
Naujausios
Patiekalų receptais dalijasi ir su skaitytojais
„Šiaulių krašto“ konkurso „Dienos receptas“ kovo mėnesio laimėtoja tapusi Raudondvario (Radviliškio rajonas) bibliotekos bibliotekininkė Dara BAGUŠIENĖ patiekalų receptais keičiasi ir su kaimynais, ir su skaitytojais, o išbandytus ir patikusius būtinai užsirašo.
Laima AGANAUSKIENĖ
alaima@skrastas.lt
Pradėjo valgyti sveikiau
Daugiausia dienraščio skaitytojų balsų sulaukęs raudondvarietės obuolių pyrago su varške receptas sulaukė didžiausio jų palaikymo, o recepto autorė bemaž „neišlipo“ iš pirmaujančiųjų gretų iki pat balandžio.
D. Bagušienė neslepia – po renginių šiuo pyragu prie arbatos ji ne kartą yra vaišinusi ir bibliotekos skaitytojus, tačiau kas už ją balsavo sako nežinanti ir tapti laimėtoja nesitikėjusi.
Kartu moteris pripažįsta – dabar jau daug rečiau pyragus bekepanti. Kol augo vaikai ir kol saldumynams dar nebuvo uždėtas „veto“, jų namai kur kas dažniau pakvipdavo gardumynų kvapais.
Tuomet ir tortų kepdavusi, ir bandelių. Dabar gi kepanti tik sulaukusi tam tikrų progų.
„Pastaruoju metu pradėjome maitintis sveikiau – gal tam kažkiek turi įtakos ir mada, o gal jau ir atėjo laikas mitybai skirti daugiau dėmesio ir labiau atsirinkti, ką ir kiek valgyti“, – šypsosi moteris.
Pasak moters, abu su vyru neretai valgo garuose troškintų daržovių, kepa mėsą keptuvėje ar orkaitėje, nenaudodami daug riebalų ir druskos, nebevalgo saldžiai.
Sunkiausia jai buvo atsisakyti rytmetinės kavos, tačiau dabar tai – jau praeitas etapas.
Tapti vegetare ponia Dara gal ir galėtų, bet kažin ar norėtų – abiem su vyru reikia mėsos. Vyrui gal priimtinesnė kiauliena, o jai dažniau norėtųsi paukštienos ar žuvies. Abu mėgsta ir tradicines sriubas.
Ant šeimos stalo dažnai garuoja įvairūs mėsiški patiekalai – kiaulienos, veršienos, triušienos ar paukštienos. Būna ir žvėrienos patiekalų, mat tarp giminaičių yra medžiotojų.
Tačiau ponia Dara pripažįsta – stiprūs mėsiški valgiai yra ne jos, o vyro stichija. Tai jis mėgsta eksperimentuoti su prieskoniais, jam prireikia ir egzotikos – kad ir vyno marinatui ar skanesniam padažui.
Kasdienybė, nuo kurios nepabėgsi
Pagrindinių prieskoninių žolelių – krapų, bazilikų, mairūnų, kalendrų, čiobrelių ar raudonėlių D. Bagušienė užsiaugina darže. Visai žiemai pakanka ir daržovių. Dalis jų rudenį sugula į stiklainius.
Konservuodama ponia Dara pasinaudoja kaimynių patirtimi – iš vienos išmoko gaminti pomidorų padažą, iš kitos – skaniai raugti agurkus. Tik, sumažėjus valgytojų, nebe tiek ir reikia tų prikonservuotų gėrybių. Būna, kad nemažai jų ir lieka.
D. Bagušienė mėgsta gaminti jau ragautus ar pačios išbandytus patiekalus, kurie dažniausiai nebūna įmantrūs ir yra tradiciniai, laiko išbandyti. O ir laiko įmantrybėms nelabai turi – kasdien skuba pas šalia gyvenantį tėvuką, kuriam dabar labai reikia jos pagalbos.
Nors ir negamina įmantrių patiekalų, neretai mamos patarimų prireikia užsienyje gyvenančiai dukrai. Atskirai jau gyvenantis sūnus irgi po truputį pratinasi prie virtuvės.
„Nesu virtuvės virtuozė. Man maisto gaminimas yra kasdienybė, nuo kurios nepabėgsi“, – prisipažįsta.
Autorės nuotr.
Daugiausia „Šiaulių krašto“ skaitytojų balsų surinkusi bibliotekininkė Dara Bagušienė džiaugėsi gavusi knygą apie sveikesnę mitybą.