Iš Baliutavičių ūkio valgytojams – tik kokybiškos daržovės

Autorės nuotr.
Sertifikuotame ūkyje Antanas Baliutavičius šiais metais augino 5,5 ha kopūstų.
Šiaulių rajono Tvibių kaime augalininkystės ir daržovių ūkį plėtoja Roma ir Antanas Baliutavičiai. Jų ūkis sertifikuotas, augina maistingas ir kokybiškas daržoves, kurios žymimos ženklu „Kokybė“.

Dėmesys kokybei

Pabėgę iš Šiaulių miesto R. ir A. Baliutavičiai įsikūrė kaime ir nutarė dirbti žemę. Savo ūkį jie įregistravo 2003 m. Kalvotuose Tvibių kaimo laukuose ūkininkas A. Baliutavičius 120 ha paskyrė grūdinėms ir ankštinėms kultūroms, o 20,52 ha plote augina bulves, kopūstus, morkas ir kitas daržoves. Ūkyje, be pačių šeimininkų, dar dirba 4 etatiniai darbuotojai. Daržovėms laikyti yra pastatytas modernus ir didelis sandėlis.

Pagal nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą užaugintas daržoves ūkininkai Baliutavičiai žymi ženklu „Kokybė“. Prieš devynerius metus jų ūkiui išduotas sertifikatas, suteikiantis teisę produkciją ženklinti šiuo ženklu. Daržovėms auginti augalų apsaugos priemonių jie naudoja minimaliai. Ūkininkas A. Baliutavičius sakė, kad bulvėms, kopūstams, burokėliams, morkoms ir kitoms daržovėms auginti skirtų plotų tręšimas yra subalansuotas, atliekami žemės agrocheminiai tyrimai. Daržovėms tręšti – tik minimalus trąšų kiekis, jis apskaičiuojamas pagal dirvos tyrimus.

„Vienas svarbiausių mūsų ūkininkavimo tikslų – saugoti ir tausoti supančią aplinką. Mums rūpi, kokią žemę paliksime ateinančioms kartoms. Pats svarbiausias tikslas – patiems valgyti sveiką maistą ir kitiems parduoti natūralius ir kokybiškus produktus. Mes perkame brangesnes prancūziškas ir suomiškas trąšas su mikroelementais, saikingai tręšiame, laikomės visų nustatytų reikalavimų, todėl mūsų ūkyje užaugintos daržovės yra maistingos ir sveikos. Nuolatiniai klientai vertina mūsų ūkyje užaugintą kokybišką produkciją“, – rodydamas didžiulį kopūstų lauką kalbėjo ūkininkas A. Baliutavičius.

Perdirba ir raugina

Ūkininko žmona Roma darbuojasi daržovių perdirbimo ir rauginimo ceche. Ji šypsodamasi sako, kad viską, ką tik užaugina savo ūkyje, tuoj deda į statines arba į stiklainius ir palieka rūgti. Ji puikiai išmano rauginimo technologiją, turi savo receptūras, kiek reikia dėti prieskonių, žolelių ar druskos, ir viskas puikiai pavyksta.

„Čia mano darbo vieta“, – taip R. Baliutavičienė vadina sodybos kieme įrengtą nedidelį daržovių perdirbimo cechą. Atskira patalpa skirta raugintų kopūstų statinėms laikyti, ten telpa ir du nemaži šaldytuvai. Daržovėms valyti yra kita patalpa, taip pat atskira patalpa joms smulkinti.

Pasak Romos, pirkėjai pastaraisiais metais pradėjo labiau vertinti raugintas daržoves, šie produktai itin paklausūs rudenį ir žiemą. Ji sako, kad vasarą reikia valgyti kuo daugiau šviežių daržovių ir uogų, o žiemą – raugintų.

Rauginti kopūstai dedami į 0,8–1 kg talpos kibirėlius arba po kilogramą fasuojami į maišelius. Kitos raugintos daržovės sudedamos į maistui skirtus didesnius ir mažesnius indelius. Roma sakė, kad ji penktadieniais ir šeštadieniais raugintus produktus, bulves ir kitas daržoves pardavinėja ūkininkų turgelyje, kuris veikia pietiniame Šiaulių miesto mikrorajone, prekybos centro „Akropolis“ žemutiniame aukšte.

Pirkėjai nuolat ieško raugintų česnakų, morkų ir mielai juos perka, populiarūs rauginti agurkai, kopūstai, obuoliai, burokėliai, pomidorai, žiediniai kopūstai, brokoliai.

Turi būti ir geras vadybininkas

Sertifikuotame ūkyje Baliutavičiai augina 10 ha bulvių. Pasirinko populiarios ir maistingos veislės ‘Aluete’ bulves. Nemaži kopūstų plotai – 5,5 ha, burokėlių – 3,12 ha, augina po keliasdešimt arų įvairių kitų daržovių. A. Baliutavičius sakė, kad jis yra ne tik ūkio agronomas, bet ir tiekėjas bei vadybininkas. Jo žmona tik nedidelę dalį užaugintų daržovių parduoda ūkininkų turgelyje, o kitą ūkyje užaugintą produkciją A. Baliutavičius pristato mokyklų valgykloms, vaikų darželiams, nemažai daržovių perka kavinės, kitos maitinimo įstaigos.

Pagrindiniai daržovių užsakovai yra iš Šiaulių ir Telšių apskričių. Nedidelį produkcijos kiekį pristato į keletą mažesnių prekybos centrų. Kokybiškas daržoves ūkininkui pavyksta sėkmingai parduoti, mat natūralių, sveikų produktų vaikų maistui mielai perka darželiai, mokyklos, užsisako ir kitos maitinimo įstaigos.

Šį pavasarį, kai buvo paskelbtas karantinas, užsidarė kavinės, visos maitinimo įstaigos, mokyklos irgi buvo uždarytos, nes moksleiviai mokėsi namuose, todėl užstrigo daržovių realizacija. Ūkininkas A. Baliutavičius neslėpė – į kompostą teko išpilti 120 t bulvių ir kitų daržovių, dėl to patyrė apie 20 tūkst. Eur nuostolį. Džiaugiasi, kad šalies valdžia ūkininkui skyrė nors 8,8 tūkst. Eur kompensaciją.