„Velykų boba“

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

Šiaulietė Sigita MILVIDIENĖ, „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja, dalijasi velykinio pyrago – „Velykų bobos“ – receptu.

„Velykų boba mūsų giminėje kepama tik vieną kartą per metus – Velykoms – jau daugybę metų, jos receptą ir kepimo formą prieš dešimtmetį paveldėjau iš savo močiutės sesers Petronėlės Ščepavičiūtės, – pasakoja ponia Sigita. – Kepimo forma yra su kaminėliu viduryje, gana didelė – viršuje, plačiausioje vietoje, skersmuo 30 cm.“

„Velykų boba“

Tokiai didelei „Velykų bobai“ reikia: 1 kg miltų, 2 pakelių sausų mielių arba 50–60 g paprastų mielių, 0,5 l pieno, 12 kiaušinių trynių, 300 g cukraus, 250 g sviesto, 0,5 arbatinio šaukštelio druskos, tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės, vanilės, 400 g razinų. Dar šaukšto sviesto ir kelių šaukštų cukraus pudros apibarstymui arba glajui.

Šis kepinys ypatingas tuo, kad tešlai užmaišyti vartojami tik kiaušinių tryniai, o baltymai lieka daryti glajui.

Pirmiausiai išleidžiu mieles, paskui užmaišau tešlą, ji nėra minkoma, o maišoma mediniu šaukštu. Kepimo formos kraštus patepu aliejumi, jokio kepimo popieriaus nekloju. Tada tešlą supilu į formą (užsipildo maždaug pusė), palieku pakilti apie 45–50 min., tada kepu apie valandą. Išversta iš formos aptepama šildytu sviestu, o kai ataušta, galima apsijoti cukraus pudra arba iš likusių kiaušinių baltymų ir cukraus padaryti glajų.