Virtuvei reikalingi ne tik blynai, bet ir puodeliai

Virtuvei reikalingi ne tik blynai, bet ir puodeliai

MĖNESIO KULINARAS

Virtuvei reikalingi ne tik blynai, bet ir puodeliai

Populiariausią dienos receptą „Šiaulių kraštui“ pateikusi ir balandžio mėnesio prizą laimėjusi šaukėniškė Sigita Gudaitytė mėgsta rūpintis ne tik virtuvėje kuriamais valgiais, bet ir aplinka. Mergina laisvalaikiu piešia ant arbatos puodelių. Dešimtis vienetinių dekoruotų puodelių yra padovanojusi giminaičiams ir draugams.

Regina MUSNECKIENĖ

reginamus@skrastas.lt

Receptą sukūrė eksperimentuodama

Sigita Gudaitytė – Šiaulių universiteto karjeros edukologijos magistrė. Prieš tai mergina baigė vokiečių filologijos bakalauro studijas Vytauto Didžiojo universitete, vėliau studijavo pedagogiką Šiaulių universitete.

"Mandrų" blynų receptą mergina sukūrė eksperimentuodama. Ilgos studijos vertė gaminti iš to, ką atsiveži iš kaimo ar randi šaldytuve.

Blynai, kuriems reikia pievagrybių ir daržovių, patiko ir pačiai Sigitai, ir draugėms. „Iš pradžių juos labai dažnai kepdavau, – pasakoja mergina. – Tai nebrangus, sveikas ir skanus patiekalas. Greitai pagaminamas. Panaudodavau ekologiškas tėvų ūkio daržoves ir švaraus Juodlės miško grybus. Paskui nusibodo.“

Gaminti mėgsta visa šeima

Mergina mėgsta eksperimentuoti virdama sriubas. Galimybės – neišsemiamos. Dabar populiarios įvairios trintos, šaltos ir kitokios netradicinės sriubos.

Sigita sako per daug nesureikšminanti maisto. Tačiau per šventes skanus valgis suartina šeimą, pakelia nuotaiką.

Jos tėvelių Romualdos ir Kazymero Gudaičių šeimoje visi mėgsta šeimininkauti. Netgi tėvelis savaitgaliais verda sriubas. Mama kasdien prigalvoja vis kitokių patiekalų. Ypač mėgsta kepti įdarytas šlauneles. Pastaruoju metu šeima pradėjo vertinti triušieną. Receptų, kaip skaniai ją paruošti, rado ir „Šiaulių krašte“.

Kiekvienai šventei – kitoks patiekalas

Kiekviena šventė turi tradicinį savo patiekalą. Pavyzdžiui, Kūčių vakarui verdami cepelinai su grybais ir būtinai kepami naminiai kūčiukai. Per Velykas tradiciškai gaminami zrazai ir kepamas "skruzdėlynas".

Per Motinos dieną mamai leidžiama pailsėti. Šventinius pietus gamina dukros. Tą dieną būtinai patiekiami šaltibarščiai.

Kartais dėl įdomumo prieš šventes kepama ir naminė duona su raugu.

Ruošdama valgius prieš šventes Sigita su mama pasikalba ir apie senovines švenčių tradicijas, patiekalus. Tai labai įdomu. Juolab, kad sesuo Jurgita jau turi savo šeimą. O Sigita perima iš mamos rengimosi šventėms papročius.

Paveldėjo pomėgį menui

Sigita Gudaitytė laisvalaikį panaudoja netradiciniam hobiui. Ji piešia ant puodelių. Idėja papuošti lygius baltus ar spalvotus puodelius merginai kilo netikėtai. Tik sunkoka buvo gauti specialių dažų.

Kiekvienam šeimos nariui mergina dovanojo po porą gėlėmis ir ornamentais puoštų puodelių. Dabar jų pripiešia giminėms, draugams. Dovanoms.

Piešdama puodelį konkrečiam žmogui Sigita atsižvelgia į jo charakterį. Kad ir toks paprastas dalykas kaip arbatos puodelis žmogų turi džiuginti.

Sigita mėgsta megzti, siūti. Mano, jog polinkį menui paveldėjo iš savo šeimos. Močiutės gražiai megzdavo. Viena močiutė įstabiai margindavo kiaušinius.

Galbūt ateityje šis merginos hobis taps verslu.

Autorės nuotr.

POPULIARUMAS: Sigitos Gudaitytės "mandrų" blynų receptas balandžio mėnesį tapo populiariausiu.

SPALVOS: Arbatos puodeliai Sigitos Gudaitytės rankose tampa vienetiniais meno kūriniais.

ILIUSTRACIJOS: S. Gudaitytė įvaldė įdomią techniką – iliustraciją ant puodelių.

GROŽYBĖS: Papuošti puodelius reikia nemažai kantrybės ir išmonės.