Nugalėtoja idėjų semiasi iš garsių pasaulio virtuvės šefų

Nugalėtoja idėjų semiasi iš garsių pasaulio virtuvės šefų

Nu­ga­lė­to­ja idė­jų se­mia­si iš gar­sių pa­sau­lio vir­tu­vės še­fų

„Šiau­lių kraš­to“ skai­ty­to­jai lie­pos mė­ne­sio „Die­nos re­cep­to“ sky­re­lio nu­ga­lė­to­ja iš­rin­ko Rad­vi­liš­kio Liz­dei­kos gim­na­zi­jos abi­tu­rien­tę Jus­ti­ną Ūsai­tę. Jus­ti­nos pa­mėg­tas šo­ko­la­di­nio py­ra­go re­cep­tas su­lau­kė dau­giau­siai www.skras­tas.lt skai­ty­to­jų bal­sų.

Ais­tė GAD­LIAUS­KAI­TĖ

ais­te.g@skrastas.lt

„Šiau­lių kraš­tas“ nu­ga­lė­to­jai įtei­kė do­va­ną – Fa­nios Le­wan­do „Vil­niaus ve­ge­ta­riš­kų pa­tie­ka­lų kny­gą“, ku­rio­je ga­li­ma ras­ti tra­di­ci­nės tar­pu­ka­rio Vil­niaus žy­dų vir­tu­vės re­cep­tų.

„Ga­lė­siu ne tik iš­mok­ti ga­min­ti ve­ge­ta­riš­ką mais­tą, bet ir dau­giau su­ži­no­siu apie žy­dų kul­tū­rą“, – džiau­gė­si Jus­ti­na.

Abi­tu­rien­tė pa­sa­ko­ja, kad jai pa­tin­ka ga­min­ti, val­go švie­žius pa­tie­ka­lus ir ven­gia šil­dy­to bei grei­to mais­to. „Sten­giuo­si svei­kai mai­tin­tis ne tik, kad ge­rai at­ro­dy­čiau, bet ir kad ge­rai jaus­čiau­si. Ma­nau, skai­ty­da­ma šią kny­gą ga­lė­siu paį­vai­rin­ti sa­vo die­nos me­niu“, – pa­sa­ko­jo abi­tu­rien­tė.

Mer­gi­na ga­min­ti pra­dė­jo bū­da­ma penk­to­je kla­sė­je. Pir­mie­ji pa­tie­ka­lai ne­bu­vo su­dė­tin­gi.

„Pa­me­nu, ke­lis mė­ne­sius vir­da­vau tik ma­ka­ro­nus, bet bė­gant lai­kui iš­mo­kau įvai­rių re­cep­tų. Da­bar grei­tai su­ge­bu pa­si­da­ry­ti ir pus­ry­čius, ir pie­tus, ir va­ka­rie­nę.“

La­biau­siai Jus­ti­nai pa­tin­ka ga­min­ti įvai­rius de­ser­tus: py­ra­gus, tor­tus, kek­siu­kus. „Ma­no te­ta la­bai mėgs­ta da­ry­ti py­ra­gus. Iš­ban­džiau jos re­cep­tus ir man jie la­bai pa­ti­ko. Pa­vyz­džiui, iš­mo­kau iš­kep­ti me­daus tor­tą. Nė­ra taip su­dė­tin­ga, kaip at­ro­do, bet rei­kia lai­ko no­rint pa­ruoš­ti to­kį de­ser­tą.“

Vis­kas, kas sal­du, jai la­bai pa­tin­ka, to­dėl nu­spren­dė, kad ir skai­ty­to­jams tu­rė­tų pa­tik­ti sal­dus šo­ko­la­di­nis py­ra­gas.

Abi­tu­rien­tei ir jos drau­gėms mais­to ga­mi­ni­mas yra ir kaip pra­mo­ga. Su­si­ti­ku­sios mer­gi­nos ban­do pa­da­ry­ti tai, ko nie­kad ne­da­rė. Vie­nas iš pir­mų­jų pa­tie­ka­lų bu­vo pi­ca.

„Po ke­pi­mo vir­tu­vė bu­vo ne­tvar­kin­ga, o ir pir­mo­ji pi­ca ne­bu­vo ypa­tin­go sko­nio. Bet pa­ts ruo­ši­mo pro­ce­sas ir lau­ki­mas, kol iš­keps, yra įdo­miau­sias“, – aiš­ki­no Jus­ti­na.

Mer­gi­na do­mi­si už­sie­nio ša­lių vir­tu­vės še­fų in­ter­ne­ti­nė­mis lai­do­mis. Žiū­ri, kaip ga­mi­na pro­fe­sio­na­lai, ir ban­do pa­ti pa­ga­min­ti. Ži­no­ma, Jus­ti­na ne­pa­mirš­ta ir lie­tu­vių ku­li­na­rų: „Tu­riu ir Bea­tos re­cep­tų kny­gą, bet re­cep­tus in­terp­re­tuo­ju sa­vaip, eks­pe­ri­men­tuo­ju.“

„Šiau­lių kraš­to“ skai­ty­to­jams Jus­ti­na siū­lo pa­si­ga­min­ti mais­tin­gą už­kan­dį – avi­ži­nių ba­to­nė­lių. „Tai ir de­ser­tas, ir už­kan­dis vie­na­me“, – sa­ko Jus­ti­na.

Ais­tės GAD­LIAUS­KAI­TĖS nuo­tr.

Lai­mė­to­ja ža­da nau­jais re­cep­tais iš kny­gos vai­šin­ti šei­mos na­rius ir drau­gus.


Grei­tai pa­ruo­šia­mas už­kan­dis svei­kuo­liams

Rei­kės: 400 gra­mų avi­ži­nių dribs­nių, 100 gra­mų skys­to me­daus, 75 gra­mų juo­dojo šo­ko­la­do, 2 kiau­ši­nių, 200 gra­mų rie­šu­tų svies­to, 50-150g įvai­rių rie­šu­tų, sėk­lų ir džio­vin­tų vai­sių (aš daž­niau­siai ren­kuo­si is­pa­niš­ko­ ša­la­vi­jo (chia) sėk­las, mig­do­lus ir džio­vin­tas span­guo­les).

Įkai­tin­ki­te or­kai­tę iki 170 laips­nių. Sus­mul­kin­ki­te šo­ko­la­dą į smul­kius ga­ba­liu­kus. Mik­ro­ban­gų kros­ne­lė­je ar­ba in­de virš ver­dan­čio van­dens pa­šil­dy­ki­te rie­šu­tų svies­ta, kad jis tap­tų minkš­tas, bet ne karš­tas, nes iš­ly­dys šo­ko­la­dą.

Ta­da į di­de­lį in­dą su­dė­ki­te avi­ži­nius dribs­nius, šo­ko­la­do ga­ba­liu­kus, minkš­tą rie­šu­tų svies­tą, me­dų ir sa­vo pa­si­rink­tus rie­šu­tus, sėk­las ar džio­vin­tus vai­sius bei įmuš­ki­te 2 kiau­ši­nius.

Gau­tą mi­ši­nį įdė­ki­te į ke­pi­mo in­dą, iš­klo­tą ke­pi­mo po­pie­riu­mi. Kep­ki­te apie 12-14 mi­nu­čių. At­vė­sin­ki­te ir su­pjaus­ty­ki­te.

Ska­naus!