Mėnesio kulinarė suranda savo skonį

Mėnesio kulinarė suranda savo skonį

Mėnesio kulinarė suranda savo skonį

Akmeniškės Ramintos Švažienės bei jos šeimos pamėgtos svogūnų sriubos ir šviežios žuvies zuikio receptai jiai pelnė geriausios gegužės mėnesio kulinarės titulą. Konkurso nugalėtojai įteikta knyga „Gyventi skanu“.

Vytautas RUŠKYS

vytautas@skrastas.lt

Paruošti neužgaištama

Prancūziška svogūnų sriuba, kurios receptą Raminta Švažienė pasiūlė „Šiaulių krašto“ skaitytojams, yra labai greitai paruošiama, išverdama, todėl kai atvažiuoja svečių, juos galima neilgai trukus pavaišinti. Šio valgio skonį jau gerai žino ir jos bei vyro bendradarbiai, kiti bičiuliai.

Kol gyveno su tėvais, visokiais  skaniais patiekalais lepindavo mama, tad kulinarija Ramintą ne itin domino. Kai sukūrė šeimą, radosi didesnis jos poreikis.

Pracūzišką svogūnų sriubą akmeniškė pradėjo virti bemaž prieš dešimtį metų. Receptą sužinojo Akmenės kavinėje.

Šią sriubą labai pamėgo didelė Ramintos šeima, o šeimininkei patinka, kad labai paprasta pagaminti ir greitai pavaišinti netikėtus svečius.

„Šiaulių krašto“ skaitytojams, išrinkusiems R. Švažienę mėnesio kulinare, patiko ir antrasis receptas – kaip iškepti šviežios žuvies zuikį. Jis išskirtinis irgi tuo, kad neužgaištama valgį pagaminti.

Raminta savo vyrą vadina „superiniu“ žveju, todėl namie niekad netrūksta nei jūrų, nei upių žuvies.

„Ir kiekvienoje žvejyboje atidirba kaip reikiant. Net kai žuvys nekimba, jis vis bando visokiausias gudrybes, aišku, legalias,  bet visada grįžta su laimikiu“, – sakė moteris.

Didžioji dienos dalis – virtuvėje

„Vis dėlto virtuvėje praleidžiu didžiausią dienos dalį, – konstatuoja Dabikinės specialiojoje mokykloje logopede dirbanti R. Švažienė. – Viena priežastis – man patinka gaminti. Kita – noriu, kad visi augantys keturi sūnūs valgytų sveiką maistą.“

Mama nevertina  pusfabrikačių, kurių pilna prekybos centruose. Tačiau būtent juose apsiperka, o ne turguje.

Vyriausias berniukas – dešimtmetis, jauniausiam dar nėra dvejų metukų, tad kiekvienas turi savo skonį. „Bet visi randame kompromisą, tarkim, šiandien valgysime, ko labai nori kuris vienas iš vaikų, kitą dieną – ko prašė kitas“, – sakė mama.

Vaikų potraukį saldumynams irgi mielai tenkina. Dažnai daro želė desertų. Tam turi specialų žiedą, tad padaro kelių sluoksnių ir spalvų skanėstą ir valgo su ledais ar dar kitokiais pagardais.

Vaikams patinka varškėtukai, blyneliai, o vyrui, grįžusiam iš darbo, būtinai reikia mėsos, bulvių, aišku, ir pirmas patiekalas – sriuba, kuri kaskart laukiama vis kitokia.

„O man gerai, kas lieka nuo visų – tą suvalgau“, – šypsosi Raminta.

Domina receptai „Šiaulių krašte“

Valgių receptų moteris dažniausiai suranda senokai kaupiamose knygose. Jų linkę dovanoti draugai, žinodami pomėgį virtuvei. Iš „Šiaulių krašto“ gautos „Gyventi skanu“ neturėjo, todėl apsidžiaugė.

Taip pat pasinaudoja iš draugių išgirstomis valgių gaminimo subtilybėmis. Dar šiek tiek receptų pasižiūri internete.

Pastaruosius porą metų pasinaudoja ir „Šiaulių krašto“ skyreliu „Dienos receptas“.

R. Švažienė aklai neįsikimba į kokį pasiūlymą, naudoja ką nors naujo. Pamato, kad šeimai nėra labai gardu, tad ieško, kaip pakeisti patiekalo skonį.

Tarkime, kai sužinojo, kaip išsikepti naminės duonos, joje trūko druskos, cukraus, nenorėjo sėmenų. Ir ėmė eksperimentuoti. Per pusę metų pasidarė savo receptą. Ką vaišino savo duona, visi gyrė. O vaikai lyg kokiais tortais smaližiauja. Vyriausias berniukas, kurs visiškai nevalgo saldainių, vienu prisėdimu sukerta pusę dar karšto kepalėlio, pagardindamas sviestu.

Autoriaus nuotr.

NUGALĖTOJA: „Šiaulių krašto“ skaitytojų gegužės mėnesio kulinare pripažinta akmeniškė Raminta Švažienė valgių receptų dažnai pasirenka iš kulinarijos knygų.