Mokytoją džiugina pavasario žalumynai

Mokytoją džiugina pavasario žalumynai

Mo­ky­to­ją džiu­gi­na pa­va­sa­rio ža­lu­my­nai

Nau­jo­sios Ak­me­nės mu­zi­kos mo­kyk­los dai­lės mo­ky­to­ja Ri­ta Al­ma­nis ta­po ge­riau­sia ko­vo mė­ne­sio ku­li­na­re. Skai­ty­to­jai įver­ti­no jos pa­siū­ly­tą uk­rai­nie­čių mė­gsta­mo val­gio „ok­roš­ka“ re­cep­tą. Re­dak­ci­ja ku­li­na­rę ap­do­va­no­jo kny­ga „Ga­mi­na­me kar­tu“.

Vy­tau­tas RUŠ­KYS

vytautas@skrastas.lt

Pe­da­go­gė re­cep­tą praė­ju­sią va­sa­rą par­si­ve­žė iš Uk­rai­nos. Ten bu­vo nu­vy­ku­si kaip sa­va­no­rė ves­ti me­no te­ra­pi­jos už­siė­mi­mų vai­kams ne­to­li fron­to li­ni­jos Ma­riu­po­lio apy­lin­kė­se.

Tai ne vie­nin­te­lis ak­me­niš­kei pa­tin­kan­tis to kraš­to pa­tie­ka­las. Pir­miau­sia pa­mė­go uk­rai­nie­tiš­kus barš­čius. Mo­kiu­sis vir­ti iš uoš­vės, o pa­skui iš uk­rai­nie­čių bend­raam­žių, su ku­rio­mis gy­ve­no ta­me pa­čia­me na­me, kai dir­bo Is­pa­ni­jo­je.

Iš lie­tu­viš­kų val­gių anks­čiau Ri­ta daž­nai kep­da­vo že­mai­tiš­kus bly­nus, taip pat vir­da­vo kol­dū­nus. Da­bar vir­tu­vei ma­žiau be­ski­ria lai­ko, ta­čiau bū­na pri­vers­ta. Ka­dan­gi ne­tin­ka val­gyk­lų ar ka­vi­nių mais­tas, nes yra sū­ro­kas. Mat pa­ti vi­siš­kai ne­var­to­ja drus­kos, o mėgs­ta val­gy­ti ašt­riai.

„Iš vai­kys­tės pri­pra­tau prie ait­rių prie­sko­nių, nes tė­tis juos nau­do­da­vo“, – sa­kė R. Al­ma­nis.

Iš ma­mos pe­rė­mė pa­tir­tį nuo anks­ty­vo pa­va­sa­rio į sta­lą tiek­ti na­tū­ra­liai gam­to­je au­gan­čius ža­lu­my­nus. Tad bu­vo ver­da­mos dil­gė­lių sriu­bos, ruo­šia­mos sa­lo­tos su kiaul­pie­nių la­pe­liais ir ki­to­mis pa­tvo­ry­je pri­dy­gu­sio­mis žo­le­lė­mis.

R. Al­ma­nis taip pat džiau­gia­si jau su­ža­lia­vu­siais žalumynais šiuo me­tų lai­ku ir siū­lo sa­lo­tų re­cep­tų.

Du­be­ny­je su­smul­kin­ti žliū­gėių dil­gė­lių, garš­vų, kiaul­pie­nių, ri­di­kė­lių, agurk­lių, rūgš­ty­nių (ar­ba kiš­kio ko­pūs­tų) la­pų, svo­gū­nų laiš­kų ir įber­ti ašt­rių prie­sko­nių, o pa­skui vis­ką su­mai­šy­ti su grie­ti­ne ar alie­ju­mi.

Ki­tam pa­tie­ka­lui rei­kia apie 100 gra­mų su­smul­kin­tų kiaul­pie­nės la­pų ir žie­dų, 5–6 grai­ki­nių rie­šu­tų ir vis­ką su­vilg­yti 1 šaukš­tu aly­vuo­gių alie­jaus. Kam la­bai ne­pa­tin­ka kar­tus sko­nis, ga­li kiaul­pie­nių la­pus nu­pli­ky­ti karš­tu van­de­niu.

Au­to­riaus nuo­tr.

Ge­riau­sia ko­vo mė­ne­sio ku­li­na­re ta­po Ri­ta Al­ma­nis iš Nau­jo­sios Ak­me­nės.