patiekalus puošdavo iš svogūno ar morkos išpjaustytomis tulpėmis, rožėmis.
Pačios šeimininkės pagamindavo vyniotinių, farširuodavo lydeką, kepdavo vištą. Labai populiarus šaltas užkandis būdavo liežuvis. Darydavo kopūstų, burokėlių salotų, baltą mišrainę.
Karštus patiekalus į stalą nešdavo tuomet, kai grįždavo jaunieji. Dažniausia tai būdavo maltos arba muštos mėsos kepsniai. Paprastai, pagamindavo po kelis karštus patiekalus, padėdavo ant stalo dideliuose induose. Svečiai pasirinkdavo kurį nors vieną arba visų paragaudavo.
Prieš vidurnaktį patiekdavo folijoje keptus maltus kukulius. Į lėkštę įpildavo spirito ir jį padegdavo. Labai madingi būdavo patiekalai su liepsnele.
Šeimininkės plūkdavosi beveik visą naktį. Reikėdavo plauti indus, prižiūrėti, kad ant stalo nieko netrūktų. Kai vestuvininkai sumigdavo, reikėdavo sutvarkyti stalus, kad pakilę rytą vėl rastų švarias staltieses ir šviežią maistą.
Karštą patiekalą šeimininkės turėdavo pagaminti ir svočios pietums, kurie vykdavo sekmadienį. Ponia Modesta prisimena, jog dažniausia šiai progai kepdavo paukštieną su slyvomis.
Po svočios pietų svečiai pradėdavo skirstytis. Tuomet šeimininkės turėdavo sutvarkyti stalus, suplauti indus. Darbo savaitė baigdavosi vėlų sekmadienio vakarą.
„Per veseles eidama praradau kojas, – pasakoja ponia Modesta. – Bet papildomas uždarbis padėjo pragyventi.“
Šeima išaugino keturis vaikus: sūnų Tadą ir tris dukras. Šeimininkauti M. Lukšienė išmokė ir savo dukras. Anksčiau mama padėdavo paruošti vaišes per įvairius renginius, dabar ją pakeitė Užventyje gyvenančios dukros Lina ir Violeta. Jauniausia Lukšų dukra Vita gyvena Olandijoje.
Autorės nuotr.
Modesta Lukšienė anksčiau gamindavo valgį būriams užventiškių ir jų svečių. Dabar gardžiais patiekalais lepina savo vyrą Liudą ir į svečius atvažiuojančius vaikus bei anūkus.
Modesta Lukšienė mėgsta ir rankdarbius. Lova papuošta pačios nerta lovatiese ir pagalvėlėmis.
Nuo jaunystės pamėgti ir siuvinėjimai.