
Naujausios
Nugalėtoja idėjų semiasi iš garsių pasaulio virtuvės šefų
„Šiaulių krašto“ skaitytojai liepos mėnesio „Dienos recepto“ skyrelio nugalėtoja išrinko Radviliškio Lizdeikos gimnazijos abiturientę Justiną Ūsaitę. Justinos pamėgtas šokoladinio pyrago receptas sulaukė daugiausiai www.skrastas.lt skaitytojų balsų.
Aistė GADLIAUSKAITĖ
aiste.g@skrastas.lt
„Šiaulių kraštas“ nugalėtojai įteikė dovaną – Fanios Lewando „Vilniaus vegetariškų patiekalų knygą“, kurioje galima rasti tradicinės tarpukario Vilniaus žydų virtuvės receptų.
„Galėsiu ne tik išmokti gaminti vegetarišką maistą, bet ir daugiau sužinosiu apie žydų kultūrą“, – džiaugėsi Justina.
Abiturientė pasakoja, kad jai patinka gaminti, valgo šviežius patiekalus ir vengia šildyto bei greito maisto. „Stengiuosi sveikai maitintis ne tik, kad gerai atrodyčiau, bet ir kad gerai jausčiausi. Manau, skaitydama šią knygą galėsiu paįvairinti savo dienos meniu“, – pasakojo abiturientė.
Mergina gaminti pradėjo būdama penktoje klasėje. Pirmieji patiekalai nebuvo sudėtingi.
„Pamenu, kelis mėnesius virdavau tik makaronus, bet bėgant laikui išmokau įvairių receptų. Dabar greitai sugebu pasidaryti ir pusryčius, ir pietus, ir vakarienę.“
Labiausiai Justinai patinka gaminti įvairius desertus: pyragus, tortus, keksiukus. „Mano teta labai mėgsta daryti pyragus. Išbandžiau jos receptus ir man jie labai patiko. Pavyzdžiui, išmokau iškepti medaus tortą. Nėra taip sudėtinga, kaip atrodo, bet reikia laiko norint paruošti tokį desertą.“
Viskas, kas saldu, jai labai patinka, todėl nusprendė, kad ir skaitytojams turėtų patikti saldus šokoladinis pyragas.
Abiturientei ir jos draugėms maisto gaminimas yra ir kaip pramoga. Susitikusios merginos bando padaryti tai, ko niekad nedarė. Vienas iš pirmųjų patiekalų buvo pica.
„Po kepimo virtuvė buvo netvarkinga, o ir pirmoji pica nebuvo ypatingo skonio. Bet pats ruošimo procesas ir laukimas, kol iškeps, yra įdomiausias“, – aiškino Justina.
Mergina domisi užsienio šalių virtuvės šefų internetinėmis laidomis. Žiūri, kaip gamina profesionalai, ir bando pati pagaminti. Žinoma, Justina nepamiršta ir lietuvių kulinarų: „Turiu ir Beatos receptų knygą, bet receptus interpretuoju savaip, eksperimentuoju.“
„Šiaulių krašto“ skaitytojams Justina siūlo pasigaminti maistingą užkandį – avižinių batonėlių. „Tai ir desertas, ir užkandis viename“, – sako Justina.
Aistės GADLIAUSKAITĖS nuotr.
Laimėtoja žada naujais receptais iš knygos vaišinti šeimos narius ir draugus.
Greitai paruošiamas užkandis sveikuoliams
Reikės: 400 gramų avižinių dribsnių, 100 gramų skysto medaus, 75 gramų juodojo šokolado, 2 kiaušinių, 200 gramų riešutų sviesto, 50-150g įvairių riešutų, sėklų ir džiovintų vaisių (aš dažniausiai renkuosi ispaniško šalavijo (chia) sėklas, migdolus ir džiovintas spanguoles).
Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Susmulkinkite šokoladą į smulkius gabaliukus. Mikrobangų krosnelėje arba inde virš verdančio vandens pašildykite riešutų sviesta, kad jis taptų minkštas, bet ne karštas, nes išlydys šokoladą.
Tada į didelį indą sudėkite avižinius dribsnius, šokolado gabaliukus, minkštą riešutų sviestą, medų ir savo pasirinktus riešutus, sėklas ar džiovintus vaisius bei įmuškite 2 kiaušinius.
Gautą mišinį įdėkite į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi. Kepkite apie 12-14 minučių. Atvėsinkite ir supjaustykite.
Skanaus!