Vengrų kariai kepė bandeles

Vengrų kariai kepė bandeles

Vengrų kariai kepė bandeles

Pirmadienio vakarą NATO oro policijos misiją vykdantys vengrų kariai skanavo pačių išsikeptas tradicines lietuviškas „Močiučių bandeles“. Mokytis vietos virtuvės paslapčių juos pakvietė Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) Prekybos ir verslo skyrius.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

zivile@skrastas.lt

Kepti bandeles atvyko 13 karių, tarp jų – junginio vadas pulkininkas leitenantas Tamas Fekete. Vengrai – pirmieji, kuriems pasiūlyta mokytis gaminti lietuviškų patiekalų.

Prieš imdamiesi darbo, svečiai pirmiausiai pavaišinti cepelinais. O desertą turėjo išsikepti patys.

Junginio vadas T. Fekete gaminti moka  tik vengriškus patiekalus. „Noriu išmokti gaminti lietuviškus“, – prieš žengdamas į virtuvę, sakė vadas. Gaminti jis mėgsta. Vengrija, pasak T. Fekete, garsėja žirnių, guliašo sriubomis. Jam patinka ir jautiena – totoriškas bifšteksas.

Vengrams pasiūlyta kepti „Močiučių bandeles“ su įvairiais įdarais – aviečių uogienės, kaimiškų lašinukų, obuolių, cinamono. Virtuvėje jiems talkino mokiniai – virėjai ir konditeriai, prižvelgė mokytojos.

„Buvo puiki galimybė susipažinti su moksleiviais ir jų mokytojais, paragauti gardaus maisto ir kartu truputėlį pažinti vietos kultūrą. Puikiai praleidome laiką. Visos trys bandelių rūšys – labai gardžios, jas kepsime ir grįžę į Vengriją, vaišinsime šeimos narius ir draugus“, – po kulinarinio eksperimento teigė junginio atstovas spaudai leitenantas Andor Gyeginszky.

Pasak ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus vedėjos Renatos Veršinskienės, bandelė – mėgstamiausias rytinis įstaigos akcentas, todėl ir nutarta svečius išmokyti jas kepti.

ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus ir NATO oro policijos misiją vykdančių karių kulinarinis bendradarbiavimas jau tampa tradicija.

Pirmieji ragauti Lietuvos kulinarinio paveldo pernai prie stalo sėdo kanadiečiai. Jiems buvo pasiūlyta degustuoti dešimt patiekalų, kurių receptai spausdinami Savivaldybės išleistoje knygelėje „Šiaulių krašto mėgstamiausi valgiai“ – taip įgyvendinta idėja Lietuvą ir Šiaulius pristatyti per maistą.

Redos DAUČIONIENĖS nuotr.

ĮŽANGA: Prieš imdamiesi minkyti tešlą, svečiai išklausė recepto.

REZULTATAS: Vengrai iškepė įvairų rūšių bandelių: su obuoliais, lašinukais, uogiene.

KEPINIAI: Iškeptos bandelės nuimamos nuo skardos.

NUOTAIKA: Iš tešlos ir obuolių formuojamos rožytės kėlė geras emocijas.

KOMANDA: Vengrų karių komanda laikinai tapo virėjkais. Jiems talkino Gustinas Alubickas, virėjų specialybės 1 kurso mokinys (pirmas iš dešinės).

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

VADAS: Vengrų junginio vadas pulkininkas leitenantas Tamas Fekete mėgsta ir moka gaminti.