Gaiviosios salotos ir blyneliai

Laimos AGANAUSKIENĖS nuotr.
Burbiškio dvaro (Radviliškio rajonas) gėlininkė Vida JONUŠIENĖ, atėjus pavasariui, įmantriems patiekalams neturi laiko – po darbymečio dvaro tulpyne ilgam įstrigti virtuvėje jai nebesinori. Todėl gamina paprastus valgius. Dažnai – iš sezoninių daržovių. Jų receptais dalijasi ir su „Šiaulių krašto“ skaitytojais.

Gaiviosios salotos

Joms pagaminti reikės prekystalius šiuo metu užkariavusių daržovių – ridikėlių, agurkų, bet kokių salotų lapelių. Taip pat reikės išsivirti ir kelis kiaušinius. Jie turi būti išvirti kietai.

Viską supjaustyti, pagal skonį įberti druskos, pipirų, užpilti šiek tiek su grietine maišyto majonezo, pusę šaukštelio lietuviškų garstyčių (maloniam aštrumui) ir valgyti su norimais priedais arba vienas.

Į šią mišrainę tinka įberti ir marinuotų kukurūzų.

Virtų bulvių blyneliai

Jei namie liko virtų bulvių, iš jų galima išsikepti paskanintų blynelių.

Bulves reikia sumalti, įmušti kiaušinį, įberti druskos, žiupsnį miltų ir iškočioti tešlą. Ji turėtų būti keptuvės skersmens. Tokio dydžio blynai turi būti du.

Abu reikia supjaustyti į aštuonias lygias dalis. Ant kiekvienos dalelės uždėti po fermentinio sūrio gabaliuką, užberti smulkiai supjaustyto virto ar rūkyto kumpio, šoninės arba vištienos.

Ant jų užkloti kitą bulvinės tešlos gabaliuką ir abi puses apkepti nedideliame kiekyje aliejaus ar sviesto.

Valgyti su norimu padažu. Skanu – į grietinę smulkiai įpjaustytas agurkas.