Pyragus keitė į gerumą

Pyragus keitė į gerumą

Py­ra­gus kei­tė į ge­ru­mą

Va­kar, mi­nint Py­ra­gų die­ną, pa­ska­nau­ti ska­nės­tų ir paau­ko­ti bu­vo ga­li­ma ir Šiau­lių ap­skri­ties Po­vi­lo Vi­šins­kio vie­šo­jo­je bib­lio­te­ko­je bei Res­pub­li­ki­nė­je Šiau­lių li­go­ni­nė­je. Pa­gal Py­ra­gų die­nos su­ma­ny­mą su­rink­tas lė­šas kvie­čia­ma paau­ko­ti „Iš­si­pil­dy­mo ak­ci­jai“.

Ži­vi­lė KA­VA­LIAUS­KAI­TĖ

zivile@skrastas.lt

Py­ra­gai vie­ni­ja ko­lek­ty­vą

Lie­tu­vo­je Py­ra­gų die­na šven­čia­ma lapk­ri­čio 6-ąją. Šią die­ną vi­si ra­gi­na­mi kep­ti py­ra­gus ir už su­tar­tą kai­ną par­duo­ti ko­le­goms, drau­gams, idė­jos pa­lai­ky­to­jams.

Šiau­lių ap­skri­ties Po­vi­lo Vi­šins­kio vie­šo­sios bib­lio­te­kos dar­buo­to­jos py­ra­gus iš­dė­lio­jo pir­mo­jo aukš­to fo­jė. Iš ry­to bu­vo ga­li­ma pa­ska­nau­ti dvy­li­kos rū­šių ska­nu­my­nų, vė­liau ke­pi­nių at­si­ne­šė ir po­pie­ti­nės pa­mai­nos dar­buo­to­jos.

Ant sta­lų bu­vo iš­dė­lio­ti varš­kės, obuo­lių, uo­gų py­ra­gai, kek­sai, flo­ren­ti­nai. Vi­sus ak­ci­jos da­ly­vius bib­lio­te­ki­nin­kės vai­ši­no ar­ba­ta.

Vie­nas eu­ras – vie­nas py­ra­go ga­ba­lė­lis. To­kios au­kos ti­kė­jo­si bib­lio­te­ki­nin­kės. Su­rink­tos lė­šos bus per­ves­tos į „Iš­si­pil­dy­mo ak­ci­jos“ są­skai­tą.

Bib­lio­te­kos kul­tū­ri­nės veik­los va­dy­bi­nin­kė Li­ja­na Fei­ma­nie­nė iš­ke­pė „Lai­min­gą obuo­lių py­ra­gą“. Re­cep­tą nu­si­žiū­rė­jo iš Bea­tos Ni­chol­son.

Bib­lio­te­kos dar­buo­to­ja pa­si­da­li­jo mėgs­ta­mo ke­pi­nio re­cep­tu.

Jam rei­kės: 3 kiau­ši­nių, 3 obuo­lių, 125 gra­mų svies­to, 150 gra­mų ru­do­jo cuk­raus, 100 mi­li­lit­rų ke­fy­ro, 150 gra­mų mil­tų, 1 ku­pi­no šaukš­te­lio ke­pi­mo mil­te­lių, šiek tiek ci­na­mo­no obuo­liams api­bars­ty­ti.

Kiau­ši­nius su cuk­ru­mi la­bai ge­rai iš­plak­ti – iki bal­tos pu­tos. Į pla­ki­nį su­pil­ti iš­ly­dy­tą svies­tą ir ke­fy­rą, dar pa­plak­ti. Ta­da su­dė­ti per­si­jo­tus mil­tus, ke­pi­mo mil­te­lius. Į teš­lą įmai­šy­ti obuo­lius. Kep­ti 180 laipsnių or­kai­tė­je apie 40 mi­nu­čių.

Re­gio­ni­nio bib­lio­te­kų veik­los ir va­dy­bos sky­riaus ve­dė­ja Eka­te­ri­na Pra­ka­pe­ne iš­ke­pė py­ra­gą su obuo­liais, varš­ke, mas­kar­po­nės sū­riu.

Sky­riaus ve­dė­ja sa­kė ne­san­ti ke­pė­ja, bet nu­spren­dė pa­lai­ky­ti idė­ją ir ko­le­gas. Jos nuo­mo­ne, to­kios ak­ci­jos svar­bios ne tik so­cia­li­ne pra­sme, bet ir su­vie­ni­ja ko­lek­ty­vą, for­muo­ja ko­man­dos nuo­tai­ką.

