Recepto laimėtojos aistra – konditerija

Recepto laimėtojos aistra – konditerija

Recepto laimėtojos aistra – konditerija

Konkurso „Gamink ir balsuok“ lapkričio mėnesio laimėtoja radviliškietė Modesta Povilaitienė konditerijos gaminius galėtų kepti kone kasdien. Jos „Šiaulių krašto“ skaitytojams pasiūlytas moliūgų ir varškės pyragas sulaukė didžiausio balsuotojų palaikymo.

Laima AGANAUSKIENĖ

alaima@skrastas.lt

Geriausia dovana – receptų knyga

„Sodros“ Šiaulių skyriaus raštvede Radviliškyje dirbančią M. Povilaitienę dalyvauti „Šiaulių krašto“ receptų konkurse prikalbino kolegos, mat ne vienas iš jų  ne kartą yra ragavę ir gyrę gardžius Modestos kepinius.

Modesta džiaugiasi, kad kolegos, draugai bei artimieji ją labai palaikė renkant geriausią receptą ir balsavo už jos pasiūlytą pyragą.

Dėl pyrago recepto ji buvo rami – jei jau varškės ir moliūgų nemėgstančiam vyrui jis patiko, Modesta tikėjo, kad patiks ir kitiems. Šiuo pyragu jauna moteris kolegas vaišino per pyragų dieną.

„Man labai patinka gaminti, išbandyti naujus receptus. Jų idėjų semiuosi iš interneto, kasdien perskaitau „Šiaulių krašto“ siūlomus receptus, o receptų knygos jau nebetelpa virtuvėje“, – pasakojo radviliškietė.

Modesta prisipažino, jog geriausia dovana jai būtų receptų knyga. Bet tokią, kokios dar neturi, galėtų jai padovanoti nebent vyras, nes tik jis žino, kokios kulinarinės knygos žmona dar neturi.

„Mano mama – iš veterinarijos specialistės persikvalifikavo į virėjas, o aš esu savamokslė konditerė. Man labiausiai patinka gaminti saldumynus“, – prisipažino M. Povilaitienė.

Jai darbuotis padeda vyriausia dukra Medeina – šešiametei labai patinka lipdymo, kočiojimo ir maišymo procesas. Devynių mėnesių Ūla kol kas dar ne pagalbininkė.

Prieš šventes kepa kasdien

Modesta sako, kad jos kalėdinės dovanos dažniausiai būna pačios kepti kepiniai – sausainiai, keksai, bananų duona, triufeliai. Šiemet pabandė lipdyti ir kalėdinius namukus.

Ir tą dieną, kai „Šiaulių kraštas“ jai įteikė lapkričio mėnesio recepto laimėtojos prizą – knygą „Gyventi skanu“, ant jos stalo gulėjo į celofaninį popierių supakuotas kalėdinis namelis.

Nors ir labai norėjo, šiemet Modesta nebespėjo padalyvauti tradiciniame Radviliškio kultūros centro rengiamame advento turguje – saldaturgyje, bet kitąmet sakė stengsis prisikepti skanėstų ir dalyvauti.

Šiemet dvi savaites iki didžiųjų metų švenčių pyragus, kalėdinius namukus, keksiukus ji kepa kiekvieną dieną ir tuo labai džiaugiasi.

Bet keksiukais šeimynos nepavalgydinsi?

Šeimai M. Povilaitienė gamina daugiausia lietuviškus tradicinius patiekalus. Neseniai pamėgo kinų virtuvę. Kai ką iš jos pamėgino pati pagaminti. Dukra pamėgo žuvies patiekalus, nors iki tol jų nevalgydavo.

Mamos ir krikštatėvio jubiliejams Modesta suruošė visą vadinamąjį saldų stalą ir, regis, niekas jo nepeikė. Daug kas ją ragina atidaryti kavinukę ar kepyklėlę, bet jauna moteris nedrįsta rizikuoti ("jei viena būčiau, gal ir bandyčiau, bet su šeima būtina labai viską apskaičiuoti").

Naujuosius metus M. Povilaitienės šeima sutiks namuose. Ir šiemet, kaip visada, desertui ji patieks tiramiso deserto. Vaikams, aišku, be alkoholinių priedų, sau ir vyrui – kaip priklauso pagal receptą.

Šio deserto Modesta siūlo pasigaminti ir „Šiaulių krašto“ skaitytojams.

Tiramiso desertas Naujiesiems metams

Jam reikės: apie 350 ml espreso kavos, 50-80 ml brendžio, rudojo romo arba amareto likerio, 4 kiaušinių trynių, 5 šaukštų cukraus pudros, 300 ml plakamosios grietinėlės (36 proc. riebumo), 500 g kambario temperatūros maskarponės sūrio, 350 g "Damų pirštelių" sausainių, karčiosios kakavos pabarstyti.

Pirmiausia pasiruošiame kavą, leidžiame jai atvėsti. Supilame brendį ar kitą gėrimą ir pasiruošiame kremą. Išplakame grietinėlę iki standumo. Kiaušinius nuplikome verdančiu vandeniu. Atskiriame trynius nuo baltymų. Trynius dedame į metalinį indą, suberiame cukraus pudrą ir viską statome ant verdančio vandens garų vonelės.

Trynius maišytuvu plakame apie 5 minutes, nukėlus nuo ugnies, plakti dar kelias minutes, kol masė taps puri ir šviesi. Leidžiame atvėsti. Paskui trynius sumaišome su maskarpone ir atsargiai įmaišome išplaktą grietinėlę.

Pasirenkame gražų indą, kuriame viską sluoksniuosime (galima daryti po individualų indelį kiekvienam). Trumpai panardiname sausainius į kavos ir brendžio mišinį, dedame vieną šalia kito į indą, tepame kremo (nepagailime jo), pabarstome viską kakava, vėl dedame sluoksnį sausainių, kremo ir kakavos. Ir taip susluoksniuojame viską.

Paskutinis sluoksnis turi būti kremo, o ant viršaus viską gausiai pabarstome kakava. Bent per naktį paliekame pastovėti šaldytuve. Skanaujame pilnais šaukštais! Saldžių švenčių!

Autorės nuotr.

LAIMĖTOJA: Radviliškietė Modesta Povilaitienė tapo konkurso „Gamink ir balsuok“ lapkričio mėnesio nugalėtoja.