Mėnesio kulinarė nuo vyro slėpė bulvių tarkius

Mėnesio kulinarė nuo vyro slėpė bulvių tarkius

Mėnesio kulinarė nuo vyro slėpė bulvių tarkius

Šiaulietės Danutės Kasperavičienės "Dėdienės pyrago" receptą „Šiaulių krašto“ skaitytojai pripažino gruodžio mėnesio geriausiuoju. Už jį balsavo daugiausiai www.skrastas.lt svetainės lankytojų. Nugalėtojai padovanota konditerijos knyga „Kvepiantys“. „Pabandysiu naujų pyragų“, – žadėjo ponia Danutė.

Simona PUŽAITĖ

simona@skrastas.lt

Slėpė tarkius

Geriausia mėnesio kulinarė sako, jog dabar kulinariniais eksperimentais virtuvėje užsiima retai. Kadangi jau per 80 metų, sunku minkyti pyragų tešlą, malti mėsą, rankas maudžia.

„Patys valgom paprastai, kaip ir priklauso senam žmogui. Dažniausiai košės, sumuštiniai, arbata, tirpi kavutė. Šiandien pietums gaminame daržovių ir mėsos troškinį moliniuose puodeliuose“, – vardija Danutė.

Su vyru jiedu susituokę daugiau nei 60 metų. D. Kasperavičienė patikina, kad posakis „Į vyro širdį per skrandį“ jai nelabai tiko. Ištekėjusi vos 19 metų ji buvo labai susirūpinusi, kad nemoka vyrui valgyti gaminti.

„Jaunystėje, mūsų su Adolfu pažinties pradžioje, kartą bulves tarkavau blynams kepti. Vyrą pamačiusi pakavojau dubenį. Neįsivaizdavau, kaip kavalieriui gali parodyti, kad valgyti kepsi arba virsi...“ – pasakojo Danutė.

Kadangi kambaryje nebuvo kur paslėpti, pakišo dubenį su tarkiais po lova. Tai pamatęs šeimininkas bulves ištraukė iš palovio matant kavalieriui. „Sakė, ko kavoji – kepk blynus ir duok valgyti“, – komišką situaciją prisiminė moteris.

Kasperavičiai savo vaikų nesusilaukė, tačiau labai artimai bendrauja su vyro Adolfo sesers vaikais. Juos vadina anūkais, o jie Danutę – dėdina. Atvykę į svečius aplankyti, anūkai labiausiai giria dėdienės kepsnius ir pyragą.

Vyras mėgo vištų šlauneles

Gyventi į Šiaulius Danutė atsikraustė vos 14 metų. Pradžioje tarnavo pas Chlebinskus, žinomo baleto šokėjo tėvus. Ji prisimena, kad šeimos tėvas buvo baigęs kulinarijos mokslus, turėjo savo valgyklą. Daugiausiai maisto pradmenų išmokė būtent jis. Vėliau gaminti mokėsi iš šeimininkių, kurios padėdavo rengtis didesniems baliams.

Pasak D. Kasperavičienės, dabar ilgai sukiotis virtuvėje tingisi dar ir todėl, kad visko galima įsigyti parduotuvėje. Anuomet nieko nebūdavo, teko gamintis pačiai: „Norint gauti miltų reikėdavo stovėti eilėje per naktį. Todėl pyragų dažnai nekepdavau“. Patiekalų ji įmantriai nepuošdavo. „Tokių monų nežinojau“, – šypsosi.

Sutuoktinis Adolfas nesąs įnoringas. Nemėgsta tik antrąkart šildyto maisto. Labiausiai jaunystėje jam patikdavo kepti patiekalai, bet tai turi įtakos sveikatai senatvėje. Mėgstamiausios buvo marinuotos keptos vištų šlaunelės. Jomis galėjo maitintis kone kasdien.

„Aduliukas toks geras, toks neišrankus... Po vestuvių tris metus buvo angelas, ne žmogus. Mane beveik ant rankų nešiojo“, – šiltai apie vyrą pasakoja mėnesio kulinarė. Ir priduria: geras žodis šalia valgio būtinas, tada maistas skanesnis.

Jono TAMULIO nuotr.

DOVANA: Už pyrago receptą geriausia mėnesio kulinare išrinkta Danutė Kasperavičienė gavo dovanų kepinių knygą.