
Naujausios
Mėnesio kulinarei labiausiai patinka saldumynai
Rugpjūčio mėnesio „Šiaulių krašto“ receptų konkurso nugalėtoja tapo Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Aptarnavimo skyriaus vyresnioji specialistė Ramunė Kripienė. Mėnesio kulinarei sėkmę atnešė juodųjų serbentų ir varškės torto receptas.
Živilė KAVALIAUSKAITĖ
zivile@skrastas.lt
Torto pirkti nebereikia
R. Kripienei „Šiaulių kraštas“ dovanojo Juozo Vasiliausko knygą „Žolininkas pataria“.
Varškės ir serbentų torto idėją moteris aptiko internete. Receptą patobulino, tortą kepa kelių sluoksnių. Anksčiau kulinarė nemėgo juodųjų serbentų, nes nežinojo, ką iš jų galima pasigaminti. Šis receptas pasufleravo puikią galimybę, kaip panaudoti šias uogas – prisirpus serbentams, tortu mėgaujasi visa šeima.
Laimėjimas, šypsosi R. Kripienė, buvo netikėtas. Moteris buvo maloniai nustebinta, kad pažįstami, kolektyvas vieni per kitus susižinoję, kad dalyvauja konkurse, itin aktyviai įsijungė į balsavimą.
Juodųjų serbentų ir varškės tortu šiaulietė kolegas yra vaišinusi per vieną iš renginių, tad skanėsto skonis jau buvo įvertintas ir pagirtas.
R. Kripienė mėgsta gaminti, o ypač – saldumynus: tortus, pyragus, sausainius. Smaližiai – ir visa šeima. Moteris nuolat ieško įdomesnių, naujesnių receptų knygose, internete. Išbando ir tobulina.
Seną receptų sąsiuvinį R. Kripienė yra išsaugojusi dar iš mokyklos laikų: prisimena, kaip išskirpdavo receptus iš tuomet eidavusio laikraščio „Lietuvos pionierius“.
Moteris turi išsaugotą ir šviesaus atminimo močiutės pyrago receptą. Šio pyrago skonis gerai žinomas jau ne vienai kartai. Dabar šis receptas, sako R. Kripienė, patobulintas, nes anksčiau trūkdavo produktų. Pyragas gaminamas su kefyru, varškės sūreliais, o viršutinis sluoksnis – želė.
Gaminti labai mėgsta ir R. Kripienės sesuo, ir mama. „Yra su kuo pasitarti, pasidalyti receptais“, – džiaugiasi mėnesio kulinarė.
R. Kripienė šypsosi, kad virtuvėje turi įpėdinių: šeimoje auga dvi dukros. Vyresniajai yra 17 metų, jaunesniajai – 10. Mergaitės kol kas kepa pyragus.
R. Kripienė gimtadienio torto neperka: namuose pagamintas – pats skaniausias. Dažniausiai kepa „snikerinį“ tortą: „Jį gana nesunku gaminti, visada gerai pavyksta.“
Tortas „Snickers“
Biskvitams reikės: 2 kiaušinių, 1,5 stiklinės miltų, 0,5 stiklinės cukraus, 0,5 skardinės virto kondensuoto pieno „Rududu“ (aš namie verdu saldintą sutirštintą kondensuotą pieną 3 valandas), 1 stiklinės grietinės, 1 šaukštelio kepimo miltelių.
Grietinėlės kremui reikės: 400 mililitrų grietinėlės, 2 šaukštų cukraus.
Karameliniam kremui reikės: 0,5 skardinės virto kondensuoto pieno, 100 gramų minkšto, kambario temperatūros sviesto, 80–100 gramų pakepintų žemės riešutų.
Šokoladiniam pertepimui reikės: 100 gramų šokolado, 50 mililitrų pieno.
Biskvitams sulaistyti reikės: 1/4 stiklinės pieno, 2 šaukštelių cukraus.
Biskvitai. Kiaušinius išplakame su cukrumi. Supilame grietinę, kondensuotą pieną ir viską gerai išmaišome. Įberiame kepimo miltelius ir miltus. Turi gautis grietinės tirštumo biskvito tešla. Pilame į formą, išklotą kepimo popieriumi, pusę tešlos ir kepame 180C apie 15 minučių. Taip iškepame du biskvitus. Atvėsusius perpjauname per pusę į du lakštus – gauname 4 lakštus.
Grietinėlės kremas. Grietinėlę išplakame su cukrumi ir pastatome į šaldytuvą.
Karamelinis kremas. Minkštą sviestą išplakti su virtu kondensuotu pienu „Rududu“ (galima palaikyti skardinę karštame vandenyje – minkštesnį bus lengviau plakti) iki vientisos masės. Sudėti ir išmaišyti susmulkintus, pakepintus riešutus (galima kepinant įberti druskos).
Šokoladinis pertepimas. Šokoladą su pienu pakaitinti ant vidutinės ugnies maišant, kol šokoladas ištirps. Atvėsinti.
Sirupas biskvitams sulaistyti. Piene ištirpiname cukrų.
Torto „surinkimas“. Į torto formą dedame vieną biskvitą, sulaistome sirupu, užpilame šokolado, užtepame grietinėlės, dedame antrą biskvitą, sulaistome sirupu, sudedame karamelinį kremą, dedame trečią biskvitą, sulaistome sirupu, supilame likusį šokoladą, grietinėlės kremą ir uždengiame paskutiniu biskvitu. Laikome šaldytuve, kol sustings. Tortą aptepame grietinėle. Puošiame grietinėle, riešutais, šokoladu – pagal savo norus.
Skanaus!
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Rugpjūčio mėnesio receptų konkurso nugalėtoja tapo Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Aptarnavimo skyriaus vyresnioji specialistė Ramunė Kripienė.