Patiekalų receptai sugula į katalogą

Patiekalų receptai sugula į katalogą

Pa­tie­ka­lų re­cep­tai su­gu­la į ka­ta­lo­gą

„Šiau­lių kraš­to“ kon­kur­so „Ga­mink ir bal­suok“ va­sa­rio mė­ne­sio lai­mė­to­ja, Rad­vi­liš­kio vie­šo­sios bib­lio­te­kos Vai­kų li­te­ra­tū­ros sky­riaus ve­dė­ja Ni­jo­lė PAKŠ­TIE­NĖ eg­zo­ti­ką ne itin mėgs­ta ir daž­niau­siai ga­mi­na tra­di­ci­nius pa­tie­ka­lus. Mė­gia­mų pa­tie­ka­lų re­cep­tus sau­go pa­čios su­da­ry­ta­me ka­ta­lo­ge.

Lai­ma AGA­NAUS­KIE­NĖ

alaima@skrastas.lt

N. Pakš­tie­nės „Šiau­lių kraš­to“ skai­ty­to­jams pa­siū­ly­tas jau­tie­nos ir ait­rio­sios pa­pri­kos sriu­bos re­cep­tas su­lau­kė dau­giau­sia bal­sų. Lai­mė­to­jai įteik­ta be­stse­le­riu ta­pu­si re­cep­tų kny­ga „Ko­dėl pran­cū­zės ne­sto­rė­ja“.

„Mū­sų šei­mo­je sriu­bos – mė­gia­mas pa­tie­ka­las, to­dėl jas ver­du daž­nai. Sten­giuo­si pa­kai­ta­lio­ti ing­re­dien­tus, tuo­met ir tra­di­ci­niai barš­čiai ar rūgš­ty­nių sriu­ba kas­kart bū­na su nau­ju at­spal­viu“, – sa­ko po­nia Ni­jo­lė.

Nei dar­žo­vių, nei prie­sko­ni­nių žo­le­lių ji ne­per­ka – už­siau­gi­na sa­vo dar­že.

„Ka­dan­gi sten­gia­mės dar­žo­ves au­gin­ti daug ne­tręš­da­mi, ne vi­sa­da jų der­lius bū­na itin gau­sus. Ta­čiau bent jau ži­no­me, jog val­go­me ne­pert­ręš­tas ir svei­kes­nes“, – pa­sa­ko­ja N. Pakš­tie­nė.

Da­lis dar­žo­vių jau ru­de­nį iš­ke­liau­ja į stik­lai­nius miš­rai­nių pa­vi­da­lu. Šei­mai ne­rei­kia pirk­ti kon­ser­vuo­tų ar rau­gin­tų agur­kų ar­ba bu­ro­kė­lių. Ge­rai rū­sy­je iš­si­lai­ko ir švie­žios dar­žo­vės. O prie­sko­ni­nes žo­le­les po­nia Ni­jo­lė džio­vi­na. Šal­dy­tos jai ne­pa­tin­ka, nes at­ši­lu­sios su­tyž­ta.

Par­duo­tu­vė­je per­ka ne­bent ašt­rių­jų ar ko­kių įdo­mes­nių prie­sko­nių.

„Mėgs­ta­me įvai­rius troš­ki­nius, daž­niau­siai bū­na su kiau­lie­na. Ant šei­mos sta­lo vis daž­niau at­si­ran­da ir žu­vies pa­tie­ka­lų. Žu­vis ska­niau­sia kep­ta fo­li­jo­je, pri­de­dant įvai­rių dar­žo­vių, prie­sko­ni­nių žo­le­lių. Bet jei ge­ra žu­vis, tai net ne­rei­kia pa­pil­do­mų pa­stan­gų no­rint at­skleis­ti jos sko­nį“, – ku­li­na­ri­nė­mis pa­slap­ti­mis da­li­ja­si mė­ne­sio ku­li­na­rė.

Sek­ma­die­ni­niai pie­tūs Pakš­tų šei­mo­je bū­na šven­tiš­kes­ni. Na­mai pa­kvim­pa py­ra­gu, at­si­žvel­gia­ma į šei­mos na­rių pa­gei­da­vi­mus.

Na­muo­se N. Pakš­tie­nė tu­ri jai pa­ti­ku­sių pa­tie­ka­lų ka­ta­lo­gą, kur kor­te­lė­se su­ra­šy­ti rei­kia­mų pro­duk­tų kie­kiai, ga­mi­ni­mo ei­ga. Čia mo­te­riai pra­ver­čia bib­lio­te­ki­nin­kės pa­tir­tis.

Au­to­rės nuo­tr.

Va­sa­rio mė­ne­sio ku­li­na­ri­nio re­cep­to lai­mė­to­ja ta­pu­si rad­vi­liš­kie­tė Ni­jo­lė Pakš­tie­nė ne­si­ti­kė­jo su­lauk­sian­ti tiek pa­lai­ky­mo bal­sų.