
Naujausios
Tarp puodų ir keptuvių – kiekvieną dieną
Kulinarijos konkurso „Gamink ir balsuok“ lapkričio mėnesio nugalėtoja tapusi radviliškietė Laimutė KASPERAVIČIENĖ patiekalų gamyba užsiima ir darbe, ir namie. Nors tai – jos kasdienė duona, tapti nugalėtoja pedagogė nesitikėjo.
Laima AGANAUSKIENĖ
alaima@skrastas.lt
Tobulėja kartu su mokiniais
Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro profesijos mokytoja Laimutė Kasperavičienė virtuvėje sukasi kiekvieną dieną. Virėjo profesiją siekiančius įgyti mokinius pedagogė moko ne tik maisto gaminimo paslapčių. Mokomasi ir savarankiškai parengti receptūras bei pagal jas pagaminti patiekalus.
Virėjos specialybę turinčios L. Kasperavičienės darbo biografija prasidėjo tuometiniame populiariame Radviliškio restorane „Gaiva“, kuriame ji dirbo devynerius metus, tačiau daugiausia metų, net ketvirtį amžiaus, moteris dirba su Technologijų ir verslo mokymo centro moksleiviais.
Šis darbas verčia tobulinti žinias ir ją pačią, kadangi keičiasi technologiniai reikalavimai, mitybos mados, kyla maisto gamybos kartelė. Pasak L. Kasperavičienės, apkerpėti negalima, nes pastaraisiais metais viskas, kas susiję su visuomeniniu maitinimu, labai kinta, atsiranda naujovių.
Pavyzdžiui, dabar didesnis dėmesys kreipiamas sveikesnei mitybai, alergenams, vienų produktų keitimui kitais, sveikesniais, ribojamas druskos kiekis ir panašiai.
Kad ir kiaušinio baltymo pakeitimas sojų pienu, miltų keitimas kruopomis ar kukurūzais. Dabar atsirado daugiau gaminimo laisvės, galima daug daugiau eksperimentuoti, improvizuoti parenkant produktus, juos derinant.
Žinias centro mokiniai ir dėstytojai gilina ne tik užsienio šalyse rengiamose stažuotėse, bet ir įvairiuose maisto gaminimo konkursuose, kuriuose gana dažnai laimimos prizinės vietos bei skinami nugalėtojų laurai.
Štai kelios paskutinės praktinės stažuotės Romoje, Maltoje leido geriau susipažinti su Viduržemio jūros šalių virtuve.
„Tenka pabendrauti ir su gana aukšto lygio virtuvės šefais. Ne vienas iš jų mokė mūsų moksleivius, jog virėjo profesija nereiškia, jog visada būsi sotus.
Anot jų, būna atvirkščiai: virėjams nėra kada pavalgyti, jie valgo paskutiniai, kai visi jau yra sotūs, ne vienas iš jų turi įsitaisęs skrandžio opas. Tačiau jie jaučia palaimą, kai klientai yra patenkinti suvalgę jų sukurtą produktą“, – garsių virėjų pamokymus prisiminė L.Kasperavičienė.
Namų virtuvėje įmantrybių nėra
L. Kasperavičienės kasdienis darbas daugiausia susijęs su kulinarija. Konditerija, anot pedagogės, nėra jos arkliukas, tačiau tenka gaminti ir šių patiekalų.
Moteris džiaugiasi tuo, kad namuose ji nėra vienintelė maisto gamintoja. Pasak jos, maisto gamyba nėra svetima ir jos vyrui, kuris netgi daugiau eksperimentuoja su receptūromis negu ji.
Vyras ir sūnus gana dažnai tampa pirmaisiais naujų receptūrų ir konkursinių patiekalų ragautojais bei vertintojais. Tačiau kasdien labiausiai mėgstami gaminti ir valgyti paprasti ir nesudėtingi patiekalai, dažniausiai – iš lietuviškos virtuvės.
Ponia Laimutė juokauja, kad vienas vyras jos šeimoje yra labiau „miltininkas“, o kitas – „bulvinukas“, bet be mėsos irgi negyvenama. Dažniausiai tai būna kiauliena. Mėgstama ir žuvis, kurios pagauna žvejoti mėgstantis vyras.
Šeima turi savo sodą, tad daržovių pirkti beveik nereikia. Pasak L. Kasperavičienės, jie stengiasi daugiau valgyti šviežių daržovių, nors žiemai pasidaro ir marinuotų asorti.
Užsiaugina ir prieskoninių žolelių: bazilikų, rozmarinų, krapų, kuriuos žiemai užsišaldo ir vartoja visą žiemą. Šaldo ir svogūnų laiškus bei paprikas.
Eidama į svečius, ponia Laimutė iškepa kokį nors saldų kepinį, nors namuose tokių kepinių kvapai sklando nedažnai.
Gavusi žinią, jog tapo „Šiaulių krašto“ lapkričio mėnesio kulinarinio konkurso nugalėtoja, L. Kasperavičienė negalėjo tuo patikėti, bet apsidžiaugė tokiu įvertinimu, nors sakė nežinanti, iš ko sulaukė tokio palaikymo.
Artėjant šventėms, Kasperavičių šeimoje įmantrių patiekalų nebus gaminama, tačiau, ko gero, kaip visada bus kepamas aguonų tortas, kurį mėgsta šeimos nariai. Jo gamybos receptu profesionali virėja dalijasi ir su „Šiaulių krašto“ skaitytojais.
Aguonų tortas
Jam reikės: 10 kiaušinių, 4 stiklinių kelis kartus gerai permaltų aguonų, 1 stiklinės džiūvėsėlių, 4 šaukštų cukraus, maždaug litro pieno, šokolado.
Kiaušinį po vieną mušti į dubenį, kaskart vis įberiant po truputį aguonų, džiūvėsių ir cukraus. Masę išmaišyti ir kepti įkaitintoje orkaitėje, kol iškeps.
Užvirinti pieną su 4-5 šaukštais cukraus ir jį užpilti ant iškepusio torto. Pienas padarys biskvitą drėgną. Torto viršų papuošti šokoladiniu glajumi, kurį galima išsivirti iš šokolado ir trupučio pieno ar grietinėlės.
Jaukaus, šilto ir kepiniais kvepiančio šventinio vakaro su artimais žmonėmis!
Laimos AGANAUSKIENĖS nuotr.
Kulinarijos konkurso „Gamink ir balsuok“ lapkričio mėnesio nugalėtoja tapusi radviliškietė Laimutė Kasperavičienė sudėtingesnius patiekalus gamina darbe.