Velykų rytui – keptas kumpis

Asmeninė nuotr.
Keptas kumpis Velykų stalui kepamas iš vakaro.

„Keptas kumpis yra mūsų šeimos velykinis patiekalas“, – apie mamos receptą sako Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus profesijos mokytoja Dalia Rupšienė.

Kiaulienos kumpis šventiniam stalui būdavo ruošiamas iš anksto, dar prieš Velykas. D. Rupšienės mama pasidarydavo įvairių prieskonių, būtinai dėdavo česnako.

Kumpį įpjaudavo keliose vietose, kad geriau pasimarinuotų vidus (su kaulu), įtrindavo prieskonių mišiniu, druska. Palikdavo marinuotis 2 dienas.

Velykų išvakarėse iškūrendavo kaimišką pečių. Kumpį dėdavo į skardą, įpildavo truputį sultinio ir kepdavo. Pakepus 2 valandas, kumpį uždengdavo kita skarda, kad nesudegtų, o išsistovėtų savo sultyse, ir taip palikdavo iki ryto.

Keptas kumpis būdavo patiekiamas ryte, sėdus už šventinio Velykų stalo. Šeimos tradiciją išsaugojo ir D. Rupšienė. Dabar kumpis kepamas orkaitėje.