„Pri­si­pa­žin­siu, var­gau, – nuo­tai­kin­gai apie py­ra­go ke­pi­mą pa­sa­ko­jo E. Pra­ka­pe­ne. – Ra­dau re­cep­tą feis­bu­ke ir pa­gal­vo­jau: iš­ban­dy­siu sa­ve ir or­kai­tę. Pa­ra­ga­vau py­ra­gą, ska­nus – val­go­mas.“

Ak­ci­jos da­ly­viams bu­vo smal­su, kas ko­kį py­ra­gą iš­ke­pė, koks ke­pi­nio re­cep­tas. Bib­lio­te­ki­nin­kės juo­ka­vo: py­ra­gai to­kie gar­dūs, kad ky­la pa­vo­jus, jog ne­su­lauks skai­ty­to­jų.

Pir­mą kar­tą Py­ra­gų die­nos ak­ci­jo­je bib­lio­te­ka da­ly­va­vo 2015 me­tais. Tą­kart bu­vo su­rink­ta 200 eu­rų.

At­nau­jins įran­gą

Res­pub­li­ki­nės Šiau­lių li­go­ni­nės Psi­chiat­ri­jos kli­ni­kos bei Vai­kų ir paaug­lių psi­chiat­ri­jos cent­ro me­di­kai Py­ra­gų die­nai sky­rė pie­tų va­lan­dą.

Vai­kų ir paaug­lių psi­chiat­ri­jos cent­ro vy­riau­sio­ji slau­gos or­ga­ni­za­to­rė Ge­nia Jan­kaus­kie­nė bei vai­kų prie­žiū­ros dar­buo­to­ja Jo­lan­ta Staš­ku­vie­nė pa­čios ke­pė py­ra­gus. Me­di­kės džiau­gė­si, jog be­veik vi­sas ko­lek­ty­vas ėmė­si py­ra­gų ke­pi­mo bei pa­ka­vi­mo rū­pes­čių.

Vai­šin­tis py­ra­gais ir au­ko­ti lab­da­rai ga­lė­jo me­di­kai, dir­ban­tys vi­suo­se Mo­ters ir vai­ko kli­ni­kos sky­riuo­se. Kli­ni­kos me­di­kės nu­spren­dė, kad su­rink­tos lė­šos bus skir­tos Vai­kų ir paaug­lių psi­chiat­ri­jos cent­ro re­lak­sa­ci­jos kam­ba­rio įran­gai at­nau­jin­ti.

Dė­ko­jo so­cia­li­niams par­tne­riams

Šiau­lių pro­fe­si­nio ren­gi­mo cent­ro (ŠPRC) Pre­ky­bos ir vers­lo sky­riaus kon­di­te­riams kep­ti py­ra­gus – kas­die­ny­bė. Sky­riaus ve­dė­ja dr. Re­na­ta Ver­šins­kie­nė sa­ko, kad Py­ra­gų die­na šie­met bu­vo skir­ta pa­dė­ko­ti so­cia­li­niams par­tne­riams: va­kar įstai­ga pa­si­ra­šė 12 nau­jų su­tar­čių.

Nau­jus so­cia­li­nius par­tne­rius kon­di­te­riai vai­ši­no tri­jų rū­šių py­ra­gais bei iš­skir­ti­nės teš­los ban­de­lė­mis.

Ska­nės­tus Py­ra­gų die­nai ke­pė I ir II kur­so kon­di­te­riai, jų pro­fe­si­jos mo­ky­to­jos Re­da Dau­čio­nie­nė ir Dai­va Vi­du­gi­rie­nė.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

Šiau­lių ap­skri­ties Po­vi­lo Vi­šins­kio vie­šo­sios bib­lio­te­kos kul­tū­ri­nės veik­los va­dy­bi­nin­kė Li­ja­na Fei­ma­nie­nė Py­ra­gų die­nai iš­ke­pė obuo­lių py­ra­gą.

Py­ra­gų ska­na­vo ir Šiau­lių ap­skri­ties Po­vi­lo Vi­šins­kio vie­šo­sios bib­lio­te­kos ko­lek­ty­vas, ir skai­ty­to­jai.

Zi­tos KAT­KIE­NĖS nuo­tr.

Res­pub­li­ki­nės Šiau­lių li­go­ni­nės Psi­chiat­ri­jos kli­ni­kos bei Vai­kų ir paaug­lių psi­chiat­ri­jos cent­ro me­di­kai Py­ra­gų die­nai sky­rė pie­tų va­lan­dą. Su­rink­tos lė­šos bus ski­ria­mos Psi­chiat­ri­jos kli­ni­kos vai­kų ir paaug­lių psi­chiat­ri­jos sky­riui pa­rem­ti.