Mėnesio kulinarės virtuvę papildo ir mama

Mėnesio kulinarės virtuvę papildo ir mama

Mėnesio kulinarės virtuvę papildo ir mama

Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos direktorės pavaduotoja Regina Altukavičienė tapo geriausia birželio mėnesio kulinare. Skaitytojai įvertino jos pasiūlytus du patiekalus – sūrio sriubą ir kimštus „čiliukus“.

Redakcija kulinarę apdovanojo knyga „Mano žolelių darželis“.

Vytautas RUŠKYS

vytautas@skrastas.lt

Virtuvėje mėgsta improvizuoti

Pedagogė nelaiko savęs ypatinga šeimininke. Jai miela, kad ji gali virtuvėje vis ką nors išbandyti. Ir neslepia, kad kartais nepasiseka.

„Būna, prisidarau kokių košių, o galiausiai iškratau lauk“, – sakė.

Iš anksto neplanuoja, kokį valgį patieks į stalą. Tik kai pažiūri į maisto atsargas, pajunta, ko labiau norisi, ir imasi darbo. Dažniausiai improvizuoja – produktus deda iš akies. Jei naudojasi kitų receptu, nebijo atsisakyti kokio jame nurodyto produkto, – jei atrodo, kad jis netinkamas. Būna, kad į jo vietą prideda kito.

„Šaulių krašto“ skaitytojams birželio mėnesį pasiūlytai sūrio sriubai pirmiausia receptą R. Altukavičienė parsivežė iš Vokietijos prieš keletą metų, o galop pritaikė pagal savo skonį, ir sriuba tapo viena  mėgstamiausių šeimoje.

Skanu ir šeimininkės greitai paruošiama cukinija.

Jos gabaliukai sumaišomi su smulkintais česnakais, suvilgomi alyvuogių aliejumi, apibarstoma trupučiu druskos ir valandai antrai paliekama marinuotis. Tas mišinys apkepinamas, bet ne ilgiau kaip porą minučių – kad nesutižtų, perdaug nesuminkštėtų. Tinka prie mėsos patiekalo. Dar galima pridėti rūgščiosios druskelės ir prieskonių salotoms.

Į šaldiklį – daržovių rinkinius

R. Altukavičienė ruošia valgį šeimai, panaudodama savo  sklype užderėjusias daržoves, vaisius.

Darbas darže pedagogės nevargina, o padeda atgauti jėgas. Ji sakė: „Pareini iš darbo po kokios juodos dienos, o tokių mokykloje būna ne viena, tai sukiši rankas į žemelę,  ypač pavasarį, – ir taip atiduodi visą neigiamą energiją.“

Kitas sezonas – kai derlių konservuoji, džiovini.

Daugiausia atsargų žiemai sušaldo. Iškart suruošia daržovių rinkinius maišeliuose. Juos šaldiklyje deda į atskiras dėžes sriubai ar mėsiškiems patiekalams.

Paskui bereikia išimti iš šaldiklio suruoštą porciją ir neatlaidintą sukratyti, pavyzdžiui, į keptuvę, ir patroškinti kartu su iškepusia mėsa.

Labai daug pasiruošia moliūgų, nes jų dažnai patiekia į stalą. Pakanka vos kelių minučių patroškinti, tarkim, prie varškės apkepo.

Atsargas papildo mama

Atsargų žiemai R. Altukavičienei priruošia ir mama.

Ji daro kitaip – kaip įprato tais laikais, kai nebuvo šaldiklių.

Mėsos malimo mašinėle daržovės pirmiausia sumalamos. Irgi suruošiami rinkiniai. Pavyzdžiui, morkų, petražolių, česnakų. Ir įmaišoma druskos, sudedama į stiklainiukus ir laikoma vėsiai.

Šeima tokius rinkinius vadina lietuviškomis vegetomis.

R. Altukavičienė pati tokių neruošia, nes,  sako, per daug teršimosi.

Bet labai vertina mamos rinkinius.

„Kai verdi sriubą, pakanka paimti kokį šaukštelį iš stiklainio, ir gauni nenusakomai gardų skonį, garantuotai sveikesnį, negu panaudojus pirktinę "Vegetą“, – sakė R. Altukavičienė.

Autoriaus nuotr.

LAIMĖTOJA: Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos direktorės pavaduotoja Regina Altukavičienė laimėjo knygą „Mano žolelių darželis“.